Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Advies voor een IPA

Gestart door JamMasterJustin, 14-01-2019 07:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JamMasterJustin

Hallo allemaal,

Ik ga zaterdag een IPA brouwen. 20 liter gaat op een fust ivm een feestje en ik wil graag zelf een kratje overhouden voor op fles. Daarnaast wil ik vooral mijn voorraad gebruik ipv nieuwe grondstoffen kopen. Ik had nog een berg aan Cascade en Chinook, dus vandaar de keuze voor deze hoppen. De Magnum gebruik ik puur voor zijn cleane bitterprofiel. Niets meer, niets minder. En dan aan het eind van de hop dus nog iets meer citrus/grapefruit-aroma erin met de Simcoe in de drooghop (naast Cascade en Chinook). Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Als er tips, aanpassingen of andere reacties zijn, hoor ik dat graag. Qua mouten heb ik ook nog Münchener en pils op voorraad en wat andere caramouten, maar volgens mij wil je de moutstort bij een IPA zo basic als mogelijk houden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel IPA
Brouwdatum14-01-2019
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume28,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)23 EBC
Berekende bitterheid (Rager)58 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
32,40 lWater uit Water Heerlen
10,18 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l79 mg/l232 mg/l25 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,48 kgPale Ale moutDingemans7 EBC85,0 %
0,88 kgCara-pilsWeyermann4 EBC10,0 %
0,44 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.75 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnumbellen10,2%60 min.15,7 IBU
28,0 gChinookbellen13,1%15 min.10,0 IBU
28,0 gCascadepellets5,5%15 min.4,6 IBU
37,0 gCascadepellets5,5%5 min.3,8 IBU
37,0 gChinookbellen13,1%5 min.8,3 IBU
100,0 gChinookbellen13,1%koudhop0,0 IBU
100,0 gSimcoepellets12,7%koudhop0,0 IBU
100,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU
46,7 gCascadepellets5,5%0 min.4,8 IBU
46,7 gChinookbellen13,1%0 min.10,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist

Ik hoor graag van jullie

RienP

Ik zou carapils eruit halen en je crystal mout op maximaal 3%.

Verder gewoon brouwen :D

Biertje1985

Ik zou de crystal mout laten zitten, geeft wel wat extra mee, en de carapils laten zakken tot 5%.

Hier gaat echt wel een prima IPA uit voortkomen, mits het brouwproces goed uitgevoerd wordt.
Lekker veel hop!

Een deel van de koudhop zou ik in de Wirlpool toevoegen.

Mocht je nog geen basismout hebben gekocht dan kan je nog kiezen voor een premium mout zoals Maris otter of Pearle.

Vanwaar de naam Kachel IPA? (Doet met denken aan rookmout.)



JamMasterJustin

Thnx voor de reacties. Kachel is mijn brouwerij naam  ;D

Knobby

Ziet er prima uit. Persoonlijk ben ik ook wat af van veel cara in IPAs, dus ik ga met Rien mee.
Echter kan je er hoe dan ook een prima IPA uit brouwen zo.
Ik zie zelf niet veel nut in een 15min hopgift. Schuif dat lekker door naar de whirlpool (of 0 min).
Koudhop zou ik lekker zo laten. Dit gaat vast goed smaken!

RienP

Citaat van: Knobby op 14-01-2019  19:12 uIk zie zelf niet veel nut in een 15min hopgift. Schuif dat lekker door naar de whirlpool (of 0 min).

Hop tijdens de kook geeft weer een iets andere smaaknuance dan enkel whirlpool.

Dund

Cara mout inderdaad eruit. En persoonlijk zou ik die late giften ook weglaten en alleen whirlpool doen. Voor de rest denk ik dat dit wel een smakelijke ipa wordt.

Biertje1985

Zonder caramout, zou ik voor bijvoorbeeld maris otter of golden promise kiezen of een beetje munchener erbij om toch nog wat smaak en body uit de mout te halen. Veel IPA,s zijn sinds men minder caramouten is gaan gebruiken erg dun geworden. (Zou het de session IPA rage zijn)

Ik denk dat 5% cara en 5% carapils juist dat extraatje meegeven.

Wat absoluut waar is dat is dat je voor een goede IPA veel hop nodig hebt, daar ontbreekt het nog wel eens aan bij sommige recepten.
(Ik doel ook op Eigen recepten :brouwen: :biersmile: :proost:)

Dit recept bevat veel hop en daarmee zal het al snel een "echte" IPA worden, ondanks de caramouten.

Zo zie je maar dat iedereen er een ander idee over heeft, je kan het recept gewoon brouwen wellicht verbeteren en nog een keer brouwen.




Vergelijkbare Topics (7)

33525

Reacties: 1
Gelezen: 1440

42707

Reacties: 6
Gelezen: 1199

7505

Reacties: 93
Gelezen: 34010

24207

Reacties: 11
Gelezen: 4511

42186

Reacties: 8
Gelezen: 1631

780

Reacties: 16
Gelezen: 9134

21708

Reacties: 19
Gelezen: 9014


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.