Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hel en Verdoemenis met afwijkende hop

Gestart door ppuk, 26-08-2019 21:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ppuk

Onderstaand mijn recept voor Hel en Verdoemenis waarbij ik de gebruikelijke Saaz vervangen heb voor Northern Brewer. Daar heb ik best nog een hoop van liggen. Of is Saaz toch verstandiger? Maakt het bij dit recept (met zo'n onwijs hoge ibu) überhaupt wel zo veel uit welke hopsoorten je gebruikt? O ja, ik ga voor de eerste keer een dubbele maisch in de Grainfather proberen want die ruim 12 kilo mout gaat anders nooit passen  ;D

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk72
Naam receptHel en Verdoemenis
Brouwdatum08-05-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume25,0 l
Begin SG1,120 SG
Berekende kleur (Morey)172 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)102 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,32 lWater uit Rijswijk 2019
4,68 lGedemineraliseerd water
4,83 gCaSO4
0,50 mlFosforzuur
14,09 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
73 mg/l7 mg/l54 mg/l149 mg/l50 mg/l131 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,53 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,0 %
1,46 kgGoldSwaen BrownDe Swaen220 EBC12,0 %
0,98 kgCara 120Dingemans120 EBC8,0 %
0,61 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC5,0 %
0,61 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.2,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100,0 gPremiantpellets9,6%60 min.67,2 IBU
88,8 gNorthern Brewerpellets9,3%20 min.35,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafale American (US-05)bovengist


Jacques

Citaat van: ppuk op 26-08-2019  21:31 uOnderstaand mijn recept voor Hel en Verdoemenis waarbij ik de gebruikelijke Saaz vervangen heb voor Northern Brewer. Daar heb ik best nog een hoop van liggen. Of is Saaz toch verstandiger? Maakt het bij dit recept (met zo'n onwijs hoge ibu) überhaupt wel zo veel uit welke hopsoorten je gebruikt?

Hop is veel meer dan bitterheid. Hop is vooral ook smaak!
Saaz geeft een veel verfijndere smaak dan Northern Brewer.

hansHalberstadt

20 minuten meekoken is voor smaakhop nog vrij lang. Daardoor zal alsnog een groot deel van de smaak verdampen, maar smaak kan heel verschillend zijn per hopsoort inderdaad.

BrouwMark

Ik zou toch Saaz gebruiken vanwege het lage alfazuurpercentage. Hop is niet alleen alfazuur, maar ook smaak/tannines. Ingo heeft het me wel eens mooi uitgelegd, het heft het 'glibberige' van een dik bier op een bepaalde manier op door er tannines tegenover te stellen. Sterke lang getrokken thee met veel suiker à la Russe zeg maar.

ppuk


ppuk

Met een beetje geluk ben ik as vrijdag vrij en kan ik hem gaan brouwen. Net 12,2 kg mout afgewogen :nut: Ik zit er over na te denken om een deel naturel te laten vergisten en een deel na de hoofdvergisting te voorzien van medium getoast frans eikenhout. Hout geeft bij dit soort bieren vaak een mooie extra complexiteit. Mits niet al te veel natuurlijk, een eikenboom drinkt niet echt lekker weg ;-) Heeft iemand een suggestie hoeveel hout ik het beste zou kunnen toevoegen? Met deze hoeveelheid ibus heb ik echt geen idee namelijk. Na een weekje hoofdvergisting 3 gr/l voor de duur van 3 weken? Indien dan nog niet uitvergist zit het er gewoon wat langer in.

ppuk

Dit is het recept trouwens zoals ik as vrijdag wil gaan brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk72
Naam receptHel en Verdoemenis
Brouwdatum08-05-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume25,0 l
Begin SG1,120 SG
Berekende kleur (Morey)172 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)106 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,32 lWater uit Rijswijk 2019
4,68 lGedemineraliseerd water
4,83 gCaSO4
0,50 mlFosforzuur
14,09 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
73 mg/l7 mg/l54 mg/l149 mg/l50 mg/l131 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,53 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,0 %
1,46 kgGoldSwaen BrownDe Swaen220 EBC12,0 %
0,98 kgCara 120Dingemans120 EBC8,0 %
0,61 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC5,0 %
0,61 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.2,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
110,0 gPremiantpellets9,6%90 min.79,1 IBU
110,0 gSaazpellets3,3%75 min.26,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafale American (US-05)bovengist


Biertje1985

Ik had medium toast eiken gebruikt, iets van 2g/l bij een RIS en die was aardig houterig 8) Eigenlijk een fractie te houterig voor mijn smaak. Hoe lang dat heeft gestaan dat weet ik even niet, verbazingwekkend wat een beetje hout op zo'n volume kan doen.

Snelbier

Hele andere opmerking: ga je dit echt vergisten met US-05 ?
Ik vrees voor vergistingsproblemen net als in dit lopend topic:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=39729.msg601379;topicseen#msg601379

Snelbier.

ppuk

Dan doe ik ook max 2 g/l, heb daar goede ervaringen mee. Ik was de wlp099 al uit cryo buisje op aan het kweken, ik heb dus een plan b.
Misschien dat ik een heel klein deel (3-5 liter) van een zwaar gebrande kandijsuiker (plus wat hout) ga voorzien, daar had ik de wlp099 al voor in gedachten. Gewoon over de top is met een kleine hoeveelheid best grappig.

Vergelijkbare Topics (7)

40946

Reacties: 9
Gelezen: 1459

28739

Reacties: 14
Gelezen: 5978

10773

Reacties: 28
Gelezen: 11228

37582

Reacties: 13
Gelezen: 2814


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.