Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: NewLine op 12-12-2012 10:01 u

Titel: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: NewLine op 12-12-2012 10:01 u
Bij een book review (Altbier: History, Brewing Techniques, Recipes (Classic Beer Style)) las ik een quote uit het boek:

Citaat
"If you prime your beer, avoid sugar, which can contribute a slightly sour aftertaste to the brew. Always use light dried malt extract (DME) instead."

Is dit inderdaad zo? Iemand die dat reeds heeft gedaan? Ik veronderstel dat je die moutextract dan eerst moet koken en ... ?
Titel: Re: Bottelen met DME in plaats van suiker?
Bericht door: Adrie op 12-12-2012 10:04 u
Nou, dat lijkt me onzin. Dat kleine beetje suiker heeft naar mijn ervaring nog nooit gezorgd voor een zurige nasmaak. Een grote suikerstort trouwens ook niet.
Titel: Re: Bottelen met DME in plaats van suiker?
Bericht door: Dorstige Alexander op 12-12-2012 10:46 u
Wat is dat nu? Er zijn toch veel commerciŽle bieren die ook gewoon met suiker bottelen, zonder enig probleem?
Titel: Re: Bottelen met DME in plaats van suiker?
Bericht door: NewLine op 12-12-2012 10:55 u
Note dat het boek specifiek over Altbier gaat. Het is volgens mij enkel in die context dat de auteur dat beweert (misschien wel gewoon omwille van het reinheitsgebot). Ik heb zelf ook geen idee waarom suiker een wat zurige toets zou geven en bijvoorbeeld moutextract niet...
Titel: Re: Bottelen met DME in plaats van suiker?
Bericht door: RobinB op 12-12-2012 11:43 u
Ook mijns inziens niet correct/waar.
Alleen dat het in een boek staat, maakt het niet mťťr waar. Altijd blijven nadenken. :)
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: Jacques op 12-12-2012 21:35 u
Bij een book review (Altbier: History, Brewing Techniques, Recipes (Classic Beer Style)) las ik een quote uit het boek:

Is dit inderdaad zo? Iemand die dat reeds heeft gedaan? Ik veronderstel dat je die moutextract dan eerst moet koken en ... ?

Dat je een cidersmaak of zure smaak krijgt als je kristalsuiker wordt wel meer beweerd in de VS. Het is gewoon niet waar. Zal wel ingegeven zijn door Duitse immigranten. Suiker toevoegen mocht immers niet volgens het Reinheitsgebot. De nodige jaren terug heeft de hoogste Duitse administratieve rechter bepaald dat het Reinheitsgebot in strijd is met de Europese regelgeving. Het ging over suikertoevoeging aan bier...
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: RobinB op 12-12-2012 23:20 u
Dat je een cidersmaak of zure smaak krijgt als je kristalsuiker wordt wel meer beweerd in de VS. Het is gewoon niet waar.
Als, dan zal het ook nog niet optreden met zulke kleine hoeveelheden als bottelsuiker. 

Citaat
De nodige jaren terug heeft de hoogste Duitse administratieve rechter bepaald dat het Reinheitsgebot in strijd is met de Europese regelgeving. Het ging over suikertoevoeging aan bier...
Beetje off-topic :stokpaard:...
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: Jacques op 13-12-2012 09:01 u
Als, dan zal het ook nog niet optreden met zulke kleine hoeveelheden als bottelsuiker. 
Beetje off-topic

Erg relevant. Het is vooral het Duitse Reinheitsgebot dat de inspiratie is voor de afkeer voor het gebruik van suiker. Dat het Reinheitsgebot onverbindend is verklaard laat zien dat ook de Duitse brouwers niet gebonden zijn deze wetgeving. Iets wat in Duitsland maar heel mondjesmaat wordt toegegeven.
Een Duitse hobbybrouwer zal dan ook de voorkeur geven aan het gebruik van moutextract in plaats van suiker. Terwijl suiker zo veel makkelijker is. Je kunt het makkelijk afwegen en je weet exact wat de vergistingsgraad is: 100%. Bij moutextract van de vergistingsgraad van batch tot batch verschillen.
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: RobinB op 13-12-2012 11:46 u
Wel totaal off-topic; het gaat hier over een vermeend smaakeffect van bottelsuiker, niet over de al dan niet rechtsgeldigheid van het reinheitsgebot.

Voor het reinheitsgebot geldt overigens nog altijd dat wanneer je aangeeft je eraan te houden, dat je dan verplicht bent je eraan te houden.
Wanneer je dat niet aangeeft, ben je dat niet (meer) verplicht.
Een subtiel, maar belangrijk verschil.
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: Jacques op 13-12-2012 20:05 u
Wel totaal off-topic; het gaat hier over een vermeend smaakeffect van bottelsuiker, niet over de al dan niet rechtsgeldigheid van het reinheitsgebot.

Het is vooral het Reinheitsgebot die maakt dat Duitse hobbybrouwers moutextract willen gebruiken in plaats van suiker. Suiker is hun visie minderwaardig en geeft daarom volgens die definitie een mindere smaak. Het een staat niet los zonder het andere. Bier is ook beleving. En dat zit in de bovenkamer niet niet altijd in de objectieve smaak.
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: De-Geert op 13-12-2012 20:32 u
Op Britse fora wordt ook vaak geadviseerd om moutextract te gebruiken voor hergisting op fles, ook in recepten met suiker, torrified wheat en andere RHGB-illegaliteiten.
Complete onzin? Ik weet het niet.
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: RobinB op 13-12-2012 21:24 u
Complete onzin misschien niet, mogelijk ook ingegeven door in Duitsland of Alts gebruikte giststammen. Alles is mogelijk, ik heb het echter nog niet mogen ervaren.

@jacques: er wordt een specifiek smaakeffect genoemd: zurige nasmaak. Dat is dermate specifiek dat het wel los te zien is van het RHGB.
Titel: Re: Bottelen met moutextract in plaats van suiker?
Bericht door: Jacques op 13-12-2012 21:42 u
@jacques: er wordt een specifiek smaakeffect genoemd: zurige nasmaak. Dat is dermate specifiek dat het wel los te zien is van het RHGB.

Als dat zo zou zijn zouden alle Nederlandse hobbybrouwbieren een zure nasmaak hebben en veel commerciŽle bieren ook. Dat is niet het geval.
Naar mijn idee een broodje aap verhaal.

Bij het experiment dat ik heb uitgevoerd was het moutextractbier wat voller van smaak maar het verschil met het suikerbier was heel klein. In ieder geval hebben de proevers geen zure smaken waargenomen. En verhoudingsgewijs had ik bij dat experiment veel meer suiker dan wel moutextract gebruikt dan je voor de hergisting op de fles gebruikt.