Kan je van gerstenmout ook kristalsuiker maken ipv bier?

Gestart door Kiekeboe, 13-03-2020 21:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kiekeboe

Ik bekeek een YouTube filmpje over het maken van kristalsuiker uit suikerbieten. Ik zie wel wat overeenkomsten met het brouwproces van bier.

- Eerst worden de bieten schoongewassen en daarna geraspt in kleine sliertjes (vergelijkbaar met schroten).
- Daarna worden die sliertjes geweekt in heet water waardoor de suiker vrij komt (vergelijkbaar met maischen).
- Daarna worden de sliertjes uit de vloeistof gezeefd (vergelijkbaar met filterproces tijdens brouwen).
- Dan blijft er een suikerrijke vloeistof over (vergelijkbaar met wort)
- Dan wordt die vloeistof ingekookt (vergelijkbaar met kookproces tijdens brouwen)
- Na het kookproces wordt er iets toegevoegd waardoor er zich in de vloeistof kristallen gaan vormen (geen vergelijking met brouwproces te bedenken).
- Dan wordt de kristalsiroop gecentrifugeerd waardoor de vaste stoffen (kristalsuiker) en nog een vloeistof worden gescheiden van elkaar (geen vergelijking).

Het residu wordt gebruikt als veevoeding, net als de bostel in het brouwproces.

Dus de vraag is of je van gerstenmout ook kristalsuiker kan maken? En zo ja, hoe moet ik dat dan doen?

Of omgekeerd of je van suikerbieten ook bier kan maken?

Kiekeboe

Ik zie ondertussen dat het "suikerbietenbier" al door iemand anders is uitgevonden:

https://www.biernet.nl/nieuws/bier-van-verse-suikerbieten

beermenke

Zou wel kunnen denk ik maar om van mout van 1 euro per kg suiker te winnen van 60 ct per kg lijkt me wat vreemd
Suikerbieten bier kan, smaak ben ik benieuwd naar
Suikerbietenstroop is wel goed te maken en lekker maar zeer zoet

Kiekeboe

Citaat van: beermenke op 13-03-2020  21:27 uZou wel kunnen denk ik maar om van mout van 1 euro per kg suiker te winnen van 60 ct per kg lijkt me wat vreemd
Suikerbieten bier kan, smaak ben ik benieuwd naar
Suikerbietenstroop is wel goed te maken en lekker maar zeer zoet

Eigenlijk is elk bier waar kristalsuiker uit de supermarkt aan toegevoegd wordt een beetje een suikerbietenbier.

Verder denk ik dat die suikerfabrieken (700 vrachtwagens per dag) hun zakjes suikerbieten niet via post.nl laten leveren, wat de prijs mogelijk een beetje kan drukken.

seed7

Ja.


Bier is in de basis een licht alcoholisch gistingsproduct gebaseerd op uit zetmeel gewonnen suikers, niet meer, niet minder. Dus de basis voor Vodka, aardappelen 'wash' is ook bier, net als Sake een aanverwante niet gedestilleerde dranken.

Als je kristalsuiker uit mout wilt winnen dan zul je de zetmelen moeten afbreken tot de simpelste suikerketens, m.b.v enzymen.

Uit suikerbieten wordt direct sacharose gewonnen, dus niet via zetmeel, dus geen bier.

Ingo

hansHalberstadt

Suiker is 100% sucrose en moutextract van gerst is mengsel van maltose, glucose, maltotriose etc, dus ander soort suikers. Suiker is ook gezuiverd. Je zou moutextract ook kunnen zuiveren, maar dan heb je nog steeds geen sucrose.
 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 13-03-2020  22:49 uSuiker is 100% sucrose en moutextract van gerst is mengsel van maltose, glucose, maltotriose etc, dus ander soort suikers. Suiker is ook gezuiverd. Je zou moutextract ook kunnen zuiveren, maar dan heb je nog steeds geen sucrose.

Klopt helemaal. Uit mout kun je geen sucrose maken.

BrouwMout.nl

Citaat van: Jacques op 13-03-2020  23:41 uKlopt helemaal. Uit mout kun je geen sucrose maken.
In gerst zit ongeveer evenveel sucrose als glucose. De hoeveelheid valt wel in het niet bij de hoeveelheid maltose.

Jacques

Citaat van: BrouwMout.nl op 15-03-2020  11:35 uIn gerst zit ongeveer evenveel sucrose als glucose. De hoeveelheid valt wel in het niet bij de hoeveelheid maltose.


Het klopt dat een kleine hoeveelheid sucrose in gerst zit. Dat is in verhouding echter minimaal (0,34 tot 2%). Veruit het overgrote deel bestaat uit zetmeel. Hieruit wordt geen sucrose gevormd tijdens het maischen.


Het onderstaand plaatje laat zien hoe weinig sucrose aanwezig is in wort.


Het plaatje is afkomstig uit het artikel Wort composition and its impact on the flavour‐active higher alcohol and ester formation of beer – a review

Voor de samenstelling van suikers in gerst zie The carbohydrates of barley grains - a review

Haagse Wouter

Citaat van: Jacques op 13-03-2020  23:41 uKlopt helemaal. Uit mout kun je geen sucrose maken.

Wedden dat ik het kan :D

Niels B.


Drents Hopbier

Citaat van: Haagse Wouter op 16-03-2020  08:37 uWedden dat ik het kan

En hoe wou je aantonen dat het gelukt is?

Hopbier


JanDeGraaff

Citaat van: Jacques op 15-03-2020  16:44 u

Het plaatje is afkomstig uit het artikel Wort composition and its impact on the flavour‐active higher alcohol and ester formation of beer – a review

Even off-topic, wellicht, maar begrijp ik nu goed uit dit plaatje dat het fermentatieproces in principe na 6 dagen voltooid is (150 uur) en dat veel langer vergisten weinig tot geen zin heeft? (c.q. alleen een minimale hoeveelheid additionele vergisting van maltose en maltotriose). Ik kan uit het stuk zelf niet halen dat wat het plaatje beschrijft niet generiek van toepassing zou zijn.

Jacques

Citaat van: bob op 16-03-2020  13:39 uIn dit filmpje hebben ze het over glucose die uit tarwe wordt gemaakt.

https://ntr.nl/De-Wilde-Keuken/24/detail/De-Wilde-Keuken-van-Wouter-Klootwijk/NPS_1216166#content

Glucose kan relatief eenvoudig gemaakt worden uit granen. Zetmeel is in feite niet veel anders dan lange vertakte takken met aaneengeregen glucosemoleculen.

Kristalsuiker bestaat uit sucrose en dat is een disaccharide bestaande uit glucose en fructose.

Jacques

Citaat van: JanDeGraaff op 16-03-2020  13:57 uEven off-topic, wellicht, maar begrijp ik nu goed uit dit plaatje dat het fermentatieproces in principe na 6 dagen voltooid is (150 uur) en dat veel langer vergisten weinig tot geen zin heeft? (c.q. alleen een minimale hoeveelheid additionele vergisting van maltose en maltotriose). Ik kan uit het stuk zelf niet halen dat wat het plaatje beschrijft niet generiek van toepassing zou zijn.

Ten eerste is dit plaatje vooral een indicatief plaatje om te laten zien dat de ene suiker veel sneller vergist wordt dan de andere.
Ten tweede zie je hier vooral de hoofdgisting. Na zo'n 150 uur (is zo'n 6 dagen) is de hoofdgisting in dit geval ten einde en is die overgegaan in de nagisting. Vergeet niet dat niet de brouwer bepaalt wanneer de nagisting begint maar de gist.
Ten derde loopt de grafiek in feite nog door. Nog niet alle vergistbare suikers (maltose en maltotriose) zijn vergist.

Haagse Wouter

Citaat van: Drents Hopbier op 16-03-2020  13:34 uEn hoe wou je aantonen dat het gelukt is?

Hopbier

Ik zou zelf kiezen voor NMR spectroscopie.
Of ben je dat niet met me eens?

Drents Hopbier

Citaat van: Haagse Wouter op 17-03-2020  14:14 uIk zou zelf kiezen voor NMR spectroscopie.
Of ben je dat niet met me eens?

Met chromatografie zou het ook kunnen.

Hopbier

Haagse Wouter

Citaat van: Drents Hopbier op 17-03-2020  16:19 uMet chromatografie zou het ook kunnen.

Hopbier

Bah chromatografie. Dan moeten we een standaard nemen en zo  :huilen:.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 16-03-2020  08:37 uWedden dat ik het kan :D

Hoe wil je dit doen? Je moet veel fructose toevoegen en dan moet nog het glucose molecuul verbonden moeten worden met glucose molecuul.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 17-03-2020  21:42 uHoe wil je dit doen? Je moet veel fructose toevoegen en dan moet nog het glucose molecuul verbonden moeten worden met glucose molecuul.
Ik denk dat hij bedoelt die paar % sucrose isoleren. Alleen is de vraag: waar gaat deze discussie over. De vraag was of je van gerstemout sucrose kunt maken. Er zit een paar% sucrose in, maar dat was niet wat met de vraag bedoeld werd lijkt mij. Dus het antwoord is nee (er zit immers geen fructose in die je aan glucose zou moeten koppelen)

Haagse Wouter

Citaat van: Jacques op 17-03-2020  21:42 uHoe wil je dit doen? Je moet veel fructose toevoegen en dan moet nog het glucose molecuul verbonden moeten worden met glucose molecuul.

Ik isoleer de bulk maltose. Deze cleave ik in glucose.
Een deel van het glucose hou ik apart. Het andere gedeelte gebruik ik startmateriaal voor de synthese van fructose.
Het liefste doe ik dit chemisch, maar in alle eerlijkheid is enzymatisch waarschijnlijk het makkelijkst. De synthese van fructose vanuit glucose kost wel een boel tijd.
Dan vereisen zowel fructose als glucose nog 1 of 2 simpele stappen ter voorbereiding van de koppeling, maar het moeilijkste is nu over. Vervolgens zijn er zoveel methodes om ze te koppelen.

Niet te serieus nemen hoor, ik zit gewoon een beetje flauw te doen. Zoals je weet ben ik scheikundige, maar mijn specialisatie daarbinnen is suikerchemie  ;D. Dus technisch gezien zou ik het kunnen, maar praktisch gezien heeft niemand de tijd en het geld haha.

tdp

Haha Wouter, ben toch blij dat ik Commerciële Economie gestudeerd heb, en de afweging kan maken om suiker gewoon in de supermarkt te kopen ;)

BrouwMout.nl

Citaat van: tdp op 18-03-2020  08:09 uHaha Wouter, ben toch blij dat ik Commerciële Economie gestudeerd heb, en de afweging kan maken om suiker gewoon in de supermarkt te kopen ;)
De lekkerste suiker maak je zelf!  ;)

Vergelijkbare Topics (7)

4200

Gestart door myheroh


Reacties: 11
Gelezen: 20531

15-04-2006 22:48 u
door myheroh
40916

Reacties: 3
Gelezen: 945

31115

Reacties: 36
Gelezen: 11689

22261

Reacties: 12
Gelezen: 4464


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.