Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#1
Apparatuur / Re: Terugkoelen
Laatste bericht door hansHalberstadt - Vandaag om 12:12
ik weet niet of het een principe schets is of een aan te schaffen opstelling. De koeler zit er als het goed is ook al bij. bv de grainfather heeft al een prima tegenstroomkoeler die je zo kunt gebruiken.

In mijn eigen situatie heb ik een 2 ketelsysteem op gelijke hoogte, dus gebruik ik zowizo al pompjes.
-2x  12v caravan pompje antiserie + complementaire PWM control om filersnelheid te regelen bij spoelen.
-12v caravan pompje voor spoelwater verwarmen en toedoenen
-230V chuggerpomp 120 graden voor koelen en overpompen van het bier naar het bottelvat en om te bottelen zonder hoogteverschil
ik gebruik een platenkoeler voor het koelen.

Wat ik vooral merk is dat in de zomer als het kraanwater warmer is (op dit moment is het hier na eerst de leiding doorstromen met 10 liter water nog steeds 21 .5 graden)
Dat betekent dus dat er geen koelcapaciteit is als je verder wilt koelen dan 21 graden en als je daar in de buurt komt ook nog eens het koelwaterverbruik explosief stijgt.

dus je koelwater verder afkoelen met ijs helpt zowizo al heel veel in de zomer om het waterverbruik te beperken en de tijdsduur van het koelen sterk terug te brengen.
#2
Algemeen / Re: Biergilde het Groene Hart ...
Laatste bericht door Fractus - Vandaag om 12:10
Grapjas  :clownsmile:

Nee ik zat net even te zoeken en kijk ook met een schuin ook naar de IBU in Utrecht, ook zo'n illuster gezelschap wat officieel geen gilde is maar wel regelmatig samenkomt. Vanaf Bodegraven sta ik in 20 minuten op Utrecht Centraal, dus dat is ook een optie. Eerst maar eens weer brouwen, want sinds de verhuizing is het allemaal op een laag pitje terecht gekomen. Eerste brouwsel staat nu in de vergistingskast na een jaartje pauze :)
#3
Algemeen / Re: Biergilde het Groene Hart ...
Laatste bericht door Josss - Vandaag om 11:42
N
Citaat van: Fractus op Vandaag om 11:27Ik hou het in m'n achterhoofd Martijn, bedankt! De verbinding naar Zoetermeer met het OV is tamelijk belabberd

26 km op de fiets heen 38 a 46 km terug ?

#4
Algemeen / Re: Biergilde het Groene Hart ...
Laatste bericht door Fractus - Vandaag om 11:27
Ik hou het in m'n achterhoofd Martijn, bedankt! De verbinding naar Zoetermeer met het OV is tamelijk belabberd, en om nou de BOB te spelen naar een proefavond...
Het is nu sowieso een beetje druk, misschien neem ik wat later contact met je op ;)
#5
Algemeen / Re: Biergilde het Groene Hart ...
Laatste bericht door Martijn0172 - Vandaag om 10:53
Hobbybrouwersclub Zoetermeer is nog wel actief en heeft laats zijn naam veranderd naar BOOZE: BrouwersOverleg Omgeving ZoetermEer. Reden hiervoor is dat een aantal hobbybrouwers proffesioneel zijn gegaang. Wellicht is dat een optie? Er is om de 2-3 maanden een proefavond en een actieve whatsap groep. De facebookpagina is iets minder actief

https://www.facebook.com/groups/251308448766248
#6
Discussie over recepten / Poging tot RIS
Laatste bericht door Goldin - Vandaag om 10:28
Hallo Allen,

Zelf ben ik een vervend RIS drinker maar heb mij er tot nu toe niet aan gewaagd. Ik heb geprobeerd een recept neer te zetten welke geïnspireerd is op diverse "Old Rasputin" klonen die het internet rijk is.

Ik wil eerst graag een "pure" stout maken dus zonder lagering met speciale ingrediënten. Waarschijnlijk ga ik wel een deel splitsen naar een kleinere fles om hier mee te experimenteren maar dat is niet het doel.

Het doel is dus een een volle, pure krachtige imperial stout zonder te veel poespas.

Ik ben benieuwd of er verbeteringen aan dit recept te maken zijn met het doel wat ik voor ogen heb.

Dikke stout
11.2% / 25.2 °P

Volmout
Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiëntie
Batchvolume: 20 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 23.4 L
Spoelwater: 11.86 L @ 78 °C
Totaal water: 35.26 L
Kookvolume: 26.88 L
SG voor koken: 1.087

Kenmerken
Begin SG: 1.106
Eind SG: 1.021
IBU (Tinseth): 75
BU/GU: 0.71
Kleur: 104 EBC

Maischen
Temperatuur — 67 °C — 60 min

Mouten (9.85 kg)
7.5 kg (76.1%) — Dingemans Pale Ale — Graan — 6.5 EBC
500 g (5.1%) — Weyermann Caraamber — Graan — 71 EBC
500 g (5.1%) — Weyermann Caraaroma — Graan — 350 EBC
500 g (5.1%) — Briess Oats, Flaked — Graan — 2.8 EBC
350 g (3.6%) — Thomas Fawcett Chocolate Malt — Graan — 1000 EBC
350 g (3.6%) — Dingemans Special B — Graan — 290 EBC
150 g (1.5%) — Thomas Fawcett Roasted Barley — Graan — 1200 EBC

Hop (170 g)
70 g (70 IBU) — Magnum 11.5% — Koken — 60 min
50 g (3 IBU) — Centennial 9.1% — Koken — 2 min
50 g (2 IBU) — Northern Brewer 6% — Koken — 2 min

Gist
2 pakje — Fermentis US-05 Safale American 81%

Vergisten
Hoofdvergisting — 19 °C graden
Nagisting oplopen naar 22 °C graden

Ik ben van plan om dubbel te maischen met mijn Brewmonk.
#7
Apparatuur / Re: Terugkoelen
Laatste bericht door CeesM - Vandaag om 09:58
Citaat van: hansHalberstadt op Gisteren om 18:21Wat is het punt dat je wilt maken? Bedoel je dat het duur is omdat het principe simpeler en goedkoper kan met dezelfde performance? 

Citaat van: Edsalute op 10-08-2022  20:22 uWat is de beste manier om wort terug te koelen?
Wat weinig water gebruikt en nog betaalbaar is (en niet te veel ruimte in neemt)
Ben verhuisd naar een appartement met weinig ruimte

Het is niet bekend hoeveel wort hij moet koelen.
Een appartement met weinig ruimte. Hoeveel ruimte heeft hij voor een vrieskist waar hij voldoende ijs mee kan maken om zijn wort te koelen. Dat bakje ijs op de foto is in een mum van tijd gesmolten.
Platenkoeler en getoonde pomp is samen al € 200,--. Wat bedoelt hij met betaalbaar?
#8
Algemeen / Re: Biergilde het Groene Hart ...
Laatste bericht door Fractus - Vandaag om 09:19
Jammer Martijn, jullie hadden er veel tijd en moeite in gestoken. Wellicht komt er ooit weer een herstart of een nieuw brouwersgilde in het Groene Hart. Ik blijf erbij dat het stukje tussen Den Haag en Utrecht toch wel een blinde vlek is qua brouwverenigingen. Terwijl er toch genoeg mensen wonen zou je zeggen  :brouwen:

Ik ben zelf trouwens verhuisd naar Bodegraven, dus voor mij nu extra relevant  ;D
#9
Brouwproces / Re: Eerste keer brouwen Brewfe...
Laatste bericht door Snelbier - Vandaag om 08:59
Brouwen, ervaring opdoen. Niet op 1 puntje kijken, maar wél een beetje begrijpen wat je doet, zoals je zelf al zegt.
- Water en verliezen..  Mout absorbeert water, raak je kwijt. Mout-absorbtie ~80%/kg, dus ~3,5 liter.
Kookverlies stelpost ~12%. Dus 25L koken =3L verlies. Meer verlies als je langer of heviger kookt.
Zo berekend moet je voor 20L bier ruim 27L water gebruiken.
Na hop-koken zal je ook wat wort kwijtraken door absorbtie en 'trub' die achterblijft.
Met wat meer ervaring zal je leren wat je verliezen exact zijn.
Voorbeeld daarbij is je rendement, BZR.. Veel recepten gaan uit van 75% BZR, maar het is waarschijnlijk dat jij met jouw installatie+werkwijze anders uitkomt.
- SG-start vs end. Start-SG bepaal je zelf bij maischen en koken.
Eind-SG wordt bepaald door de gist. Sommige gisten zijn 'efficienter' dan anderen.
In je voorbeeld-recept kom ik op een vergistingsgraad van 85% en dat is best hoog.
Met een andere gist en lagere SVG zou je SG-end kunnen stijgen. Geeft wat minder alcohol, maar 'voller' bier.
Je gist = Wyeast-3068? SVG~75%.  SG-start 1.055 zou dan SG-end~1.013 geven en 5,5% alc.

Citaat van: Bvk1983 op Vandaag om 00:20Ik zou me zeker bij een eerste brouwsel niet blind staren op exacte waarden. Gewoon brouwen, kijken hoe het gaat en daar van leren voor een volgend brouwsel.
Dat dus. Leer je installatie kennen. Je zal steeds beter kunnen voorspellen hoe een brouwsel bij jou verloopt en waar je 'verliezen' zitten.

- Refractometer. Mooi spul, maar in gistend wort NIET direct afleesbaar, moet je omrekenen. Zie oa https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=454399
Rekentool zit in veel brouwsoftware. Berekening vereist altijd SG-start zonder alcohol.

Aandachtspuntje voor 1e maisch en spoelen;  Spoelen verdunt je wort. Rendement stijgt omdat je nog wat suikers wint, maar je verlaagt altijd het SG van je wort.
Hoeveelheid spoelwater is een schatting op grond van data (BZR, verdamping, etc) die jij nog niet hebt.
Voordat je gaat spoelen: SG meten. Geeft al een indicatie waar je zit met rendement. SG te laag, dan doormaischen tot er echt geen extra suiker meer vrijkomt.
SG als verwacht, dan spoelen tot juiste volume in ketel (zal ~24L voor koken zijn). NIET klakkeloos alle geplande spoelwater opmaken.
  In mijn Brewmonk moet ik vaak méér spoelen dan berekend om aan juiste volume te komen. Zal ergens een setting fout staan..
SG te laag: eventueel minder spoelen. Minder bier naar gistvat, maar wél met juiste SG.
SG te hoog: luxe probleem. Iets sterker bier, of afdunnen tot méér bier..
Succes, Snelbier  :brouwen:
#10
Apparatuur / Re: Etiketteertoestel met datu...
Laatste bericht door Rinus - Vandaag om 08:40
Citaat van: Wim vd op Gisteren om 14:02Hallo,

Ik ben op zoek naar een manueel (of semi automatisch) etiketteertoestel waarbij we ook de datum tijdens het etiketteren kunnen zetten.

Heeft er iemand ervaring met dergelijk toestel? Online kan je er wel enkele vinden maar had graag wat feedback gehad van gebruikers.

Alvast bedankt voor jullie feedback

Kan je wat voorgeelden geven van de toestellen die je hebt gevonden?

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.