Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Haver bij spoelen pas toevoegen ipv tijdens maischen?

Gestart door Edwin brouwt, 07-01-2018 11:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edwin brouwt

Ik lees net op een Facebook groep dat iemand de benodigde haver pas toevoegt tijdens het spoelen. Gewoon boven op het graanbed (bij de grainfather dus boven op de bovenplaat).


Zijn stelling is dus dat de zetmeel dan niet wordt omgezet in suikers en je dus meer body zou krijgen (en iets  minder alcohol natuurlijk).


Wat is jullie idee/ervaring hiermee?
En zou ik de storting dan moeten aanpassen, bijvoorbeeld: in mijn oatmeal stout met 12% haver (mee gemaischt dus)?
GeBaxke

Hè dat is leuk, Old skool.
Vroeger (jaren 80) heb ik dat ook gedaan, extraheren noemde we dat.
Door de maisch roeren en dan spoelen of door het afkoelende wort roeren en laten bezinken.
Dat deden we met granen maar ook met kruiden om de smaak te krijgen.
Soort van thee zetten.

Ga het toch weer eens doen.

dennisbier


seed7

Citaat van: EdwinBrouwt op 07-01-2018  11:49 uZijn stelling is dus dat de zetmeel dan niet wordt omgezet in suikers en je dus meer body zou krijgen (en iets  minder alcohol natuurlijk).


Wat is jullie idee/ervaring hiermee?
En zou ik de storting dan moeten aanpassen, bijvoorbeeld: in mijn oatmeal stout met 12% haver (mee gemaischt dus)?

Misschien moet die persoon op Facebook zich eens gaan afvragen wat uit de haver voor body zorgt.  :weetniet: Of gebruikt hij carahaver, golden naked oats?

Als dat zetmeel zou zijn waarom doen we eigenlijk zo veel moeite om volledige conversie te verkrijgen. Prutsen met jodium en zo?

Ingo

Jacques

Citaat van: EdwinBrouwt op 07-01-2018  11:49 uIk lees net op een Facebook groep dat iemand de benodigde haver pas toevoegt tijdens het spoelen. Gewoon boven op het graanbed (bij de grainfather dus boven op de bovenplaat).


Zijn stelling is dus dat de zetmeel dan niet wordt omgezet in suikers en je dus meer body zou krijgen (en iets  minder alcohol natuurlijk).

Waarom haver en geen ander graan?
Meer body door zetmeel?

Ik kan mij voorstellen dat je ongemoute granen toevoegt bij een maischstap van 73 -75 ºC om zo meer onvergistbare suikers te krijgen. Die dragen in ieder geval wel bij aan de body van je bier.

Edwin brouwt

Maar die maischstap is meestal kort dus toevoegen vlak voor spoelen is dan ongeveer hetzelfde? Hij brouwt namelijk met een grainfather (of iets vergelijkbaars).


En dan zou het dus wel iets opleveren?

Jacques

Citaat van: EdwinBrouwt op 07-01-2018  22:49 uMaar die maischstap is meestal kort dus toevoegen vlak voor spoelen is dan ongeveer hetzelfde? En dan zou het dus wel iets opleveren?

Bij mij duurt die vaak 15 minuten. Dan wordt er toch het een en ander omgezet. Die omzetting gaat nog door tijdens het spoelen.
Hoewel ik spoelwater gebruik van 93 ºC wordt bij mij de bostel niet warmer dan 80 ºC. Er is dan nog enzymactiviteit. Als je spoelwater gebruikt van 80 ºC dan zal dat zeker het geval zijn. Maar ik zou dus de enzymen in betere omstandigheden laten werken door het ongemoute graan eerder te geven. De kans op een stevige zeetmeelwaas is dan ook wat kleiner.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.