IPA eerst keer koudhoppen is dit een recept wat iets kan worden?

Gestart door remolen, 09-11-2018 18:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

remolen

De titel zegt het al. Eindelijk weer eens tijd om te brouwen.
Ik ben dol op IPA Mooie Nel of van T IJ .. die heeft ook een mooi etiket haha.

Maar uw kijk op dit recept zou ik op prijs stellen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkeersteipa
Naam receptIPA 2018
Brouwdatum09-11-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume29,9 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)108 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,70 lWater uit Water uit Assen
0,49 gCaCl2
8,03 mlMelkzuur
11,66 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
55 mg/l6 mg/l20 mg/l182 mg/l31 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,49 kgPale Ale moutDingemans7 EBC76,0 %
1,71 kgPilsmoutDingemans3 EBC20,0 %
0,34 kgMünchenermoutDingemans15 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.3,6 l/kg
78,0 °C1 min.2 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
53,3 gCitrabellen14,0%90 min.72,4 IBU
74,6 gHallertau Hersbrucker bellen3,4%60 min.24,6 IBU
21,4 gAmarillobellen8,9%20 min.6,2 IBU
32,0 gCascadepellets5,5%15 min.5,0 IBU
32,0 gCitrabellen14,0%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Dund

Ik zou de bitterheid naar 50-60 brengen. Hallertau eruit. Alleen bitterhop aan begin kook en dan alle andere hop in de koudhop gooien minimaal vijf gram per liter. Gewoon die Cascade citra en zo allemaal bij elkaar als de vergisting voorbij is. Amarillo koken is echt zonde delicaat hopje.

remolen

Citaat van: Dund op 09-11-2018  19:10 uIk zou de bitterheid naar 50-60 brengen. Hallertau eruit. Alleen bitterhop aan begin kook en dan alle andere hop in de koudhop gooien minimaal vijf gram per liter. Gewoon die Cascade citra en zo allemaal bij elkaar als de vergisting voorbij is. Amarillo koken is echt zonde delicaat hopje.

Wat ik in huis heb zijn Hallertau en Saaz.. Verder dan dus de Citra en de andere hop die in het recept staat. Welke gebruik ik best als bitterhop dan?

Haagse Wouter

Je koudhop moet flink omhoog voor een IPA.
Op deze manier heb je er eerlijk gezegd niet heel veel aan.

Je hebt nu minder dan 1 g/L, dat is meer iets wat je doet bij een niet-IPA om het een licht hopje mee te geven.

Voor een IPA, zeker een Amerikaanse IPA, gooi je meestal iets van 4 g/L erin (of meer!).

Citaat van: remolen op 09-11-2018  21:00 uwat ik in huis heb zijn Hallertau en Saaz .. verder dan dus de citra en de andere hop die in het recept staat. welke gebruik ik best als bitterhop dan?

Ligt eraan of je hop wilt opofferen, die hopjes hebben een lage bitterheid. Als dat je niet uitmaakt kun je elke erin gooien.

Persoonlijk zou ik ook citra niet als bitterhop gebruiken. Het is een dure en smaakvolle hop. Zeker omdat je in dit geval je koudhop opoffert voor meer bitteheid, vind ik zelf zonde.
Als ik mag kiezen tussen die giga bitterheid die je nu wilt maken, of een licht bitter bier maar met heerlijke citra smaken erin dan ga ik voor dat laatste.

Je huidige bitterheid is voor mij persoonlijk ook niet nodig in een IPA. De helft van je berekende bitterheid (50 EBU), is voldoende voor een IPA opzich. Maar smaken verschillen natuurlijk :D.

Dund

Ik zou de Citra nemen ik denk dat deze het hoogste percentage heeft. Ik zou hem dan toevoegen zodat je aan die 50-60 zit en dan gewoon alles in de koudhop. Hallertau en Saaz zijn niet echt koudhop of ipa hoppen die zou ik in een blond bier of tripel doen.

En inderdaad niet te zuinig met koudhop, ik gebruik meestal tussen 5 en 20 g per liter. Het kost wat maar dan heb je ook echt een heerlijke ipa. Met te weinig koudhop krijg je een bittere Palm.

remolen

Ik heb het recept aangepast.
Nu veel meer koudhop ongeveer 5.5 gram per liter.
De Hallertau past er niet echt bij lees ik maar ik heb dan niet genoeg hop om als bitterhop te gebruiken. Dus kan ik voor koken kiezen tussen Hallerteu of Saaz.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkeersteipa
Naam receptIPA 2018
Brouwdatum09-11-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume29,9 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)49 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,70 lWater uit Water uit Assen
0,49 gCaCl2
8,03 mlMelkzuur
11,66 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
55 mg/l6 mg/l20 mg/l182 mg/l31 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,49 kgPale Ale moutDingemans7 EBC76,0 %
1,71 kgPilsmoutDingemans3 EBC20,0 %
0,34 kgMünchenermoutDingemans15 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.3,6 l/kg
78,0 °C1 min.2 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
70,0 gHallertau Hersbrucker  bellen3,4%90 min.23,1 IBU
30,0 gAmarillobellen8,9%60 min.25,9 IBU
125,0 gCitrabellen14,0%koudhop0,0 IBU
40,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Dund

Kan je niet een beetje van je citra nemen als bitterhop? Die is 14% zo te zien.

Haagse Wouter


remolen

Citaat van: Haagse Wouter op 10-11-2018  15:03 uMaar nu heb je geen Aromahop meer Remolen!

Koudhoppen vangt dat toch wel op?

Haagse Wouter

Citaat van: remolen op 11-11-2018  16:40 uKoudhoppen vangt dat toch wel op?

Nope, de smaak is echt anders!

Ik heb hier helaas geen BrouwHulp, anders zou ik een recept met je delen.
Maar kijk is in de bewezen recepten op dit forum, of anders bij DIY Dog (de recepten van brewdog).

Als je op schrijft wat de hoeveelheden aan hop zijn die je hebt kan ik wel aangeven wat ik zou doen. Dan kun je daar evt raad aan nemen en dingen aanpassen waar jij aan twijfeld.

Haagse Wouter

Hopschema:

60 min Aurora, bitterheid: 40 IBU
20 min 20g Citra
10 min 25g Citra
Koudhop: 80g Citra, 40g Cascade, 30g Amarillo

remolen


Haagse Wouter

Maar dat is mijn mening he :).
En eerlijk gezegd zou ik zelf nog wat extra hopjes toe willen voegen in de aromafase!

Maar laat maar horen wat je uiteindelijk gedaan hebt en hoe het is geworden :). Altijd leuk om te weten

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.