Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bitter (Ordinary & Best (GB))

Gestart door Jacques, 02-10-2004 13:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Bitter (Ordinary & Best (GB))


Zwaarte
SG 1033 - 1044     Plato 8,25 - 11

Bitterheid
30 - 40 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: hop
Smaak: bitter, iets moutig-fruitig (hopkarakter door dry hopping met Engelse bitterhop)
Mondgevoel: droog en soms wrangig
Nasmaak: bitter tot zeer bitter

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Adrie

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Adrie
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1980.0.html

Naam brouwsel:   Hoopoe Best Bitter
Biertype: Best Bitter
Begin SG: 1040
Eind SG:   1013
Kleur (berekend):      20 EBC
Berekende bitterheid: 31 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
940 gram    59%    Pilsmout                 3 EBC
380 gram    24%    Münichmout           15 EBC
150 gram    10%    Maisvlokken             1 EBC
80 gram       5%    CaraMünichmout   120 EBC
40 gram       2%    Aromamout          112 EBC

Water
6,0 L maischwater
7,3 L spoelwater

Maischschema
15 min   50 gr C
90 min   66 gr C

Hop
5,8 gram   Target         10,5 % alfa   pellets   kooktijd   75 min
3,9 gram   Challenger      6,9 % alfa   pellets   kooktijd   75 min
5,8 gram   Fuggles         5,0 % alfa   pellets   kooktijd   10 min
5,8 gram   E.K. Goldings      4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   5 min
5,8 gram   Fuggles         5,0 % alfa   pellets   dry hop

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Danstar Windsor   gedroogde gist, 1 gram gist per liter wort

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   2   dagen bij 21 gr C
lagering   14   dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden: Eigenlijk moet dit biertype gebrouwen worden met Pale mout, maar omdat ik die niet (tijdig) voorhanden had heb ik het vervangen door 2/3 pilsmout en 1/3 Münichmout. Wil je het echt volgens de stijl doen, vervang de pilsmout en Münichmout dan door 1320 gram Pale mout.

Groeten,

A3

Vergelijkbare Topics (2)

1633

Reacties: 2
Gelezen: 15840

1565

Reacties: 2
Gelezen: 15551


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.