Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nieuw in Brouwersland

Gestart door Robert1968, 08-02-2010 22:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Robert1968

Hallo Allemaal,

Ik ben 42 jaar, heb 3 kindertjes, ben van huis uit chemisch technoloog (dus "rommelen" met potjes en pannen zit in mijn genen) en 16 jaar werkzaam als (afval)waterspecialist bij een groot adviesbureau. In dat kader ook regelmatig bij Heineken Zoeterwoude gedetacheerd.

Als liefhebber van (Belgische) speciaalbieren en een zwager als bedrijfsleider bij de Mitras ben ik al aardig besmet geraakt met alles rondom bier. Vorige week de eerste stap gezet door een microbrouwersset te kopen bij zelfbierbrouwen.com en het boek "Bieren-zelf brouwen" gekocht en doorgelezen.
Ik wou eenvoudig beginnen met een Brewferm bierconcentraat, in de bestelling staan een Abdij, Grandcru en Diabolo. Moeilijker kan altijd nog.
Ik wil wel graag goed voorbereid beginnen en heb dit forum als aardig doorgepluisd. Ik ben momenteel bezig om een geïsoleerde gistkast te maken door met een warmtekabel, twee ventilatoren en een thermostaat de gistingstemperatuur nauwkeurig te kunnen regelen.
Komend weekend wil ik mijn eerste "brouwsel" maken (waarschijnlijk de Abdij).
Ik zit zelf aan de volgende aanpak te denken:
- calcium en chloride in mijn drinkwater is laag (45 mg Ca/l, 10 mg Cl/l). Ik overweeg wat CaCl2 toe te voegen om een wat zoetere smaak te krijgen (Abdij schijnt wat bitter te zijn/worden)
- Brewferm schrijft vrij hoge gistingstemperaturen voor. Ik wou juist laag beginnen (bv. 19-20C) en hoger eindigen (22-23C).
- ik zit alleen met het eventuele lageren. Volgens Brewferm hoeft dit niet: gisten-hevelen in apart vat en bottelen maar. Overhevelen en lageren geeft meer kans op infectie. Ik overweeg de gisting te verlengen met bv. 1 week bij lagere temperatuur (15C), maar wel in het zelfde gistingsvat.
- tenslote bottelen met niet teveel suiker (7-8 g/l) en 1-2 weken wegzetten bij kamertemp. Daarna de koele meterkast in en wachten maar.

Iemand andere suggesties?

Adrie

Ha Robert,

Welkom op dit forum. Heel goed dat je eerst investeert in een gistkast. Temperatuurgecontroleerd vergisten is inderdaad een van de belangrijkste aspecten van het maken van goed bier. Bij mij heeft dat in ieder geval de grootste kwaliteitssprong bij mijn bieren veroorzaakt.

Leuk dat je wel eens bij Heineken over de vloer komt. Misschien kun je nog eens wat van hun gist meekrijgen om mee te brouwen.

Mooi brouwwater heb je, zeg. Wat chloride en calcium toevoegen kan voor de meeste biertypen geen kwaad. Heb je al brouwsoftware? Als je BrouwHulp gebruikt (even reclame maken), kun je precies berekenen hoeveel brouwzouten je moet toevoegen om een bepaald waterprofiel te krijgen. HIER lees je meer over waterbehandeling (met BrouwHulp).

Over lageren verschillen de meningen. Er zijn er die als de gisting is afgelopen direct bottelen (wel overhevelen naar een bottelvat met een suikeroplossing). Overhevelen is vooral handig als je je bier wat warmer wilt laten staan (om dode gist en autolysesmaken te voorkomen) of als je lang wilt lageren. Het infectiegevaar bij overhevelen is nihil als je gewoon netjes schoon en steriel werkt.

Vergelijkbare Topics (7)

34988

Reacties: 4
Gelezen: 1586

18161

Gestart door Lorejas


Reacties: 12
Gelezen: 4651

25431

Gestart door Dund


Reacties: 5
Gelezen: 1824

32027

Reacties: 3
Gelezen: 1077

5393

Reacties: 13
Gelezen: 3787

39445

Reacties: 4
Gelezen: 1127


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.