Bieren waarbij een groot percentage van de storting bestaat uit bijzondere granen zoals spelt, haver, boekweit, rijst en rogge.
Het onderstaande recept is van Herman. Het bier is door Herman Rogge Pale Ale genoemd.
Klik hier (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1760.msg18123.html#msg18123) om naar de oorspronkelijke draad te gaan.
Rogge Pale Ale
A ProMash Recipe Report
Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L): 10.00 Wort Size (L): 10.00
Total Grain (kg): 2.36
Anticipated begin SG: 1.056 Plato: 13.83
Anticipated EBC: 21.9
Anticipated IBU: 42.5
Brewhouse Efficiency: 76 %
Wort Boil Time: 75 Minutes
Formulas Used
-------------
Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.
Color Formula Used: Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30
Grain/Extract/Sugar
% Amount Name Origin Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
76.9 1.82 kg. Viennamout - Weyermann Duitsland 1.038 10
11.5 0.27 kg. Roggemout - Weyermann Duitsland 1.039 12
11.5 0.27 kg. CaraVienne mout (Cara 50) - D België 1.032 66
Potential represented as SG per pound per gallon.
Hops
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
9.09 g. Galena Whole 11.00 25.6 75 min.
13.64 g. Fuggle Whole 4.00 14.0 75 min.
8.18 g. Fuggle Whole 4.00 2.9 10 min.
9.09 g. Fuggle Whole 4.00 0.0 0 min.
Yeast
-----
Wyeast 3463 Forbidden Fruit
Mash Schedule
-------------
Mash Name: Rogge
Total Grain kg: 2.36
Total Water Qts: 8.76 - Before Additional Infusions
Total Water L: 8.29 - Before Additional Infusions
Tun Thermal Mass: 0.00
Grain Temp: 27.17 C
Step Rest Start Stop Heat Infuse Infuse Infuse
Step Name Time Time Temp Temp Type Temp Amount Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Viscose 5 20 38 38 Infuse 39 8.29 3.51
Proteine 5 10 52 52 Direct --- ------- ----
Beta 5 30 60 60 Direct --- ------- ----
Alfa 5 30 70 70 Direct --- ------- ----
Afmaischen 5 5 76 76 Direct --- ------- ----
Total Water L: 8.29 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L: 9.87 - After Additional Infusions
Li-Ping Rijstbier
Eerste prijs ONK 2004 vrije klasse (waarin 27 bieren ingezonden waren)
Recept: 30 lr.
Pilsmout 5500 gr.
Breukrijst 2000 gr.
Koriander 15 gr (vers gemalen)
Sinaasappelschil 6 gr.( gedroogd)
Hop
Tetnanner bloemen ( 5%) na 15 min. koken.
Saaz Bloemen (4.5%) na 30 min. koken.
12 lr. Kokend water. Rijst er bij en 15 minuten zachtjes laten koken.
Dan 18 lr. water er bij zo dat het op 52 gr.uit komt. Mout er bij en verder maischen
52 gr 63 gr. 71 gr. 78 gr.
20 min. 60 min. 15 min. 5 min.
Filteren. Zelf kijk ik nooit naar de hoeveelheid spoel water. Door middel van een maatstok spoel ik tot een bepaald volume. Een beetje houd ik achter om op het einde van het koken nog te kunnen corigeren.
Koken 90 min.
Gist. Voor dit bier heb ik een giststarter gemaakt van Westmalle (depot 3 flesjes)
Gebotteld met 9 gr. suiker per liter.
Zelf ben ik geen liefhebber van witbier. Toen ik op een keer bij Erik de Clerck (ook Roerstoklid) een rijstbier te proeven kreeg vond ik dat wel iets hebben. Niet dat lichtzure van witbier. En heel droog zacht bier. Licht gekoeld heerlijk voor op warme dagen.
Oorspronkelijk zat in het recept van Erik ook nog ongemoute tarwe. Maar ik dacht het is een rijstbier dus alleen gerstemout en rijst. Intussen heb ik dit bier een keer of 5 gebrouwen. Gewoon omdat ik het zelf lekker vind, wat ik het het voornaamste vind.
Maar bij een bierpool die we bij de Roerstok een paar keer per jaar houden was de beoordeling zo goed dat ik toen het idee kreeg om hem in te sturen voor de ONK.
Een eerste prijs is natuurlijk een opsteker maar je moet ook gewoon geluk hebben. En ik drink mijn bier voor het grootste gedeelte zelf, dus de voornaamste jury ben ik zelf.
Noud Boogers
Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1316.msg14543.html#msg14543).
Basis : Omschrijving | Waarde | Naam recept | Havermout Stout |
Brouwdatum | 8-11-2008 |
Biertype | Stout (Oatmeal) |
Aantal liters | 30 |
Gewenst begin SG | 1060 (6,5 vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 78.0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal brouwwater | 45.91 liter |
Maischdikte | 2.52 l/kilo |
Maischwater | 19.96 liter |
Spoelwater | 23.72 liter |
Kooktijd | 90 min. |
Berekende kleur | 53 EBC (Ray Daniels) |
Berekende bitterheid | 23 EBU (Glenn Tinseth) |
Mout : Moutnaam | % stort | Massa | Kleur | Pale alemout | 84.2 % | 6656 gram | 6 EBC |
Chocolademout | 2.5 % | 196 gram | 900 EBC |
Zwartemout | 3.0 % | 237 gram | 1400 EBC |
Havermout | 10.4 % | 823 gram | 4 EBC |
Hop : Hopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | East Kent Golding | 5.5 % | 35 gram | 90 min. | 14 EBU |
East Kent Golding | 5.5 % | 20 gram | 45 min. | 7 EBU |
East Kent Golding | 5.5 % | 10 gram | 15 min. | 2 EBU |
GistOmschrijving | Waarde | Gist soort | 1028 London Ale |
Gist toegevoegd als | Giststarter |
Volume giststarter | 800 ml |
Beluchtings tijd | 48 uur |
Temperatuur giststarter | 20°C |
Gist voeding | nutrivit |
Hoeveelheid | 10 gram |
Opmerkingen | 30-10-2008 : Gist gesmacked 01-11-2008 : Gist in 500 ml wort gedaan met beluchting erboven |
MaischschemaStap nr | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 60°C | 45 minuten | 2.52 l/kg |
2 | 72°C | 30 minuten | 2.52 l/kg |
3 | 78°C | 5 minuten | 2.52 l/kg |
Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,10797.msg132492.html#msg132492).
Dit is het recept waarmee de eerste prijs gewonnen is bij Wedstrijd Groninger Haverbier/ Groninger Bierfestival.
Zie hier (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18823.msg277977.html#msg277977) voor meer informatie over deze wedstrijd en discussie over het recept.
BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | 184 Klapperdieklop |
Kenmerk | 184 |
Brouwdatum | 11-2-2012 |
Biertype | Dubbel |
Aantal liters | 20 |
Gewenst begin SG | 1065 (7,1 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 70,9% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal brouwwater | 31,4 liter |
Maischdikte | 3,5 l/kg |
Maischwater | 22,1 liter |
Spoelwater | 9,8 liter |
Kooktijd | 90 minuten |
Berekende kleur | 30 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid | 31 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Pilsmout 3 EBC | 63,5 % | 4000 gr | 3 EBC |
Gemoutte Haver | 31,7 % | 2000 gr | 4 EBC |
Brown malt | 4,8 % | 300 gr | 170 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Galena | 12,8 % | 10 gr | FWH | 14 EBU |
Crystal | 3,5 % | 20 gr | 5 minuten | 2 EBU |
Galena | 12,8 % | 10 gr | 60 minuten | 14 EBU |
Crystal | 3,5 % | 15 gr | Koud hop | 0 EBU |
GistOmschrijving | Waarde | Gistsoort | 1275 Thames Valley Ale |
Gist toegevoegd als | |
Opmerkingen | Eerste brouwsel bij contstante temp. vergisting. gistingstemperatuur bij 19.2 graden. |
maischschemaStap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 67°C | 60 minuten | 3,5 l/kg |
2 | 76°C | 10 minuten | 3,5 l/kg |