Het bier en zijn brouwers. De geschiedenis van onze oudste volksdrank.

Gestart door Adrie, 19-03-2009 20:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Titel: Het bier en zijn brouwers. De geschiedenis van onze oudste volksdrank.

Auteurs: A. Hallema en Ir. J.A. Emmens.

Uitgeverij J.H. De Bussy - Amsterdam

Jaar van uitgave: 1968.

Dit boek kreeg ik van mijn ouders die het vonden tussen de afgeschreven boeken in de bibliotheek van Almelo. Het zal waarschijnlijk nergens meer verkrijgbaar zijn, behalve misschien in andere bibliotheken. Toch is het aardig genoeg om even te bespreken.

In tegenstelling wat de titel doet vermoeden gaat dit boek niet over bier en de brouwers, maar over de geschiedenis van de regelgeving rond bier, belastingen en beleid rond bier. Zoek je informatie over ingrediënten en recepten, dan vind je niet zo heel veel. Dat is ook logisch omdat brouwers hun recepten zelden in de openbaarheid gooien voor het nageslacht.

Het boek is heel rommelig opgebouwd met een vrij onlogische hoofdstukindeling en het leest ook niet echt makkelijk. Dat ligt gedeeltelijk aan het anno 2009 vrij archaisch aandoend taalgebruik en aan de vele in oud-Nederlandse (en soms oud-Duitse, Franse of Engelse) citaten. Toch geeft het boek een mooi beeld van de brouwerswereld sinds de Middeleeuwen.

Wie dacht dat wij in dit tijdsgewricht gebukt gaan onder een overmaat aan overheidsregels heeft het helemaal mis. Thans genieten wij een enorme vrijheid ten opzichte van de eeuwen voor ons. In de Middeleeuwen was het niet ongebruikelijk dat de (lokale) overheid de brouwers voorschreef wat er in het bier moest (hoeveelheden water, mout- en graansoorten en de hoeveelheden daarvan) en welk bier zij wel en niet mochten brouwen. Ook de hoeveelheid te brouwen bier per jaar was aan regels gebonden en wat je voor een vat bier mocht rekenen. Het Sovjet-socialisme was er niets bij. Uiteraard werd bier belast. Soms werd de gruit belast (later de hop), soms het graan, soms de inhoud van de beslagketel en soms de hoeveelheid en de sterkte van het bier. Elke vorm van belastingheffing had zo zijn effect op de brouwwijzen en het bier dat gebrouwen werd. De sterkte van het bier varieerde met het tijdsgewricht. In tijden van oorlog en misoogsten was het bier dun, in tijden van vrede en overvloed dikker. Importeren van bier van elders was soms toegestaan, soms met zware importheffingen belast. Om belastingen te omzeilen gooiden brouwers soms rommel in hun bier en dat werd dan weer verboden. Overtredingen werden zwaar bestraft met geldboetes en openbare ranseling (ik pleit ervoor om dat te herinvoeren voor brouwers die hun bieren kunstmatig aanzoeten, vooral die laatste sanctie).

Het is heerlijk om te lezen hoe sommige steden (Delft, Dordrecht, Haarlem, Gouda) hun welvaart te danken hadden aan een bloeiende (exporterende) bierbrouwerijen. Minder is het om te lezen hoe de biercultuur ten onder is gegaan aan bier van slechte kwaliteit, de opkomst van dranken als thee en koffie en de stijgende populariteit van sterke dranken. De beide wereldoorlogen en de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw hebben de bovengistcultuur van Nederlandse bieren de nekslag gegeven om plaats te maken voor de pilswoestijn die ons land lange tijd is geweest. De opkomst van nieuwe brouwerijen en een nieuwe biercultuur is na het schrijven van dit boek gebeurd. De geschiedenis van het bier zal nooit eindigen.

Dit boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis rondom bier in ons land. Ondanks de rommelige opbouw geef ik dit boek toch een 8 (en niet hoger omdat Zutphen er slechts 1 keer in wordt genoemd  ;) ).

Oscar

Citaat van: Adrie op 19-03-2009  20:37 uDit boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis rondom bier in ons land.

Citaat van: Adrie op 19-03-2009  20:37 uDit boek kreeg ik van mijn ouders die het vonden tussen de afgeschreven boeken in de bibliotheek van Almelo. Het zal waarschijnlijk nergens meer verkrijgbaar zijn, behalve misschien in andere bibliotheken.

Kijk daar kunnen we wat mee... ;D ;D

--> Leuk boekje lijkt mij zo....

Jacques

Inderdaad een heel leuk boek. Het zit al meer dan 25 jaar in mijn bierbibliotheek. Ik kocht het destijds in een antiquariaat. Daar kijk ik nog steeds regelmatig voor oude bierboeken.

Ronnie

Een oud boekje dat ik hier ook es gekocht heb is "Merckwaerdighe Bierologie".
Middeleeuws aandoend werkje uitgegeven voor de Grolsche Bierbrouwerij NV door uitgeverij Van Lindonk / Amsterdam 1966.
Ik denk dat ik het eens gekocht heb op een rommelmarkt in Sas-Van-Gent.
Het boekje verteld voor de zoveelste keer de geschiedenis van het bier...

Zegt dat boekje iemand iets?

Bas G

Dat boekje heb ik in de boekenkast staan, en ik zag gisteren toevallig nog een exemplaar bij Het Goed in Nijmegen.
Ik moet toegeven dat ik het nog slechts heb doorgebladerd, omdat het me op het eerste gezicht meer een onderhoudend dan informatief werkje leek.

Penners

Adrie,

Aangezien mmijn intresse uitgaat naar bier en zijn geschiedenis lijkt het boek me inderdaad zeer intressant, het wordt tijd dat ik ook eens bij een antiquariaat binnenloop.
Citaat van: Ronnie op 20-03-2009  09:06 uEen oud boekje dat ik hier ook es gekocht heb is "Merckwaerdighe Bierologie".
Middeleeuws aandoend werkje uitgegeven voor de Grolsche Bierbrouwerij NV door uitgeverij Van Lindonk / Amsterdam 1966.
Ik denk dat ik het eens gekocht heb op een rommelmarkt in Sas-Van-Gent.
Het boekje verteld voor de zoveelste keer de geschiedenis van het bier...

Zegt dat boekje iemand iets?

Ronnie, dit boekje heb ik ook in mijn bezit is erg leuk om te lezen maar zekere geen literair hoogstandje.Vergelijkbare Topics (7)

29114

Gestart door orangeloo


Reacties: 55
Gelezen: 27555

19510

Reacties: 10
Gelezen: 10976

15992

Reacties: 2
Gelezen: 5089

38333

Reacties: 6
Gelezen: 3942

21771

Reacties: 12
Gelezen: 7656


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.