Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Oxhead op 08-06-2015 11:21 u

Titel: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: Oxhead op 08-06-2015 11:21 u
Hierbij het met 90 punten winnende recept in klasse C.

Tripel 20 liter.

Moutstort:           6 kilo Pilsmout 3 ebc Dingemans
Suikerstort:         650 gram witte kristalsuiker

Hopbloemen:       24 gram Centenial               11,5 % alfazuur    90 min meekoken
                          24 gram Hallertau Mittelfruh   2,9% alfazuur     90 min meekoken
                          20 gram Hallertau Mittelfruh   2,9% alfazuur     10 min meekoken
                          20 gram East-Kent Goldings    5,5% alfazuur    10 min meekoken

Door Promash berekend op 37 ibu (Tinseth) en 8,4 ebc

Maischwater: 17 liter
Spoelwater:   16 liter

Maischschema: Temp 55-63-73-78 graden Celsius
                        Tijd   10-45-30-5  minuten

Gist:                Fermentis Safbrew Abbaye 11gram droog op het wort gestrooid.
Vergisting:       7 dagen op 20 graden in gistemmer(zo'n lekke ;) ) na overhevelen in mandfles 14 dagen op 15 graden.
Kooktijd:         90 minuten

Start sg:         1076
Eind sg:          1009

Gebotteld met 8 gram/liter kristalsuiker.

Geen waterbehandeling of pH correctie toegepast.

Groeten Marco  :brouwen:



Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: Esterenbrouw op 08-06-2015 11:50 u
Proficiat Marco.
Prachtig dat je met een eenvoudig recept, gewone korrelgist en een gistemmer de 1e prijs wint.

Jan van den Hoogen
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: Fripel op 08-06-2015 15:44 u
Gefeliciteerd !

Ook opvallend dat juist de Safbrew Abbaye gist onderdeel is van dit winnende bier.
De meningen over de kwaliteiten van deze gist zijn toch wat verdeeld als ik me de discussies daarover goed herinner.

Ik heb nog een zakje in de koelkast liggen, brouwen er mee stond nog niet op de planning maar dat gaat nu veranderen  :brouwen: :proost:

Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: KC op 08-06-2015 16:57 u
Van harte! Mooie gist in een tripel dat heb ik ook geprobeerd.
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: JeroenF op 08-06-2015 22:19 u
Hoi Marco,

Van harte proficiat met je eerste plaats. Een terecht winnaar in de koningsklasse.

JeroenF
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: William op 08-06-2015 22:23 u
Gefeliciteerd Marco. Still going strong!
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: Jacques op 08-06-2015 23:02 u
Bedankt Marco om als eerste prijswinnaar je recept hier te delen.
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: PietO op 09-06-2015 20:04 u
Van harte proficiat met je eerste plaats. Een terecht winnaar in de koningsklasse.

JeroenF

Helemaal mee eens. Even rustig aan gedaan maar nu weer volle pulle. Jouw recept ga ik 1 op 1 nabrouwen.

PietO
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: Oxhead op 11-06-2015 19:39 u
Bedankt voor de felicitaties  :brouwen:
Maar de volgende tripel zal er toch weer een met Wyeast 1214 worden. Is naar mijn mening toch net wat lekkerder/interessanter. ;) :biersmile:
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: bert braadslee op 11-06-2015 19:46 u
Bedankt voor de felicitaties  :brouwen:
Maar de volgende tripel zal er toch weer een met Wyeast 1214 worden. Is naar mijn mening toch net wat lekkerder/interessanter. ;) :biersmile:

 :lol:
Wint ie de hoofdprijs, is ie niet zo blij met z'n gistkeuze...
 :biersmile:

Proficiat!
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: orangeloo op 27-04-2016 11:15 u

Gist:                Fermentis Safbrew Abbaye 11gram droog op het wort gestrooid.
Vergisting:       7 dagen op 20 graden in gistemmer(zo'n lekke ;) ) na overhevelen in mandfles 14 dagen op 15 graden.

Heb ook goede ervaring met een tripel en deze gist.
Op 20 graden in een lekke emmer.  ^-^ was het wel gecontroleerd vergist?
Titel: Re: ONK 2015 C1-Tripel-Marco Geilings
Bericht door: Oxhead op 22-06-2016 18:39 u
Uiteraard. :)