Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vlierblond

Gestart door Simonsj, 07-06-2021 20:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Simonsj

Dat verdient een bloemetje!

Goedenavond. Zo nu en dan eens een bier gedronken waar vlierbloesem in is verwerkt. Dat bloemige mag van mij wel aanwezig zijn en spreekt me ook aan qua smaak. Erg prettig.
Onderstaand recept heb ik opgemaakt.
Ik twijfel tussen de gisten. Het kunnen er maar twee worden ivm capaciteit.
Tips, tricks en opmerkingen zijn welkom.


Vlierblond
Belgian Blond Ale

Vol.
6.4% / 15.9 °P

Brouwzaalrendement
72%

Batch Volume: 10 L
Boil Time: 60 min


SG begin: 1.065
SG eind: 1.016
IBU (Tinseth): 22
7.3 EBC


maischschema
Temp— 67 °C — 40 min
Temp — 72 °C — 30 min
Temp— 78 °C — 10 min

Vergistbare ingredienten
2.7 kg (88.5%) — Dingemans Pilsen MD — 3.2 EBC
250 g (8.2%) — Weyermann Carapils — 3.9 EBC
100 g Suiker



Hop
4 g (9 IBU) — First Gold bloemen 10.7%   60 min
10 g (9 IBU) — First Gold bloemen 10.7% 10 min
10 g (3 IBU) — Record pellet 3.9%           10 min

30 g — Vlierbloesem verse pluk 0%          10 min



Gist:
1 pkg — Chimay 75%
1 pkg — St. Bernardus 75%
1 pkg — Wyeast Labs 3522 Belgian Ardennes 76%
Westmalle heb ik ook nog echter is dat in mijn hoofd een gist die mooi tot zijn recht komt met water, gerst en hop alleen.



Bottelsuiker 7 g/liter

Cheers.

Bram86

Ik heb ook zitten denken om te brouwen met vlierbloesem, maar wilde die dan laten trekken in wodka en dat erbij gooien.

GvB84

Ik maak een siroop van Vlierbloesem.
Er staat veel verschillende recepten en beschrijvingen op het web.

Dit voeg ik dan de laatste 5 min van de kook toe.

Willem Broekema

Als ik voor je zou moeten kiezen, dan zou ik zeker de Belgian Ardennes nemen.
Ik zou hem dan niet te warm vergisten, zodat de esters gevormd door de gist niet de vlierbloesem overstemt.

JessyH

Citaat van: GvB84 op 08-06-2021  09:58 uIk maak een siroop van Vlierbloesem.
Er staat veel verschillende recepten en beschrijvingen op het web.

Dit voeg ik dan de laatste 5 min van de kook toe.

Als je er toch siroop van maakt, is het dan misschien niet een idee om het na de hoofdgisting toe te voegen of eventueel als bottelsuiker? Of beide natuurlijk :nut:

GvB84

Citaat van: JessyH op 08-06-2021  10:58 uAls je er toch siroop van maakt, is het dan misschien niet een idee om het na de hoofdgisting toe te voegen of eventueel als bottelsuiker? Of beide natuurlijk :nut:

Jazeker. Het aroma blijft dan veel beter behouden. Je moet alleen wel heel schoon werken.
Een paar weken geleden maakte ik de siroop van vorig jaar open (Het zat in een Grolsch beugelfles) en daar zat gewoon koolzuur op...

JessyH

Citaat van: GvB84 op 08-06-2021  11:34 uJazeker. Het aroma blijft dan veel beter behouden. Je moet alleen wel heel schoon werken.
Een paar weken geleden maakte ik de siroop van vorig jaar open (Het zat in een Grolsch beugelfles) en daar zat gewoon koolzuur op...

Ik weet niet geheel hoe je zo'n siroop maakt, maar vlierbloesem bevat kleine aantallen wilde gisten. Mocht in het proces de gisten overleven, bijvoorbeeld omdat er niet is gekookt, kan het goed zijn dat het is gaan gisten.

jpt

Citaat van: Willem Broekema op 08-06-2021  10:13 uAls ik voor je zou moeten kiezen, dan zou ik zeker de Belgian Ardennes nemen.
Ik zou 'm dan niet te warm vergisten, zodat de esters gevormd door de gist niet de vlierbloesem overstemd.
Die zou ik ook nemen.

Dit gaat een lekker fris biertje worden.

GvB84

Citaat van: JessyH op 08-06-2021  11:42 uIk weet niet geheel hoe je zo'n siroop maakt, maar vlierbloesem bevat kleine aantallen wilde gisten. Mocht in het proces de gisten overleven, bijvoorbeeld omdat er niet is gekookt, kan het goed zijn dat het is gaan gisten.

Ik heb in grote lijnen het recept uit de link gevolgd:
https://www.vlierbessen.nl/recepten/vlierbloesemsiroop/
De siroop is dus gekookt.
Het is gewoon een hele goede voedingsbodem voor gisten e.d. De flessen moeten echt brandschoon zijn.

Fractus

Als de siroop toch al gekookt wordt tijdens het maken, dan zal het toch ook niet veel uitmaken om deze 5 minuutjes mee te koken met het wort? Dan loop je geen risico met besmettingen

Simonsj

Dank voor bovenstaande reacties. Ik kan hier wel wat dingen uitpikken.

Voor mij zijn er dan eigenlijk twee opties. Ofwel de bloemen vers dan wel niet gedroogd toevoegen, of eerst een siroop maken.
Buiten de voorkeuren van werken, kan iemand mij de verschillen vertellen?
Mij neigt de keuze om vers toe te voegen 10 min voor einde kook.

De gisten worden de St. Bernardus die ik van een witbier heb en de Belgian Ardennes.


GvB84

Citaat van: Simonsj op 08-06-2021  14:14 uDank voor bovenstaande reacties. Ik kan hier wel wat dingen uitpikken.

Voor mij zijn er dan eigenlijk twee opties. Ofwel de bloemen vers dan wel niet gedroogd toevoegen, of eerst een siroop maken.
Buiten de voorkeuren van werken, kan iemand mij de verschillen vertellen?
Mij neigt de keuze om vers toe te voegen 10 min voor einde kook.

De gisten worden de St. Bernardus die ik van een witbier heb en de Belgian Ardennes.

Als je het gaat toevoegen tijdens de kook, dan zou ik het wel in een hopzakje doen. Er komt veel rommel in je wort.

Kramer

Citaat van: Simonsj op 07-06-2021  20:21 uGoedenavond. Zo nu en dan eens een bier gedronken waar vlierbloesem in is verwerkt.

Hopelijk doel je niet op de bloesem blond van gebrouwen door vrouwen. Die heeft synthetische 'bloesemaroma' erin verwerkt. Vergelijkbaar spul als de 'vanillearoma' die je vaak bij bakproducten ziet. De smaak daarvan is veel sterker dan van de vlierbloesem dus hou rekening met een heel ander en vooral veel subtieler effect.

Simonsj

Dank voor de toelichting Kramer.
De Bloesem blond is mij bekend en poogde niet om een kloon te maken. Echter was ik niet op de hoogte van wat je schreef. Het bier is nog aan de gang met de hergisting. Bij het proeven ga ik dus zeker uit van een wat subtieler effect.



Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.