Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: pim1980 op 15-01-2020 18:05 u

Titel: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: pim1980 op 15-01-2020 18:05 u
Dag allen,

Als ik een alcoholarm bier ga brouwen, met nagisting <0,5% alcohol met een gist die geen maltose en maltotriose vergist, hoe kan ik er dan het beste voor zorgen dat ik koolzuur in het bier krijg bij bottelen? Hefgisting in fles lijkt me dus geen optie.

Iemand een goed idee om flesjes onder druk te carboniseren?

Alternatief is in fust onder druk carboniseren. Daar iemand ervaring mee?

Weet niet zo goed hoe ik dit kan aanpakken... Alle hulp is welkom.
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: goom op 15-01-2020 18:37 u
Je kunt ook bottelgist gebruiken
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: Guppie op 15-01-2020 21:37 u
Je kunt ook bottelgist gebruiken

Ja maar hij heeft voor bottelen al 0.5 procent en met bottlegist komt er nog wat bij, niet alcohol arm meer dan.
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: PaultjePils op 15-01-2020 23:13 u
Als je de extra alcohol van suiker niet erg vindt, dan zie ik nog even niet waarom je niet gewoon met je huidige gist kan hergisten?

Ik ben met Guppie eens dat met de hergisting zo ruim 0.3 procent alcohol bijkomt. Als dat niet gewenst is moet je wel geforceerd carboniseren. Daar zou mijn voorkeur wel naar uit gaan.
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: pim1980 op 16-01-2020 09:34 u
Als je de extra alcohol van suiker niet erg vindt, dan zie ik nog even niet waarom je niet gewoon met je huidige gist kan hergisten?

Ik ben met Guppie eens dat met de hergisting zo ruim 0.3 procent alcohol bijkomt. Als dat niet gewenst is moet je wel geforceerd carboniseren. Daar zou mijn voorkeur wel naar uit gaan.

Ik wil de extra alcohol dus niet, vandaar geen nagisting. Maar heeft iemand tips voor eenvoudig geforceerd carboniseren of fles (of eventueel fust)?
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: Walsingham op 16-01-2020 10:12 u
Je kunt ook bottelgist gebruiken

Dat raad ik sterk af! Die bottelgist zal alle restsuikers (maltose, maltotriose) opgebruiken. Bottel bombs gegarandeerd.

Je kan gewoon bottelsuiker gebruiken met de maltose-negatieve gist die reeds in het bier zit. Sucrose kan die vast wel gebruiken.
Maar hier heb je inderdaad een kleine stijging in ABV (0.5% ongeveer).

Keggen vereist toch een minimum aan materiaal, dit is niet zo goedkoop.
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: PaultjePils op 16-01-2020 11:11 u
Dan kijk je inderdaad naar keggen met enig materiaal. Ben je zo wat centjes verder.

In mijn hoofd gaat nu een experiment los van droogijs. Omdat bier schuimt kan je het er niet gewoon in je glas gooien, dan schuimt de boel over. Mogelijk kan je droogijs in gekoeld bier bottelen of in pet fles stoppen, of zelfs in een keg. Gewoon even een ideetje wat mij te binnen schiet. Voor eenmalige geforceerde carbonatie wellicht wel aardig om in te verdiepen.
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: PaultjePils op 16-01-2020 11:24 u
Nou moet ik meteen zeggen dat droog ijs geen ongevaarlijke praktijk met zich meebrengt. Een beetje solide CO2 (droogijs) wordt ontzettend veel gas direct door sublimatie.

Hier wordt het dus ook afgeraden ondanks resultaat: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/dry-ice-carbonation-video.29448/
En hier zijn er wel goede resultaten: https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/63dvmm/dry_ice_carbonation/

Als ik het zou doen, dan zou het eerst goed uitrekenen zijn hoeveel gram nodig is, en dat dan opdelen in stukken. Dan zou ik dat in een hersluitbaar keg/pet fles (sodastream fles bijv) en dan kleine hoeveelheden toevoegen aan koud bier en dan de hoge druk overnacht (wellicht zelfs meerdere nachten) laten intrekken, en dat dan herhalen tot het gewenste resultaat. In ieder geval niet de hele hoeveelheid in een keer toevoegen, want als alles sublimeert en niet in het bier trekt zit je waarschijnlijk met een te hoge druk in de fles. Het is een hoop gedoe, maar het zijn lage instapkosten. Alles moet ook schoon gebeuren aangezien je bier alcoholarm is. Er is dus weinig ruimte voor verontreinigingen.
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: Drents Hopbier op 16-01-2020 11:56 u

In mijn hoofd gaat nu een experiment los van droogijs. Omdat bier schuimt kan je het er niet gewoon in je glas gooien, dan schuimt de boel over. Mogelijk kan je droogijs in gekoeld bier bottelen of in pet fles stoppen, of zelfs in een keg. Gewoon even een ideetje wat mij te binnen schiet. Voor eenmalige geforceerde carbonatie wellicht wel aardig om in te verdiepen.

Heb ik 1 keer gedaan. Grolsch flesje met eigen bier gevuld, klein stukje droogijs erbij en afgesloten. Het leek even later wel een raketbasis. Allemaal fluitende flesjes. Gelukkig geen ontploffingen. Droogijs gaf te snel gas, wat niet snel genoeg in het bier oploste, dus de druk bovenin liep te snel op. Doe ik nooit weer.

Hopbier
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: seed7 op 16-01-2020 11:56 u
Geforceerd carboniseren en (onder tegendruk) afvullen is je enige echte optie. Of helemaal van de fles afzien en tappen. Of ... alleen maar flessengisting doen als je SG laag genoeg is, of je gist niets lust ;)

Ingo
Titel: Re: Alcoholarm bier bottelen
Bericht door: ToonVe op 16-01-2020 17:08 u
Hallo,
Als je gist maar beperkt suikers vergist, zou je kunnen overwegen om direct te bottelen. Mogelijk kun je met een drukmetertje op n de flessen het verloop van de drukopbouw bewaken. Komt deze boven de 3 bar (bij bv 15C) zou ik overwegen om de overige flesjes even te openen of de flesje te pasteuriseren. Ik zit er zelf ook aan te denken om dit eens te doen, maar het is er nog niet van gekomen.
Hygine en goede procesbeheersing van je brouwproces lijken me hierbij wel superbelangrijk.