Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#11
Brouwproces / Re: Hoeveelheid water om te br...
Laatste bericht door hansHalberstadt - Vandaag om 08:25
Citaat van: brouwerwaldonk op Vandaag om 07:11Er blijft 10 liter water zitten in de bostel, filteren en spoelen gaat langzaam duurtijd 70 - 80 minuten.
Einde spoelen, densiteit overblijvend water 3 brix
Hoeveel mout?
1 kg mout wordt afgebroken tot ca 750 g suikers, dus blijft er 250 g vaste stof achter met daarin dus het opgelost het water wat je er na het filteren niet meer uit krijgt als je het helemaal uit laat lekken. maischwater+spoelwater+suikers 750g per kg mout - achtergebleven water in de bostel is dan wat je opvangt in de kookketel.

De truck is nu om te zorgen dat je de gewenste hoeveelheid wort hebt in je kookketel precies op het moment dat het filter voldoende is uitgespoeld (bij jou dus 3 Brix=SG=1012) als dat boven de 3 Brix is had je minder maischwater moeten gebruiken, en als het onder de 3 Brix zit dan had je meer maischwater moeten gebruiken. Zo kom je dus op het optimum.

Gelukkig is er een acceptabele range, dus mag ook best 2 Brix of 5 Brix zijn en kin je dus doorgaan met spoelen tot je je juiste hoeveelheid hebt in je kookketel, maar hoe hoger die einddichtheid (3 Brix of hoger of lager), hoe lager je rendement. En onder de 3 Brix kun je last krijgen van ongewenste stoffen die mee komen (uitlogen van je beslag) Dus er is voor elk brouwsel een optimale beslagdikte.     
#12
Apparatuur / Re: Grainfather G40
Laatste bericht door bravebunny - Vandaag om 07:25
Citaat van: Murmillo op Gisteren om 23:43Aha, thnx man.

Let op Murmullo, dit is flauwekul hoor... Dit is alleen het geval bij de G30 en niet bij de G40 want die heeft geen verwijderbare arm immers! Goedbedoelde tip van iemand die geen G40 heeft.
#13
Brouwproces / Re: Hoeveelheid water om te br...
Laatste bericht door brouwerwaldonk - Vandaag om 07:11
Citaat van: hansHalberstadt op Gisteren om 22:39Er zijn een aantal zaken die hier een rol spelen:
- de hoeveelheid water die in je bostel gaat zitten en achter blijft
-hoe snel je de suikers uitspoelt
het programma Bierpro neemt dat mee en kun je zelfs nog voor je eigen installatie optimaliseren.
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/Bierpro
Er blijft 10 liter water zitten in de bostel, filteren en spoelen gaat langzaam duurtijd 70 - 80 minuten.
Einde spoelen, densiteit overblijvend water 3 brix
#14
Brouwproces / Re: Hoeveelheid water om te br...
Laatste bericht door Micha - Vandaag om 06:37
Gebruik je hoppellets en een hopzakje? Daar kan stiekem ook veel in blijven zitten, als je het vergeet uit te persen.
#15
Apparatuur / Re: Cornykeg vullen zonder dru...
Laatste bericht door Murmillo - Gisteren om 23:46
Citaat van: JayDee op Gisteren om 08:53Volgens mij heb ik rond de 45 euro betaald voor de vulling van een 10 kg fles. Borg weet ik niet meer zeker, 120 zou kunnen kloppen.
Overigens gebruik ik de 10 kg fles om sodastream cilinders te vullen, die zijn wat gemakkelijker in gebruik.
Ah dat is een forse prijs maar in ieder geval te krijgen. Van waar kom je? Ik wil graag wat vragen stellen omtrent keggen.
#16
Apparatuur / Re: Grainfather G40
Laatste bericht door Murmillo - Gisteren om 23:43
Citaat van: LargoWinch op Gisteren om 07:53Boven het kraantje bevind zich een stukje wat je er af kunt draaien. Hierin bevind zich een kogeltje wat moet voorkomen dat als je de arm, die gebruikt wordt om je wort rond te pompen of de koeler, per ongeluk zou verwijderen met je kraantje open, het wort er uit loopt. Dit wordt op zijn plaats gehouden door een veertje wat daar onder zit. Deze combinatie wordt door de circulatie arm ingedrukt zodra deze bevestigd is en dan voor een vrije doorloop zorgt.

(Ik ging er van uit dat dit hetzelfde werkt als bij een G30, maar mogelijk is dat niet zo.....)
Aha, thnx man.
#17
Discussie over recepten / Re: Quadrupel met BE-256
Laatste bericht door Goldin - Gisteren om 22:52
Hij gaat als een speer, zojuist gemeten en heeft een SG van 1.018.

De geur was aangenaam, herkenbare quad geur. Geen velpon lucht die de eerste dagen toch wel sterk uit het waterslot kwam. (Eerste dag fruitig, daarna velpon) Qua smaak ook niet verkeerd voor een heel jong bier, alleen nog niet echt "krachtig". Gelukkig heeft hij nog even om te ontwikkelen.
#18
Brouwproces / Re: Hoeveelheid water om te br...
Laatste bericht door hansHalberstadt - Gisteren om 22:39
Er zijn een aantal zaken die hier een rol spelen:
- de hoeveelheid water die in je bostel gaat zitten en achter blijft
-hoe snel je de suikers uitspoelt
het programma Bierpro neemt dat mee en kun je zelfs nog voor je eigen installatie optimaliseren.
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/Bierpro
#19
Apparatuur / Re: Solar pomp
Laatste bericht door Josss - Gisteren om 22:23
Citaat van: JanDeGraaff op Gisteren om 21:45Je eerste link gaat niet naar de pompjes maar ook naar voedingen..

Op zich is de temperatuur die zo'n pomp aankan wel redelijk betrouwbaar, denk ik. Wort wordt overigens maar zo'n 100ºC, dus 120ºC is ruim voldoende; dat haalt je wort niet tenzij je onder druk gaat koken.

Ik heb de link aangepast.
Ik vroeg me af of je de flow gewoon kan aanpassen zoals bij een magneetpomp, door een kogelkraan op de uitloop te zetten.

Door het voltage te verlagen, er staan er tich op ali voor de pompen die tot 100 gr gaan. Voor deze kan ik ze (nog)   niet vinden.
#20
Brouwproces / Re: Gist dumpen met stilgevall...
Laatste bericht door hansHalberstadt - Gisteren om 22:21
Ik denk dat we er niet onderuit komen om dan maar weer een proefje te doen. Wat ik zie in de praktijk is blijkbaar niet overtuigend genoeg.

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.