Martyn Cornell - AMBER, GOLD & BLACK - The History of Britain's Great Beers

Gestart door Albertus, 02-08-2010 16:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus

<a href="http://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=691&url=http://www.bol.com/nl/p/Engelse-boeken/amber-gold-and-black/1001004007620932/index.html&f=TXL&name=bespreek"></a>

Klik op het plaatje om dit boek te bestellen.Martyn Cornell

AMBER, GOLD & BLACK  -  The History of Britain's Great Beers

1e druk - 2010
The History Press - Gloucestershire
ISBN 978 0 7524 5567 9
236 pagina's
ongeveer € 15,00


Dit is een boeiend boek. Ik heb vaker boeken over de geschiedenis van het brouwen gelezen en veel van die boeken waren meer een opsomming van feiten dan een boeiend verslag.

Amber, Gold & Black is een plezierig buitenbeentje op de plank met (bier)geschiedenisboeken.
De inhoudsopgave doet een opsomming vermoeden: Bitter - Mild-Burton Ale - Porter - Stout - India Pale Ale - Golden Ale - Dinner Ales - Brown Ale - Wheat Beer - Barley Wine - Herb and Flavoured Ales - Honey Beer - Heather Ale - Wood-Aged Beers - Lager. Niets is minder waar. Elke hoofdstuk is een pakkend verhaal over het betreffende biertype.
In een verbeeldende stijl wordt de geschiedenis van een bier beschreven. Het bier, de brouwer, het brouwproces, de drinker, de smaak, de plaats in de gemeenschap, de prijs, de ingrediënten, de concurrentie en veel andere zaken krijgen hun plaats in de loop van de geschiedenis. Je ziet de drinkers in de pub voor je.
Goed wordt beschreven hoe in de loop der eeuwen onder dezelfde naam telkens een ander bier wordt gebrouwen, en ook hoe de naam van eenzelfde bier kan veranderen. De import van buitenlandse bieren en ingrediënten, de wijze van transport, de kennis van het brouwproces en andere, maatschappelijke, veranderingen beïnvloeden de productie en consumptie van bier.

Hoewel receptuur, vaak zijdelings, wordt besproken zal het niet eenvoudig zijn een "antiek" bier na te brouwen. Hoewel de oude eenheden worden vertaald naar hedendaagse maten en gewichten wordt al snel duidelijk dat een Brown Mailt uit de 19e eeuw een totaal andere mout is dan de Brown Malt die nu wordt verkocht. Dit geldt vanzelfsprekend voor alle ingredïenten en ook voor de gebruikte apparatuur. Uitvoerig wordt ingegaan op wat hier te lande Gruit wordt genoemd, de samenstelling van dit Middeleeuwse alternatief voor hop is aan de hand van de beschrijving enigszins te reconstrueren.
Wat klassieke illustraties en citaten maken dit boek helemaal compleet.

De echte liefhebber van Engelse bieren kan niet zonder (dit boek).
Dit boek is echt geschreven voor deze liefhebber mits hij enige "historische" belangstelling heeft. Enige elementaire kennis van het brouwproces is wel een pré.

Het boek krijgt van mij een 9.

Bert

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.