Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Blijvend schuim in gistvat, wanneer overhevelen en koudhoppen?

Gestart door basvo, 28-10-2019 07:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

basvo

Hallo allemaal,
Heb vorige week zondag een IPA gebrouwen die rustig aan het vergisten was met US-05 gist. Nu staat er na een week nog steeds een dikke schuimlaag op mijn jongbier. Mijn plan was eigenlijk zoals met mijn vorige brouwsel om na 3 dagen hoofdgisting over te hevelen voor de lagering(waar ik dus de koudhop zou toevoegen). Nu kan ik alleen nog niet overhevelen door de schuimlaag, alhoewel de bubbels in het waterslot al sterk zijn afgenomen. Wat raden jullie aan voor het overhevelen en het toevoegen van de koudhop? Nog even wachten? Al overhevelen en koudhoppen? Ik hoor het graag! :)

Martijn0172

Ik neem aan dat je met "lagering" de secundaire vergisting bedoelt. Ik zou niet overhevelen, nergens voor nodig) en bij het brouwen van hoppig bieren zo min mogelijk handelingen doen die oxidatie kunnen veroorzaken. Wanneer het bellen zijn de drooghop toevoegen paar punten voor het verwacht eind SG (zeg maar 1.015-1.020) en wanneer het pellets zijn toevoegen wanneer het uitvergist is. Bellen geven altijd wat meer zuurstof inslag, vandaar dus eerder toevoegen. Laat het nog een dag of 5 staan en dan een eventuele coldcrash. Het echte lageren als in lang laten staan bij een koudere temperatuur is niet nodig bij een ipa. Die wil je zo snel mogelijk vers drinken.


brouwerwaldonk

Ik zou nog een dag of 2 wachten en dan overhevelen naar het lagervat, schuim of geen schuim.
Maar wel vandaag eens meten hoe het zit met het bekomen SG met een densiteitmeter. Als het jongbier op een paar puntjes van het beoogde zit mag je gerust zijn. Die gaan er wel af in het lagervat ook als er koudhop bij zit. 

BertusBeensteen

Ik heb toevallig een DIPA met US-05 in het gistvat zitten, en ook daar stond na 10 dagen nog steeds schuim op, dryhop is al gebeurt, en volgens de ispindel en refracto is het inmiddels ook al uitgegist.

Ik heb de inhoud van het vat rondgezwenkt zodat het schuim in het bier terecht komt en de hoek kan bezinken tijdens de coldcrash. Overhevelen doe ik meestal niet.

hobbybob

De US05 staat erom bekend dat ie altijd een "deken" op het wort houdt.

basvo

2 tegen 1 dus sowieso nu tegen niet overhevelen. Denk dan dat ik dat ga aanhouden. Laat het in het vat zitten dus. Zal ik dan nu maar wel de koudhop toevoegen nu het nog wel aan het vergisten is? Heb bloemen die ik dmv een kookzakje met knikkers wil gaan toevoegen.

basvo

Citaat van: hobbybob op 28-10-2019  09:32 uDe US05 staat erom bekend dat ie altijd een "deken" op het wort houdt.

Gekke is dat ik deze gist dus ook bij mijn vorige brouwsel(porter) heb gebruikt. Die was na 6 dagen volledig uitgegist zonder schuimlaag. Vandaar dat ik het dit keer zo vreemd vond.

basvo

Zo, net de koudhop toegevoegd. Heb het SG gemeten en geeft 1010 aan. Verwacht eind SG zou volgens BrouwHulp 1012 moeten zijn? Emmer staat nog wel te bubbelen, dus ben benieuwd hoe ver die nog gaat zakken... Hier nog een foto van emmer 1, waar de dikste schuimlaag ik zit, heb bij deze andere hop gebruikt dan bij emmer 2, waar een minimale heldere schuimlaag op zit.


Martijn0172

Citaat van: BertusBeensteen op 28-10-2019  08:59 uIk heb toevallig een DIPA met us05 in het gistvat zitten, en ook daar stond na 10 dagen nog steeds schuim op, dryhop is al gebeurt, en volgens de ispindel en refracto is het inmiddels ook al uitgegist.

Ik heb de inhoud van het vat rondgezwenkt zodat het schuim in het bier terecht komt en de hoek kan bezinken tijdens de coldcrash. Overhevelen doe ik meestal niet.

Ik zou niet rondzwenken, probeer bij een IPA (en andere hopforward bieren) zo zuurstofarm te werken

Citaat van: basvo op 28-10-2019  11:13 uZo, net de koudhop toegevoegd. Heb het SG gemeten en geeft 1010 aan. Verwacht eind SG zou volgens BrouwHulp 1012 moeten zijn? Emmer staat nog wel te bubbelen, dus ben benieuwd hoe ver die nog gaat zakken... hier nog een foto van emmer 1, waar de dikste schuimlaag ik zit, heb bij deze andere hop gebruikt dan bij emmer 2, waar een minimale heldere schuimlaag op zit.

[/URL]

Als je de volgende keer pellets neemt kan je die los er in strooien, ze verpulveren vanzelf en vormen uiteindelijk een laag op de bodem

Jacques

Citaat van: Martijn0172 op 28-10-2019  08:11 uIk neem aan dat je met "lagering" de secundaire vergisting bedoelt. Ik zou niet overhevelen, nergens voor nodig) en bij het brouwen van hoppig bieren zo min mogelijk handelingen doen die oxidatie kunnen veroorzaken.

Over het nut van wel of niet overhevelen hebben we het hier op het forum vaak gehad.
Zelf ben ik een voorstander om wel over te hevelen om je te ontdoen van een overmaat aan gist zodat je minder last hebt van autolyse. Dat overhevelen moet dan wel tijdig gebeuren. Er dient nog een redelijke hoeveelheid koolzuur gevormd worden. Indien dat niet meer geval is kun je inderdaad het overhevelen beter achterwege laten vanwege het oxidatiegevaar. Het effect daarvan op de smaak van je bier is groter dan dat van autolyse.
Omdat het optimale moment van overhevelen lastig te bepalen is geven veel hobbybrouwers de voorkeur aan niet overhevelen maar dat betekent niet dat overhevelen geen zin heeft.

basvo

Citaat van: Martijn0172 op 28-10-2019  12:30 uIk zou niet rondzwenken, probeer bij een IPA (en andere hopforward bieren) zo zuurstofarm te werken

Als je de volgende keer pellets neemt kan je die los er in strooien, ze verpulveren vanzelf en vormen uiteindelijk een laag op de bodem

Ik had juist bloemen gekocht omdat ik zag dat pellets voor verstoppingsproblemen konden zorgen bij een brewmonk. Maar aan de andere kant lijkt het me een stuk minder infectiegevoelig natuurlijk. Heb nu eerst de knikkers moeten ontsmetten met alcohol en het kookzakje uitgekookt met water.

basvo

Citaat van: Jacques op 28-10-2019  22:40 uOver het nut van wel of niet overhevelen hebben we het hier op het forum vaak gehad.
Zelf ben ik een voorstander om wel over te hevelen om je te ontdoen van een overmaat aan gist zodat je minder last hebt van autolyse. Dat overhevelen moet dan wel tijdig gebeuren. Er dient nog een redelijke hoeveelheid koolzuur gevormd worden. Indien dat niet meer geval is kun je inderdaad het overhevelen beter achterwege laten vanwege het oxidatiegevaar. Het effect daarvan op de smaak van je bier is groter dan dat van autolyse.
Omdat het optimale moment van overhevelen lastig te bepalen is geven veel hobbybrouwers de voorkeur aan niet overhevelen maar dat betekent niet dat overhevelen geen zin heeft.

Heb deze sowieso niet over kunnen hevelen ivm het schuim. Heb dat bij mijn vorige brouwsel wel kunnen doen. Het waterslot staat nu kwa niveau bijna gelijkt, maar staat nogsteeds een vette schuimlaag op. Denk overigens niet dat het SG nog veel verder kan dalen, was eergisteren namelijk 1006, maar schuim is nog niet weg. Zag dat ik het er niet af mocht scheppen omdat het erg vitale gist was. Moet ik gewoon meer geduld hebben?

tdp

Citaat van: basvo op 30-10-2019  11:29 u...Moet ik gewoon meer geduld hebben?

Ja

Citaat van: basvo op 30-10-2019  11:29 uHeb deze sowieso niet over kunnen hevelen ivm het schuim. Heb dat bij mijn vorige brouwsel wel kunnen doen. Het waterslot staat nu kwa niveau bijna gelijkt, maar staat nogsteeds een vette schuimlaag op. Denk overigens niet dat het SG nog veel verder kan dalen, was eergisteren namelijk 1006, maar schuim is nog niet weg. Zag dat ik het er niet af mocht scheppen omdat het erg vitale gist was.

Niet elke gist zakt direct uit naar de bodem. Dat hoeft ook niet. Hevelen is een keuze, maar dat kun je ook prima doen wanneer er nog een laag gist bovenop drijft toch? Dat hevelfilter steek je er wel doorheen, en/of het aftappen van onderuit zal ook geen problemen opleveren ;)

brouwerwaldonk

Ik ben ooit eens in de brouwerij van Westmalle geweest en daar scheppen ze de gistlaag wel af.
Uw bier is uitgegist zeg je zelf, dus gewoon afscheppen, en overhevelen met een droesemkapje op de buis.

https://myalbum.com/photo/omCqHLKMYTsm/360.jpg

basvo

Kan via telefoon niet iedereen tegelijk quoten maar bedankt voor alle hulp! ;D
Ik laat het nog tot donderdagavond staan en meer iedere dag het SG kijken of het nog daalt, als het dan niet verder gedaald is zet ik het tot zaterdagmiddag in de koelkast op 3 graden als coldcrash. Dan kan ik het daarna bottelen  ;D

tdp

Citaat van: basvo op 30-10-2019  13:30 uKan via telefoon niet iedereen tegelijk quoten maar bedankt voor alle hulp! ;D
Ik laat het nog tot donderdagavond staan en meer iedere dag het SG kijken of het nog daalt, als het dan niet verder gedaald is zet ik het tot zaterdagmiddag in de koelkast op 3 graden als coldcrash. Dan kan ik het daarna bottelen  ;D

Meet gewoon aanstaande zaterdag, wanneer je SG dan niet gedaald is, kun je gewoon bottelen ;). Coldcrashen is een stap die je kunt doen, maar nodig is het (mijn inziens) niet.

basvo

Citaat van: tdp op 30-10-2019  13:47 uMeet gewoon aanstaande zaterdag, wanneer je SG dan niet gedaald is, kun je gewoon bottelen ;). Coldcrashen is een stap die je kunt doen, maar nodig is het (mijn inziens) niet.

Is meer een gevoel wat ik bij coldcrashen heb overgehouden van mijn eerdere hobby(stoken). Het gistbed op de bodem blijft veel beter liggen naar mijn inziens en de stookwijn was dan ook veel helderder. Maar ik wacht even af :)

BertusBeensteen

Citaat van: Martijn0172 op 28-10-2019  12:30 uIk zou niet rondzwenken, probeer bij een IPA (en andere hopforward bieren) zo zuurstofarm te werken.

Waar moet die zuurstof vandaan komen dan?
Tussen dryhop en coldcrash is er nog redelijke vergisting geweest, en na dryhop is het vat niet meer geopend.
Ik brouw vooral hoppige bieren, en probeer altijd zuurstofinslag te vermijden, maar in dit geval kon zwenken echt geen kwaad, of ik zie iets over het hoofd.

En US-05 laat hier wel vaker een schuimlaag staan, ook na einde vergisting.

basvo

Schuimlaag was na 2 dagen weggetrokken, en SG nu 3 dagen hetzelfde. Ga hem nog 48 uur op 3 graden coldcrashen en dan dinsdagavond bottelen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.