Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: pim1980 op 20-08-2019 11:23 u

Titel: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: pim1980 op 20-08-2019 11:23 u
Om te genieten van bier maar wat minder alcohol te willen drinken ben ik liefhebber van de Playground IPA van Vandestreek met <0,5%. Ik ben bekend met diverse manieren om alcoholvrij of -arm bier te maken, maar ben met name benieuwd naar hoe Vandestreek dit doet. Zijn er mensen hier met meer kennis?

Ik weet dat ze het bier echt brouwen en gewoon weinig alcohol aanmaken. Dus het ligt met name aan de gist. Is het de WSL-17 stam? Een Saccharomycodes ludwigii giststam die geen maltose kan vergisten. Dat gecombineerd met een wort van laag SG en flinke hopgift en dryhop. Dat is wat ik me kan voorstellen, maar zijn er mensen die het ook echt wat meer WETEN? Heel erg benieuwd!

PS, geen interesse in de discussie 'dat is toch geen bier bla bla', maar oprecht benieuwd naar hoe Vandestreek dit bier maakt. Jopen heeft natuurlijk de Non IPA die vergelijkbaar is, maar persoonlijk toch iets minder lekker. Verwacht dat het proces hetzelfde is.
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: DoubleW op 20-08-2019 12:27 u
Vraag het aan de brouwerij zelf, die willen het wel delen. Het gaat om een giststam die geen suikers converteert naar alcohol. Wat inhoudt dat je recept aangepast moet worden anders krijg je een zoete drank en dat je zeer schoon moet werken om wilde gisten uit te sluiten. Andere techniek is extractie van alcohol uit jongbier waardoor je ongeveer 0,5-2% abv overhoudt.
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: RoyB op 20-08-2019 13:28 u
IPA die vergelijkbaar is, maar persoonlijk toch iets minder lekker. Verwacht dat het proces hetzelfde is.

Als je het weet zou ik het tof vinden als je het hier deelt.
Ik vind inderdaad de playground als enige alcoholarme bier echt goed te drinken. Veel andere bieren hebben een soort hele rare synthetische suiker smaak, alsof het aangezoet is met stevia of zo. Of misschien is dat een smaakstof die als alternatief voor de smaak van alcohol dient?

Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Jacques op 20-08-2019 22:38 u
Dit onderwerp is vaker aan bod geweest.
Zie het topic Alcoholarm bier (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38351.msg581532.html#msg581532)
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Martijn0172 op 21-08-2019 08:34 u
Het volgende topic op het Duitse brouw forum al gezien?

https://hobbybrauer.de/forum/viewtopic.php?t=13773
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: pim1980 op 21-08-2019 17:14 u
Dag Jaques,
Uiteraard alle forumposts al doorgepluist met nuttige inhoud, maar nog niet helemaal volledig zoals bijvoorbeeld SG, moutsoorten etc.

Ondertussen dit artikel gevonden, dus het is me duidelijk dat ze de ludwigii stam gebruiken: https://bierliefde.nl/reportage-vanderstreek/

Interessante ontwikkeling komt ook van Fermentis, die hebben inmiddels een Saccharomyces cerevisiae var. chevalieri gist met dezelfde eigenschappen als de ludwigii, maar dan dus in korrelvorm. Zie hier het productblad: https://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2019/07/TDS_SafAle-LA-01.pdf

Pasteuriseren is dus ook echt een MUST als ik dat zo lees.

En Martijn, dank, ga het even doorlezen voor zover mijn Duits dat redt...
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Sander00 op 22-08-2019 14:57 u

Pasteuriseren is dus ook echt een MUST als ik dat zo lees.


Dat is ook wat ik als antwoord krijg van Fermentis zelf.
Citaat" Safale LA-01 is een gist die geen maltose gebruikt (maltose is de hoofdsuiker in wort) en aangezien bijna alle micro organismen op maltose kunnen groeien, is pasteurisatie echt nodig."
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Oscar op 22-08-2019 16:08 u
Pasteuriseren is dus ook echt een MUST als ik dat zo lees.

Nee, niet nodig als je het goed doet... ;)
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Jacques op 22-08-2019 21:22 u
Nee, niet nodig als je het goed doet... ;)

En hoe doe je het goed?
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Oscar op 22-08-2019 23:04 u
En hoe doe je het goed?

Ik heb nu 3x een alcoholarm bier (homebrew) gebrouwen met hergisting op fles. Tussen 0,6 - 1% alc. Geen enkele fles is nog geklapt... :brouwen: :biersmile: :) En de flessen staan al zeker een jaar op fles... :brouwen: :biersmile:
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Sander00 op 23-08-2019 07:54 u
Ik heb nu 3x een alcoholarm bier (homebrew) gebrouwen met hergisting op fles. Tussen 0,6 - 1% alc. Geen enkele fles is nog geklapt... :brouwen: :biersmile: :) En de flessen staan al zeker een jaar op fles... :brouwen: :biersmile:

Maar dat betekent Oscar dat je "gewoon" schoon werkt zoals bij een normale brouw (bier met >4%) ? En dus niet pasteuriseert naderhand?
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Oscar op 23-08-2019 13:28 u
Maar dat betekent Oscar dat je "gewoon" schoon werkt zoals bij een normale brouw (bier met >4%) ? En dus niet pasteuriseert naderhand?

Yep.. :brouwen:
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Haagse Wouter op 23-08-2019 14:46 u
Ik heb nu 3x een alcoholarm bier (homebrew) gebrouwen met hergisting op fles. Tussen 0,6 - 1% alc. Geen enkele fles is nog geklapt... :brouwen: :biersmile: :) En de flessen staan al zeker een jaar op fles... :brouwen: :biersmile:

Maar met welke gist?

Als je een lage alcoholisch bier brouwt met een normale gist dan is dat een ander verhaal dan met die LA-01. Met een normale gist is er immers geen voedingsbodem aanwezig na de vergisting voor micro-organismes om in te groeien en met dit soort gisten wel. Ook voor die LA-01 geldt natuurlijk dat als je goed gewerkt hebt er geen bacteriŽn inzitten, maar het is duidelijk dat een ander niveau van uitbannen van de beestjes nodig is.
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Oscar op 23-08-2019 17:18 u
Maar met welke gist?

Windsor.... :brouwen:
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Gerb op 23-08-2019 19:10 u
Pfff Oscar, lezen is lastig he.

Weet iemand waar ik de ludwigii gist kan kopen?
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Oscar op 23-08-2019 19:21 u
Pfff Oscar, lezen is lastig he.

 ;D ;D ;D  Ik geef het niet altijd zomaar prijs... ;)   :brouwen:
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Oscar op 23-08-2019 19:23 u
Weet iemand waar ik de ludwigii gist kan kopen?

https://www.hefebank-weihenstephan.de/produkte/hefe/spezialhefen/wsl-17/

 :brouwen:
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: bierfan op 23-08-2019 19:27 u
https://www.brewcraft.de/produkt/wsl-17
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Haagse Wouter op 23-08-2019 19:56 u
Windsor.... :brouwen:

Ben je het mij eens dat infectie een veel minder groot gevaar was met die alcoholvrije bieren?
De windsor snoept namelijk veel meer suikers op dan die LA-01 (in elk geval dat is wat Fermentis beweerd voor die soort).
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Oscar op 23-08-2019 20:00 u
De windsor snoept namelijk veel meer suikers op dan die LA-01 (in elk geval dat is wat Fermentis beweerd voor die soort).

En dan toch maar 0,6% alc... :) :brouwen: ^-^
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: Haagse Wouter op 23-08-2019 20:03 u
En dan toch maar 0,6% alc... :) :brouwen: ^-^

Dat maakt toch ook niets uit daarvoor? Dat is simpelweg je graanstort aanpassen en gebruik maken van de gebruikelijk berekeningen.

Het idee is volgens mij meer dat je met zo'n LA-01 meer mout kan gebruikten om tot hetzelfde percentage te komen.
Dus heb je wat meer body etc.
Titel: Re: Vandestreek Playground IPA
Bericht door: seed7 op 24-08-2019 00:00 u
Dat maakt toch ook niets uit daarvoor? Dat is simpelweg je graanstort aanpassen en gebruik maken van de gebruikelijk berekeningen.

Neen. Als je smaak wilt hebben dan heb je nog steeds evenveel mout nodig als een, pak hem beet, 1.050 bier. Hoe precies, dat komt nog wel een keer als ik het reproduceerbaar heb en misschien heeft Oscar dat inmiddels. Misschien doet hij ook iets anders dan ik doe.

Ingo