Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Joran op 20-05-2011 14:11 u

Titel: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 20-05-2011 14:11 u
Omdat we de nog weleens problemen hebben met teveel koolzuur uiteindelijk in de fles. Hierbij eens onze hele brouwmethode uit de doeken gedaan. Ben benieuwd wat er volgens jullie verbetert kan worden. Bij het laatste brouwsel hebben we voor het eerst gistvoeding gebruikt. Ook wil ik aan een RVS vlechtwerk filter maken om na het koken te filteren (dan zijn er ook geen hopzakjes meer nodig).

Brouwvolume: 18 liter

Giststarter
Wyeast Activator smacken. Indien opgebold starter maken. Uitrekenen met Mr. Malty. Komt meestal neer op 1 liter water met 100 gram moutextract. 1/8 theelepel + 1/2 theelepel Wyeast Beer Nutrient Blend in een pannetje. Tien minuten laten koken met deksel op de pan. Pan af laten koelen in een bak water. Erleyemer, roervlo, trechter, schaar en Wyeast Activator ontsmetten met Chemipro Oxi. Als het wort is afgekoeld, trechter in de erlemeyer. Wort erin, gist erin en afdekken met aluminium folie. 24 uur op de magneetroerder en daarna in de koelkast tot de brouwdag. Op de brouwdag afgieten en een half litertje wort erbij.


Schroten en maischen
Afwegen van de mout en schroten. Eventueel ongemoute granen (mais- en gerstvlokken) en bloem toevoegen. Maischwater op temperatuur brengen. Pan in de hooikist en de mout storten. Roeren en de deksel erop. Tot de volgende maischstap. Pan eruit op het gas. Al roerend naar de volgende rust temperatuur brengen (ongeveer 1 graad per minuut) en weer terug in de hooikist. Na de laatste stap verwarmen tot 78 graden, gas uit, hevelfilter (zo'n van koper met zaagsneden) erin. Ondertussen spoelwater opwarmen tot 80 graden. Na 10 min. rust langzaam wat aftappen in een maatbeker tot het wort helder is. Dit terug doen in de pan. En langzaam het wort in de kookpan laten lopen. Als het filterbed droog begint te vallen rustig het spoelwater in de maischpan gieten (op de roerstok). Tien minuten wachten en weer langzaam aftappen tot het filterbed droog begint te vallen. Wederom spoelwater toevoegen. Tien minuten wachten en leeg trekken.

Koken
Wort aan de kook brengen met de deksel erop. Wanneer het kookt, de deksel er af en hop toevoegen (volgens recept) in hopzakjes. Deze onder de waterlijn houden RVS bestek en lijm klemmen. Tien minuten voor einde koken de kookspiraal in de pan (steriel laten worden). Als het koken klaar is, vuur uit en direct koud water door de spiraal. Koelen gaat vrij snel op deze manier. Hopzakjes eruit vissen en uit laten lekker (worden uitgekookt om opnieuw gebruikt te kunnen worden). Af en toe roeren met de spiraal om het koelen te versnellen. Als de gewenste temperatuur bereikt is gaat de kraan uit en gaat er een steriele standaard plastic hevel in de pan en wordt het wort geheveld in een steriel gistvat (hier komt eigenlijk altijd wel wat troep in mee, wat uitzakt tijdens de vergisting).

Vergisten
Wanneer al het wort in het vat zit gaat de gist uit de erlemeyer erbij en gaat de deksel erop. Afsluiten met een waterslot in een met water gevulde speciekuip met pomp en thermostaat. Af en toe wat koud water toevoegen aan de speciekuip als de temperatuur teveel stijgt. Na twee weken het bier hevelen in een schoon en steriel vat. Temperatuur 2 graden om hoog om uit te laten vergisten. Na nog eens twee weken bottelen.

Bottelen
Suikeroplossing (1 gram suiker op 2 gram water*) maken in de kookpan. Jong bier uit het gistvat erop hevelen. En afvullen in schoongemaakte flesjes. Dopje erop.

*Aangepast n.a.v. opmerking van erikgroothuis.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: erikgroothuis op 20-05-2011 14:14 u


Bottelen
Suikeroplossing (1 gram suiker op 1 gram water) maken in de kookpan. Jong bier uit het gistvat erop hevelen. En afvullen in schoongemaakte flesjes. Dopje erop.

Hier gaat het denk ik mis.
Hoeveel suiker en water je gebruikt staat er niet bij. Ik bedoel de totale hoeveelheid voor 18 liter bier.
Erik :brouwen:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 20-05-2011 14:34 u
Oeps foutje. Moet 1 gram suiker op 2 gram water zijn  :)

Stel we willen bottelen met 7 gram per liter suiker. Dan is dat 7 gram x 18 l. bier = 126 gram suiker oplossen in 252 gram water. Niets geks aan, toch?
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Johannes op 20-05-2011 14:38 u
Als het probleem 'teveel koolzuur'  is dan moet je het zoeken in onvoldoende uitgisten of teveel bottelsuiker (of beide). Ik zie dat je vaste termijnen hanteert voor hevelen en bottelen. Dat zou ik alvast veranderen in hevelen wanneer nodig, en bottelen wanneer nodig. Als je bier dan uitgegist is kun je de gewenste hoeveelheid suiker toevoegen.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Kleine_Schriek op 20-05-2011 14:56 u
ik mis op welke temperatuur de flesjes hergisten. Dat is nogal belangrijk. Had het zelf de eerste keren te koud gezet (15 graden). Dan vormt er zeeer langzaam koolzuur. Graadje of 22 doet het prima.  Dan is het na 2 weekjes echt wel gedaan.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 20-05-2011 15:06 u
@Johannes: Dat snap ik. Redelijk vaste termijnen. Maar ik zal weer wat vaker monstertjes nemen. Toch blijf ik het toch ook raar vinden, dat ik geregeld lees dat mensen na een week of 2 of 3 al bottelen terwijl dat bij ons geheid bommetjes oplevert.

@Kleine_Schriek: De flesjes staan gewoon in de woonkamer. Te weinig koolzuur is het probleem niet :) Teveel juist :)
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Ronald_ op 20-05-2011 15:17 u
Als je geen infecties proeft, dan bottel je gewoon te snel. Simpelweg je SG meten en je weet het..
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Oscar op 20-05-2011 15:20 u
Toch blijf ik het toch ook raar vinden, dat ik geregeld lees dat mensen na een week of 2 of 3 al bottelen terwijl dat bij ons geheid bommetjes oplevert.

Dat is opzich niet zo raar...bij die mensen verloopt de vergisting gewoon beter..Dus ik denk dat je e.e.a ook moet zoeken in je snelheid en kwaliteit van je vergisting, wellicht heb je regelmatig een te trage vergisting waardoor die aan het einde gaat slepen. Je denk dan dat ie uitvergist is, maar na het bottelen komt er weer ietsje zuurstof bij en wat suiker....waardoor die na de bottelsuiker rustig verder gaat met wat restsuikers uit je wort.

Tips :
* Zorg dat je ruim voldoende gist toevoegd bij het enten van je wort
* Meet voor vergisten, na het overhevelen, en bij twijfel voor het bottelen je SG's
* Zet bij een volgende brouwsessie eens alles op het forum (Recept, meetwaarden tijdens en na brouwen), en waar nodig
   voorzien van foto's (Hoeveelheid gist e.d).
* doe dit voortijdig zodat we eventueel tips kunnen geven hoe het beter kan....dit alles kan zeer leerzaam zijn  :)

 :degroeten:
   
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 20-05-2011 16:05 u
Wat mij zo  direct opvalt zijn 2 dingen. Op de eerste plaats: starter 24 uur op de magneetroerder. Ik roer korter. Als ik mijn starter 24 uur op de roerder zet is de starter volledig uitgegist als ik de roerder uitzet. Alle gist valt als een baksteen naar beneden en de starter is in een paar uur helder. Ik ben bang dat de gist dan al behoorlijk op z'n reserves heeft ingeteerd. Ik roer eigenlijk nooit langer dat 12 uur, soms zelfs korter. Als ik merk dat de schuimvorming hevig wordt zet ik mijn roerder uit  en laat de starter rustig uitgisten. Als hij helemaal uitgegist is gaat-ie de koelkast in.

2) Je lijkt geen rekening te houden met de koolzuur die in het bier zit na lagering (toch al gauw 1,8 gram/liter als het bier op 20 graden gelagerd geweest is). Als je 7 gram per liter suiker toevoegt, krijg je (ruwweg) 3,5 gram koolzuur en 3,5 alcohol. Na de hergisting op fles heb je dan 3,5 + 1,8 = 5,3 gram koolzuur per liter. Dit is geen hoeveelheid waardoor het de fles uit komt, maar die 1,8 gram extra is wel iets om rekening mee te houden.

Tenslotte nog paar vraagjes: Zit er teveel koolzuur in alle flesjes, of in een aantal? Als het niet bij allemaal het geval is, is de suiker waarschijnlijk niet goed gemengd. Als je er in het begin (een paar weken na bottelen) geen last van hebt, maar het wordt steeds erger, is je bier waarschijnlijk nog niet helemaal uitgegist bij het bottelen.

(Beetje overbodige vragen misschien) Zijn je flesjes goed schoon? Als er biersteen o.i.d. inzit kan alle koolzuur er in een keer uitkomen zodra het flesje opengemaakt wordt. Hoe vol doe je je flesjes? Bij teveel kopruimte heb je eerder last van bier dat uit de fles komt.

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 20-05-2011 21:37 u
Heb je ook al geprobeerd te bottelen met minder suiker? Bijvoorbeeld 5 g. Zelf gebruik ik tegenwoordig ook wat minder suiker en dat bevalt mij prima.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: RobinB op 20-05-2011 22:05 u
Elke keer dat je het hier postte, kwam ik tot de conclusie dat je bier niet uitgegist was. Dit in combinatie met een "hoog-normale" dosering bottelsuiker zou mijns inziens de symptomen kunnen verklaren...

Dus neem Johannes' advies ter harte, ik zou (en heb) ze ook zo (ge)geven.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: janjansen op 21-05-2011 15:13 u
Joran,

Allereesrt dank voor het inzicht in je brouwproces. Vind ik interessant om te lezen.
Ik vermoed ook dat je probleem in de vergisting zit.
Een grotere starter en/of die minder laten interen op reservestoffen (ook ik roer max 12 u.) kan wel eens de oplossing zijn.

Ik bottel na 2weken en heb nog nooit een bommetje gehad.

Kun jij aangeven hoe bij jou een gemiddelde vergisting verloopt?
Dus hoe de SG-waardes veranderen van dag tot dag in de eerste 2 weken?

Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 22-05-2011 13:07 u
Dank voor alle reacties. Ik was een weekendje weg. Vandaar nog geen reactie.

@Oscar: Het volgende brouwsel (wordt pas na mijn verhuizing) zal ik uitgebreid posten hier op het forum (incl. SG meetwaarden en zo). Ik heb meestal na uitzakken een laagje van 1 a 1,5 cm onder in de erlemeyer. Dat is dan een starter van 1 tot 1,5 liter afhankelijk van wat Mr. Malty aangeeft. De vergisting gaat doorgaans ook heel snel van start.

@hansm: 1) Dit ga ik zeker proberen. Die 24 uur had ik hier van het forum. Wat ik wel typisch vind is dat het ook wel gist gerelateerd is. Met sommige gisten hebben we dus nergens last van. Met andere juist wel. Dan kom ik op punt 2.

2) Ik heb daar al eerder over gelezen, maar heel veel mensen posten hier: gebotteld met 8 gr./l. of 7 gr/l. etc. Is het dan zo dat als die dat hier posten van 7 gr./l. dat ze daar dan 1,8 van aftrekken (indien gelagerd bij 20 gr.)? Met de Wyeast 3787 heb ik dus nooit last gehad van teveel koolzuur. Eerder dat het een tikje meer zou mogen zijn. Ben bang als ik het daarbij die 1,8 gr af zou halen er wel heel weinig koolzuur over blijft.

Alle flesjes hebben er last van. Ik laat het bier ook op de suikeroplossing lopen, waardoor het goed mengt. Flesjes maak ik ook altijd goed schoon met een mengsel van natriumhydroxide en bleek. Ze zijn werkelijk brandschoon.

@Jacques: Nog niet geprobeerd. Maar er staat nu een bier klaar om gebotteld te worden. En die gaan we met minder suiker doen. Het is een BPA (of Speciale Belge) en we willen die bottelen met 6 gr./l.

@RobinB: Ben ook dankbaar voor al je reacties. Ik ga weer vaker SG's meten. Sterker nog ik ga er vandaag mee beginnen.

@janjansen: Nee, ik kan dat niet aangeven. Omdat ik dus eigenlijk nooit SG's meet in de tussentijd. Ik zou wel graag een refractometer willen, want dan zijn de verliezen toch iets minder (of meer bier brouwen ;-)). Het meten ga ik weer doen.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: RobinB op 22-05-2011 13:15 u
Het leuke van een hydrometer is dat je je bier ook kan/mag proeven! :proost:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 22-05-2011 13:51 u
Dat is waar, maar doorgaans vind ik dat niet zo heel lekker. En kan ik maar moeilijk bepalen of het lekker gaat worden :-)

Zojuist het SG gemeten van deze BPA (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17059.0.html) en die is 1,009. Het bier ziet er zo uit (na 4 weken):

(http://farm4.static.flickr.com/3223/5745774603_cdd054afc1.jpg) (http://www.flickr.com/photos/pluueer/5745774603/)

Het ruikt wel echt De Koninck achtig. Er zit wel echt koolzuur in het SG monster. Heb ik eigenlijk nog nooit zo meegemaakt.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 22-05-2011 15:37 u
Hmmm, het lijkt wel of er een vliesje op zit  ???
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 22-05-2011 16:07 u
Hmmm, het lijkt wel of er een vliesje op zit  ???

Dat dacht ik even ook. Maar toen ik nog eens goed keek zag ik dat het weerspiegeling is.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 22-05-2011 18:13 u
Het is geen vlies of film hoor. Toch ligt er wel een beetje schuim her en der. Maar dat zal misschien ook wel de soort gist zijn. Ik heb vanmiddag gelijk even een klein waterslot geplaatst i.p.v. een grote. En elke tien minuten komt er toch nog een aardige bellentrein voorbij. Vreemd.

Vrijdag ga ik wel weer een monster nemen.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 31-05-2011 15:40 u
Zondag het bier hierboven gebotteld bij 1,009 (was vorige week maandag ook 1,009). Wel zat er veel koolzuur in het jongbier (dat bij 22 graden stond). Vandaar maar 5 gr/l.

Ik denk zelf dat de gist het probleem is. Dit was overigens de eerste keer met gistvoeding. Ik zal toch eens moeten kijken hoe dit beter kan. Meer gist en misschien iets minder lang op de roerplaat. 12 uur i.p.v. 24. Eens? Andere tips? Hoe controleren jullie of de vergisting van de starter klaar is?
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 31-05-2011 17:26 u
Meer gist en misschien iets minder lang op de roerplaat. 12 uur i.p.v. 24. Eens? Andere tips? Hoe controleren jullie of de vergisting van de starter klaar is?

Meer gist is een goed idee. Wat minder lang roeren ook. Zelf zet ik na het intensieve roeren een waterslot op de erlenmeyer. Ik kan dan zien hoever het staat met de vergisting. De roeren zet dan op een laag pitje. Nog voor het waterslot stilvalt zet ik de starter goed koud in de koelkast. Op die manier teert de gist niet in op zijn reservestoffen. De gist is dan optimaal in vorm voor het grote werk.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Ronald_ op 31-05-2011 17:27 u
Hoe vol doe jij je flesjes? Te laag gevulde flesjes hebben ook meer kans op een bommetje!
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Hopmans op 31-05-2011 18:46 u
Het hele probleem is het direct bottelen uit de emmer.
Je bier wordt veel stabieler bij overhevelen naar een mandfles.
Gist uit het hoofdvat is nog veel te hongerig en onberekenbaar.

Daarom moet je bij een CCT ook de hoofdgist aftappen.
En anders heel weinig suiker gebruiken (2g/l), maar dan
kan je plots weer te weinig koolzuur hebben, of niet.
Onberekenbaar dus.Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: janjansen op 31-05-2011 22:13 u
Het hele probleem is het direct bottelen uit de emmer.
Je bier wordt veel stabieler bij overhevelen naar een mandfles.
Gist uit het hoofdvat is nog veel te hongerig en onberekenbaar.

Daarom moet je bij een CCT ook de hoofdgist aftappen.
En anders heel weinig suiker gebruiken (2g/l), maar dan
kan je plots weer te weinig koolzuur hebben, of niet.
Onberekenbaar dus.

Eh, nee hoor.
Niet mijn ervaring.
8 g per liter bottelen gaat prima.
Direct uit het gistvat.
Na 2 a 3 weken.
Dit werkt bij mij met de 3944. 3068 en 1214.

Geen bommen so far.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 31-05-2011 22:31 u
Het hele probleem is het direct bottelen uit de emmer.
Je bier wordt veel stabieler bij overhevelen naar een mandfles.
Gist uit het hoofdvat is nog veel te hongerig en onberekenbaar.

Beetje onzin natuurlijk. Uitgegist is uitgegist. Al gooi je er nog een liter verse slurry bij, er zijn geen suikers meer om te vergisten.

Als er na hergisting op fles teveel koolzuur in zit kan dat (infecties buiten beschouwing gelaten) maar 2 dingen betekenen. Te veel suiker toegevoegd, of het was toch nog niet helemaal uitgegist.

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: RobinB op 31-05-2011 22:43 u
12 uur i.p.v. 24. Eens? Andere tips? Hoe controleren jullie of de vergisting van de starter klaar is?

12 uur kan te lang zijn terwijl 24 uur niet per se te lang is. Klinkt onlogisch tenzij je begrijpt waar het om gaat: vergistbare suikers.
Als er niks te vergisten is is 12 uur te lang, is er voldoende dan is 24 uur nog niet te lang.

Parameters waar ik naar kijk is de verandering van de kleur en het beloop hiervan.
Dit gerelateerd aan wat experimenten mbt suikerverbruik en opkweekervaring bepaalt voor mij de duur van het roeren.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Hopmans op 01-06-2011 10:25 u
Beetje onzin natuurlijk.

Joran, doe het overhevelen maar gewoon, en je zal zien dat het een stuk beter gaat.

 
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 01-06-2011 13:08 u
@Jacques: Ik gebruik altijd Mr. Malty om uit te rekenen hoeveel gist er nodig is. Misschien begrijp ik die niet goed. Ik heb de growth factor op normaal staan. En stel dat het gist pak dan een paar maanden oud is geeft ie aan: Vials or packs needed with starter: 6. Met dat gegeven heb ik eigenlijk nog nooit wat gedaan. Hij geeft dan meestal aan dat ik een starter van een liter nodig heb. Dus die maak ik dan altijd. Hoe interpreteren jullie die zin (Vials or packs needed with starter)? En zou ik dan in 1x een starter van 2 liter maken. Of eerst 1 liter, laten bezinken, afgieten en dan nog eens een liter?

@Ronald_: Ik doe de flesjes zo vol mogelijk tot aan de bovenste rand. Als je dan snel de vul slang (met zo'n ventiel) eruit trekt heb je tot ongeveer 3 cm onder de dop gevuld. Voller kan dus eigenlijk niet.

@Hopmans: Voorheen hevelde ik nooit na de hoofdvergisting, maar alleen naar een bottelvat. Tegenwoordig hevel ik weer. Maar het koolzuur probleem is hier nog niet mee opgelost. RobinB heeft veel gereageerd op mijn vorige berichten hierover. En ik ben het met zin conclusie eens dat het komt doordat het bier niet goed is uitgegist.

Nogmaals het lijkt dat bij ons het bier in een soort langzaam slepende vergisting te komen. En het lijkt erop dat het door een fout in ons proces komt. De soort gist maakt niet zoveel uit (zelfs een keer met een korrel gehad, 1,5 pakje op 16 liter bier van ongeveer 1,095). Nu zijn we onlangs met gistvoeding gestart, wat misschien helpt. En anders misschien nog het minder lang roeren en het maken van grotere starters. Ik ben echter wel voorstander van een soort eenduidig systeem (mankement van mezelf). Vandaar dat ik die 24 uur aanhoud (was ooit een tip van Oscar op een topic van mij), maar misschien interpreteer ik Mr. Malty niet goed. Het is een hardnekkig probleem waar ik hopelijk snel vanaf ben. Ik durf nu geen eens meer flesjes mee te geven aan mensen.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Hopmans op 01-06-2011 13:40 u
Is de temperatuur tijdens de hoofdgisting constant?
Kan soms ook een probleem zijn.

Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 01-06-2011 13:44 u
Wat voor gistvat gebruik je? De geometrie en de afmetingen van je gistvat zijn ook van invloed voor het verloop van de vergisting.

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 01-06-2011 16:01 u
@Hopmans: Ik houd de temperatuur constant door het vergistingsvat in een speciekuip met water te plaatsen. Hierin zit een pompje en aquariumthermostaat. Eventueel koel ik door water uit de kuip te halen en er kouder water bij te doen.

@hansm: Dit vat (http://www.Brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.Brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D628%26cat%3D750%26dt%3D24&shwlnk=0).
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 01-06-2011 17:03 u
@hansm: Dit vat (http://www.Brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.Brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D628%26cat%3D750%26dt%3D24&shwlnk=0).

Even een korte duik in mijn bierbrouwhistorie...

Toen ik begon met brouwen (1998) was vergisten in een open emmer met een theedoek erover nog vrij normaal.
Mijn brouwsels waren ca 18 liter (netto in het gistvat).
Ik had een 25-liter-emmer, niet zo breed en vrij hoog, en mijn vergistingen verliepen prima, met heel goede vergistingspercentages.

Later schakelde ik over op 30-liter-emmer. Breder, nog steeds 18 liter, dus het het vloeistofnivo was lager. Vergistingen werden moeizamer, vergistingspercentages lager.

Nog weer wat later kocht ik zo'n vat met waterslot. Zo een als jij hebt (alleen de oudere uitvoering). Nog breder, nog lager. Vanaf dat moment dramatische vergistingen. Mijn reactie was... meer gist...en nog meer gist...en nog meer. Maar zelfs met een grote starter opgekweekt op een inmiddels aangeschafte magneetroerder bleven vaak problematisch. Zeker op gematigde temperaturen.

Nu heb ik een CCT. Smaller, hoger, en nog steeds 18 liter. Vergistingen lopen perfect, ik moet zelfs gaan bijsturen om het niet bier niet te droog te laten worden. Mijn laatste volmout-blond (begin SG 1060) had een eind-SG van 1005 (Wyeast 3787).

En wat heb nu hier nu aan? Niet zo heel veel, dat gistvat heb je nu eenmaal en overschakelen op een CCT... daar moet je geld voor (over) hebben. Maar wat wel helpt is controle over de temperatuur van de vergisting. Ik heb gemerkt dat het uitgisten bij zo'n gistvat wel goed gaat als de temperatuur wat hoger is, zeker aan het eind van de vergisting. Dus verwarmen als de vergistingspiek voorbij is kan wellicht helpen.

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: John op 01-06-2011 17:20 u
Hallo,

ik heb zo'n curver vat. Jajaja ik weet het dat is bijna vloeken (wil als de kosten van de HERMS in wording door mijn vrouw zijn vergeten ook een keer een RVS gistingsvoorziening laten maken)... Ik heb toch altijd een goede vergisting gehad. Ik wist niet dat de "hoogte" van het wort/heel jong bier, zoveel effect had op de vergisting. Ik zou bijna zeggen: hoe groter het oppervlak, hoe meer zuustof voor een goede starting van het gistingsproces...

Grt. John
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 01-06-2011 18:17 u
Sommige traditionele brouwerijen zweren bij lage vergistingsbakken. Maar daar zijn de hoogtes toch wel wat anders dan bij onze minibrouwsels.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: RobinB op 01-06-2011 20:20 u
Ik betwijvel ook een beetje de omvang van de invloed zoals HansM stelt. Ik heb/had ook verschillende gistvaten, geen verschil bij bemerkt.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 01-06-2011 22:35 u
Natuurlijk zijn het ervaringen en geen resultaten van een wetenschappelijk experiment. Maar het was wel duidelijk merkbaar. Je moet trouwens niet vergeten dat in die tijd met veel minder gist werd gestart. 1 miljoen cellen per ml per graad Plato werd als onhaalbaar gezien. Je mocht blij zijn als je 10% daarvan haalde. En met te weinig gist zijn de effecten veel duidelijker merkbaar. Bij de ene gist (Wyeast 1214) geen enkel probleem, met andere gisten (met name Wyeast 3787) vaak wel problemen.

Bij meer gist toevoegen ging het beter, maar niet perfect.

Het fenomeen wordt denk ik veroorzaakt door de circulatie in het gistvat. Bij hoge smalle vaten, en zeker bij CCT's, heb je een sterkere koolzuurstroom naar boven. Het gistende bier is continu in beweging en de gist wordt door het naar boven en weer naar beneden stromende jongbier goed in oplossing gehouden. Als die stroming minder sterk wordt, blijft er meer gist bovenop drijven en dat doet dan niet meer mee met het spel. Zeker bij sterk flocculerende gisten (zoals Wyeast 3787) heb je daar eerder last van. Daardoor verlaagt de temperatuur wat, waardoor de koolzuurstroom nog weer wat zwakker wordt, enzovoort. Uiteindelijk zakt veel gist uit, de rest ligt bovenop het bier niets te doen en wat nog in oplossing blijft moet het karwij afmaken, en dat kan soms wel een paar weken duren.

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: RobinB op 01-06-2011 22:47 u
Dan zou ik dus vaak slechte vergistingsgraden moeten hebben omdat ik relatief weinig wort (10-15 L) in relatief grote vaten vergist (30-60 L)? ???
Mijn wort/jongbier is hiermee namelijk bijna altijd "vlak" dwz de diameter is groter dan de hoogte resulterend in een lagere hoogte:diameter ratio. In mijn 60 L vat was dit het meest extreem, terwijl ook daar de vergistingsgraden goed waren (GerbenH heeft dat vat vorig jaar overgenomen).

Ook je verklaring is niet uitsluitend, want ook met een lagere hoogte:diameter ratio is er stroming en werveling (extremen uitgezonderd), vooral tijdens de hoofdgisting.

Hiermee wil ik niet zeggen dat wat je ervaren hebt niet gebeurd is, ik stel alleen een vraagteken bij de reproduceerbaarheid en extrapoleerbaarheid.

Natuurlijk zijn het ervaringen en geen resultaten van een wetenschappelijk experiment.

Niemand vraagt je om een experiment van professioneel wetenschappelijk niveau te doen, daar gaat het niet om.
Wel is het verstandig enige terughoudendheid te tonen in de conclusies die je trekt op basis van eigen ervaringen met, zoals je zelf aangeeft, meerdere verklaringen.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 01-06-2011 23:04 u
De reproduceerbaarheid is inderdaad niet zo groot. Dan zou je alle omstandigheden exact na moeten bootsen en dat is bijna onmogelijk. Ieder heeft zijn eigen brouwmethode, manier van vergisten enz.

Ik heb nog even mijn logboek doorgebladerd. De vergistingspercentages trokken in de loop der tijd wel weer bij, zeker nadat de magneetroerder was aangeschaft en die 0,75 - 1 miljoen per ml per graad Plato gehaald werd. Maar het duurde vaak wel lang voordat het volledig uitgegist was.

Maar de vergistingspercentages sinds ik die CCT heb zijn hoog. Ik heb hem nu een jaartje en ik heb nog geen vergistingspercentage onder de 83% gehad (en alleen volmoutbieren gebrouwen).

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 02-06-2011 00:00 u
Wel is het verstandig enige terughoudendheid te tonen in de conclusies die je trekt op basis van eigen ervaringen met, zoals je zelf aangeeft, meerdere verklaringen.

Hoi Robin,

Het is zeker niet de bedoeling om mijn conclusies als de waarheid te presenteren. Bij iedereen zijn de omstandigheden anders, en wat voor mij geldt, geldt zeker niet voor een ander.

Maar op basis van wat ik ervaren heb, heeft de geometrie en grootte van het gistvat wel degelijk invloed op de vergisting. En omdat ik dat dacht, ben ik natuurlijk op zoek gegaan naar een verklaring.

In Analysis of Brewing Techniques van George en Laurie Fix is een paragraaf gewijd aan de geometrie van gistvaten. Op  basis van die paragraaf heb ik de conclusie getrokken dat de sterkte van de koolzuurstroom en de wervelingen in lage, brede vaten anders zijn dan in smalle, hoge. Maar in hoeverre je daar iets van merkt ligt natuurlijk aan alle overige omstandigheden.

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: RobinB op 04-06-2011 21:56 u
Vergeet daarbij ook niet de schaalverschillen mee te nemen. Op commerciële hoeveelheden (vele hectoliters) spelen die geometrische invloeden een veel grotere rol. Ook de drukopbouw van hogere smallere vaten is daarbij van veel grotere invloed.
Dáár gaat die paragraaf van Fix over, niet over een 10 L hobbybrouwsel...
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: hansm op 04-06-2011 22:27 u
Hoi Robin,

Natuurlijk. Dat klopt allemaal. Maar wat ik probeer duidelijk te maken is dat ik soms, met bepaalde gisten problemen had met het uitvergisten van het wort, ook na het enten van (meer dan) voldoende gist. Ik heb daar een verklaring voor gezocht, en dacht dat het wel eens te maken kon hebben met dat het gistvat geen optimale geometrie had.

Dat is voor mij de belangrijkste reden geweest om een CCT aan te schaffen. En in mijn geval heeft dat het probleem inderdaad opgelost.

Binnenkort gaan, als het goed is, een aantal forumleden vergisten in een Ninox-CCT. Laten we gewoon kijken of meer mensen verschillen zien.

 :degroeten:
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 15-08-2011 17:10 u
Dit probleem is nog steeds actueel. Ik heb al heel wat rond zitten neuzen op het forum en de site en denk dat er meerdere dingen zijn die voor verbetering vatbaar zijn. Op de site las ik dit artikel: Gestopte vergisting (http://hobbybrouwen.eu/artikel/gestopte_vergisting.html). Geen idee hoe actueel dit allemaal is. Maar wat mij opvalt is het volgende:

Na het koken moeten de eiwitten (ook wel hitte trub genoemd) zorgvuldig verwijderd worden. Het gefilterde wort mag niet troebel zijn maar moet bijna volledig helder zijn.

Na het koken en koelen zweven er bij ons 'dingetjes' in het bier. Die er (volgens mij) bij het koken ook al zijn. Deze worden eigenlijk altijd mee geheveld naar het gistvat. Voor het volgende brouwsel wil ik de hevel ombouwen tot een JAVAL filter, en ik hoop dat dat ook hier tegen werkt.

Dingen die ik anders wil gaan doen:


Van punt 4 weet ik niet zeker of dit noodzakelijk is, omdat we ook slepende vergistingen hebben gehad met korrels. En het zijn al niet hele grote starters met ons brouwvolume.

Wat denken jullie van dit plan van aanpak?
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Sjaak_Deventer op 15-08-2011 18:06 u
Vind het allemaal niet zo gek Joran..Javalfilter staat ook bij mij op het programma.

Maar punt 2 snap ik dan weer niet. Je wort is toch al 'gistvoeding'. Ik heb nooit vergistingen gehad die stokten. En ik gebruik nooit gistvoeding!
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 15-08-2011 21:26 u
De maatregelen die je wilt nemen zijn naar mijn huidige inzichten juist.

Vooral meer gist gebruiken is zeer effectief tegen gestopte vergisting in combinatie van het gebruik van gistvoedingszouten.
Nog te vaak wordt er zomaar wat gist toegevoegd. Zeker de gebruikers van korrelgist kan ik Mr. Malty van harte aanbevelen. De hoeveelheid gist waarmee de vergisting gestart wordt komt preciezer dan in het verleden wel eens aangenomen werd.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 16-08-2011 15:34 u
@Jacques, ik had nog een vraag over meer gist. Op het moment houd ik altijd al de hoeveelheden van Mr. Malty aan. En ook met korrelgisten hebben we dus slepende vergistingen gehad. Is het dan nog wel zinvol om nog meer gist toe te voegen?  En hoeveel dan?
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Adrie op 16-08-2011 15:56 u
@Jacques, ik had nog een vraag over meer gist. Op het moment houd ik altijd al de hoeveelheden van Mr. Malty aan. En ook met korrelgisten hebben we dus slepende vergistingen gehad. Is het dan nog wel zinvol om nog meer gist toe te voegen?  En hoeveel dan?

Hmmm. Hoe bewaar jij je gist? Waar koop je je gist? Heb je grote temperatuurschommelingen tijdens de vergisting?
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 16-08-2011 22:11 u
@Jacques, ik had nog een vraag over meer gist. Op het moment houd ik altijd al de hoeveelheden van Mr. Malty aan. En ook met korrelgisten hebben we dus slepende vergistingen gehad. Is het dan nog wel zinvol om nog meer gist toe te voegen?  En hoeveel dan?

Ik hanteer 25% meer dan Mr. Malty. Mr. Malty zit namelijk aan de lage kant in vergelijking met de waarden die genoemd wordt in de professioenele literatuur.
Gebruik je ook gistvoedingszouten. De combinatie van gistvoedingzouten en voldoende actieve gist (niet te oud dus) zorgen er voor dat je de kans op een slepende vergisting nagenoeg nihil is.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 16-08-2011 22:30 u
@Adrie, bewaren doe ik in de koelkast. Kopen bij Brouwmarkt, VanderKooy en Siris. Tijdens de vergisting staat het vat in een bak water met een pompje en thermostaat. Weinig schommelingen hierdoor.

@Jacques, bij het laatste brouwsel voor de brouwvak heb ik voor het eerst gistvoeding gebruikt. Die van Wyeast. Dosering was ik dacht 1/8 theelepel + 1/4 theelepel aan de starter toegevoegd voor 18 l. met een relatieve dichtheid van 1,055 meen ik. Het was een BPA, dus veel meer zal het niet geweest zijn. Of die gistvoeding geholpen heeft weet ik niet, want het was dus maar 1 brouwsel, met gist die we nog nooit gebruikt hadden. Vooralsnog aardig koolzuur maar niet zo erg dat we de EOD moeten bellen.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 16-08-2011 22:59 u
Dosering was ik dacht 1/8 theelepel + 1/4 theelepel aan de starter toegevoegd voor 18 l. met een relatieve dichtheid van 1,055 meen ik.

Misschien een idee om een goedkoop weegschaaltje aan te schaffen die het gewicht per 0,1 g weergeeft. Een dergelijk weegschaaltje maakt het doseren van gistvoedingszouten een stuk makkelijker. Dergelijke weegschaaltjes zijn goedkoop te verkrijgen via e-bay.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: EBC op 16-08-2011 23:13 u
Mijn ervaring met filteren na koken, zijn niet het type filter, maar wel de grootte ervan.

Ik gebruik al jaren een filter van een opgerold stukje rvs gaas met ca 1 mm mazen. Dit stukje gaas steekt aan de binnenzijde van de kookketel in de kogelkraan en is ongeveer 8 cm lang. De hopbellen zakken erop neer en dienen als filterbed.
Kraakhelder bier, niet een eiwitvlokje komt erdoorheen.

Een filter dat teveel oppervlak heeft laat wel door. Een Javalfilter, zoals dat wordt gebruikt tijdens maischen, is wat mij betreft ongeschikt voor filteren na koken. Het moet veel kleiner.
Een foto uit mijn oude 100 liter ketel:
 (https://lh6.googleusercontent.com/-ek2nxTLVqxM/Tkrcvts5NpI/AAAAAAAACuM/qU47emfi9gQ/s640/DSC03625.JPG)
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 17-08-2011 20:24 u
Een filter dat teveel oppervlak heeft laat wel door. Een Javalfilter, zoals dat wordt gebruikt tijdens maischen, is wat mij betreft ongeschikt voor filteren na koken. Het moet veel kleiner.

Absoluut niet! Zo te merken heb je geen enkele ervaring met een dergelijk filter want anders zou je zo niet reageren. De mazen van een rvs vlechtwerk zijn veel kleiner waardoor het filter beter werkt.

Een Javalfilter is daarom geschikt voor zowel het maischen als voor het fileren na het koken. Maar je moet natuurlijk wel even de tijd nemen voor het vormen van een filterlaagje bestaande uit grote eiwitvlokken om het filter bij het filteren van gekookt wort. Zelf pomp ik gedurende een paar minuten het wort rond. Dat is voldoende om kraakhelder wort te krijgen.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 18-08-2011 11:36 u
@Jacques, dat tijd nemen voor het vormen van het filterlaagje, hoe zou dat in zijn werk gaan als je geen pomp gebruikt?

- Wort koken
- Laatste 10 minuten JAVAL filter + koelspiraal erbij
- Koelen
- en dan? 10 minuten wachten?
- Hevelen naar het gistvat
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: RobinB op 18-08-2011 19:04 u
Misschien hevelen en teruggieten?

Maar ik denk dat je daar je heil niet in hoeft te zoeken. Wanneer ik met mijn éénpans-installatie werk, gooi ik het wort na het koelen door een "sla-zeef". Die houdt zeker niet alle eiwit tegen, maar ik heb niet de problemen die jij omschrijft.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 18-08-2011 21:26 u
Misschien hevelen en teruggieten?

Ja, precies. Voorzichtig teruggieten. Dat hoef je niet veel te toen dan je hebt zo helder wort.
Bij het maischen werk je zo toch ook.
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Joran op 19-08-2011 08:16 u
Bij het maischen inderdaad ook. Toch ben ik daar minder huiverig voor, omdat je daar het wort nog moet koken. Nu is het afgekoeld wort. Zorgen dat de maatbeker goed schoon is, dan kan het denk ik wel. Bij het maischen vang ik het 'gekletter' van het gieten altijd op met de roerstok, hoe zou je dat hier doen?
Titel: Re: Onze brouwmethode... wat te verbeteren?
Bericht door: Jacques op 19-08-2011 21:25 u
Ik weet niet van welk materiaal de roerstok is. Waarschijnlijk hout. Dat kun je inderdaad beter niet gebruiken.

Iets van rvs dat je met alcohol of Star San desinfecteert kun je als alternatief gebruiken. Met een beetje creativiteit zul je vast een oplossing vinden. Dat is jou wel toevertrouwd.