Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


El Dorado / Mosaic IPA

Gestart door Martijn0172, 07-03-2018 22:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Na een tijdlang geen IPA's gebrouwen te hebben vond ik het toch weer tijd voor dit, voor mij althans, "lekker weer" biertje.
Ik had nog een zakje El Dorado hop, dus die wil ik gebruiken. Op het net las ik dat deze goed ging met Mosaic, maar dat deze wel wat op de achtergrond kan blijven en werd er een verhouding van 2:1 geadviseerd. Is dat hier ook de ervaring met El Dorado? Helaas ga ik dat niet redden met mijn hoeveelheden dus ik heb de verhoudingen gelijk gehouden. Topaz als bitterhop, normaal gebruik ik magnum maar deze wil ik bewaren voor een volgend brouwsel. De whirlpoolgifte doe ik bij 75 ºC voor ongeveer 45 min.
De moutstort heb ik vaker gebruikt. Ik vond het een licht moutig biertje wat een goede tegenhanger was voor de hop.
Ik wil dit maal aan de lage kant zitten van de hoeveelheid te enten gist, dit op advies van een forumgenoot vanwege, naar ik meen, betere aroma's en smaak van het hop. Ook wil ik aan de lage kant gaan zitten betreffende het vergisten, zo rond de 16 ºC. Normaal voeg ik de koudhop toe tijdens de nagisting. Nu wil ik het bier volledig laten uitgisten, terug koelen naar 12 ºC en dan de hop toevoegen voor 5 dagen, dan nog 2 dagen op 6 ºC (lager kan de koelkast niet) zodat allen uitzakt en dan keggen en bottelen. Ik heb ergens gelezen, weet helaas niet meer waar, dat op lagere temperaturen de hoparoma's minder snel vervliegen.
 Iemand nog feedback, tips en/of adviezen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum07-03-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)51 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
45,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
10,00 gCaSO4
16,05 mlMelkzuur
13,35 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
110 mg/l12 mg/l45 mg/l146 mg/l63 mg/l158 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,16 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC93,0 %
0,44 kgCara-hellWeyermann25 EBC4,0 %
0,33 kgCara 120Dingemans120 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,8 gTopazpellets17,0%60 min.45,2 IBU
20,0 gEl doradopellets13,0%5 min.3,0 IBU
20,0 gMosaicbellen12,4%5 min.2,6 IBU
100,0 gEl doradopellets13,0%koudhop0,0 IBU
100,0 gMosaicbellen12,4%koudhop0,0 IBU
80,0 gMosaicbellen12,4%whirlpool0,0 IBU
80,0 gEl doradopellets13,0%whirlpool0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
25,0 gSafale American (US-05)bovengist


tdp

Heb laatst een SMaSH met El Dorado gebrouwen: fruitig maar niet richting citrus, meer snoepjes/watermeloen. Keer wat anders dan iedere keer die citrusbommen :). In combinatie zou deze inderdaad wel eens in de achtergrond kunnen geraken, maar daar kom je maar op 1 manier achter; :brouwen:

RienP

Ik zou de hoeveelheid caramout halveren.

US-05 zou ik niet te koel vergisten.  Gewoon op 18-19 ºC vergisten. Deze gist heeft wel eens de gist om wat meer diacetyl aan te maken en bij een wat hogere temperatuur wordt dat sneller afgebroken.

Hop ook niet te koel toevoegen, dan duurt de extractie van de hoparoma`s langer. Hop toevoegen bij de vergistingstemperatuur en na een dag of 4-5 gaan terugkoelen.

Martijn0172

Besloten om toch wal El dorado hop aan te schaffen. Zou jij het aandurven met 2 zakjes US-05 RienP? Na aanleiding van jullie adviezen tot het volgende recept gekomen;

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum07-03-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)53 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
45,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
10,00 gCaSO4
16,05 mlMelkzuur
13,48 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
110 mg/l12 mg/l45 mg/l150 mg/l63 mg/l158 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,67 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC96,5 %
0,22 kgCara-hellWeyermann25 EBC2,0 %
0,17 kgCara 120Dingemans120 EBC1,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gTopazpellets17,0%60 min.44,1 IBU
40,0 gEl doradopellets13,0%5 min.6,0 IBU
20,0 gMosaicbellen12,4%5 min.2,6 IBU
120,0 gEl doradopellets13,0%koudhop0,0 IBU
100,0 gEl doradopellets13,0%whirlpool0,0 IBU
80,0 gMosaicbellen12,4%koudhop0,0 IBU
50,0 gMosaicbellen12,4%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


RienP

2 zakjes is voldoende. Succes met brouwen.  :brouwen:

EBC

US-05 niet te koud. 20 °C en dan aan het eind een graadje erbij. Wil je dat hij echt goed gaat dan een derde zakje erbij. Voor de meeste korrelgisten is bijna 1 g/l de beste mix.

Christiaan S

Succes met brouwen. Ik heb een El dorado/Cascade IPA gemaakt.
De smaak ik erg geslaagd. De Combinatie met Mosaic is vast net zo lekker.

Vergelijkbare Topics (7)

41922

Gestart door Mascleta


Reacties: 10
Gelezen: 1707

33706

Reacties: 20
Gelezen: 5569

26074

Reacties: 11
Gelezen: 3906

9173

Gestart door BuBS


Reacties: 1
Gelezen: 2094

44040

Reacties: 16
Gelezen: 1368

36329

Reacties: 5
Gelezen: 1421

28262

Gestart door bert braadslee


Reacties: 13
Gelezen: 4480


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.