Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Speciale Belge met Huell Melon?

Gestart door Captain Hatteras, 01-09-2021 11:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Captain Hatteras

Ik heb thuis Huell Melon Hop liggen, welk ik wilde gebruiken voor een amberkeurig bier. In eerste instantie zat ik aan een quadruple te denken maar daarna toch besloten om een lichter biertje te maken. Zo kwam ik bij iets Konincks-achtigs uit en dus een Speciale Belge. Nu heb ik een recept dat qua technische kenmerken wel overeenkomt met een Speciale Belg maar volgens mij is daar ook alles mee gezegd. Ik heb de grondstoffen al thuis liggen, eventueel heb ik nog nog Pilsmout, cara120 liggen en voor hop Magnum en Hallertrau Mittelfruh. Ik zou ook in kunnen kopen maar liefst maak ik mijn huidige grondstoffen op.

Ik heb niet zoveel ervaring met het maken van recepten, dus ik vroeg me af of jullie misschien tips hadden voor een amberkleurig bier met Heull Melon hop. liefst zo ik een lekker gebalanceerd bier willen hebben waar de Heull Melon wel ook iets aan de smaak bijdraagt.

Bergse Belg
Belgian Pale Ale
5.4% / 12.9 °P
Volmout

Brouwinstallatie 2021 29L
70.1% efficiëntie
Batchvolume: 21 L
Kooktijd: 60 min

Maischwater: 18.22 L
Spoelwater: 10 L
Totaal water: 28.22 L
Kookvolume: 25.4 L
SG voor koken: 1.043

Kenmerken
Begin SG: 1.049
Totale SG (na bottelen) is start SG + eventuele toegevoegde suikers tijdens of na de vergisting (bijv. bottelsuiker): 1.052
Eind SG: 1.011
IBU (Tinseth): 23
BU/GU: 0.44
Kleur: 26.5 EBC

Maischen
Temperatuur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min

Mouten (4.8 kg)
3.8 kg (76.5%) — The Swaen Swaen Ale — Graan — 7.1 EBC
800 g (16.1%) — Dingemans Aroma 50 — Graan — 50 EBC
200 g (4%) — Dingemans Special B — Graan — 290 EBC

Overige (170 g)
170 g (3.4%) — Sugar, Table (Sucrose) — Suiker — 2 EBC — Bottelen

Hop (43 g)

11 g (10 IBU) — Huell Melon 7.2% — First wort
16 g (8 IBU) — Huell Melon 7.2% — Koken — 20 min
16 g (5 IBU) — Huell Melon 7.2% — Koken — 10 min

Gist
14.7 pkg — Fermentis T-58 SafBrew Specialty Ale 76%

Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen

Carbonisatie: 2.9 CO2-vol

seed7

Huell Melon is een subtiele hop. Niet een die je overdonderd met smaak. Ik ben bang dat die helemaal weg valt tegen de hoeveelheid aromatic en SpecialB die je gebruikt.

Ingo

Captain Hatteras

Ah ja dat zou zonde zijn, Zou dat misschien kunnen oplossen met latere hopgiften met meer hop zodat de bitterheid niet te hoog wordt maar wel meer aroma's? bv op 15 min en 5 min of eventueel nog een vlamuit hop? 

Karamelmout en Special-b stort dan misschien verlagen. Maar dan verlies ik veel kleur. Misschien andere mouten die beter geschikt zijn voor een amberbier in combinatie met Huell melon?

Vergelijkbare Topics (7)

41596

Reacties: 3
Gelezen: 955

32501

Reacties: 2
Gelezen: 1886

44282

Reacties: 7
Gelezen: 637

23727

Reacties: 8
Gelezen: 3535

5984

Reacties: 2
Gelezen: 2361


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.