Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dubbel bier probeersel

Gestart door patrick1975, 02-12-2013 18:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

patrick1975

Vorige week heb ik het volgende recept gebrouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptpats dubbel
Brouwdatum24-11-2013
BiertypeDubbel
Volume20,00 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)37 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement72,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Water10,31 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC87,5 %
0,18 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC3,2 %
0,53 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.3,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
32,0 gStyrian Goldingsbellen3,1%75 min.11,9 IBU
12,0 gTettnangerbellen3,7%75 min.5,3 IBU
18,0 gStyrian Goldingsbellen3,1%10 min.2,3 IBU
18,0 gSaazbellen3,8%10 min.2,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vorige week zondag gemaakt en afgelopen vrijdag op de fles gedaan.
Ik heb vanavond een flesje geproefd en tot mijn verbazing een hele mooie sis en de meest prachtige schuimkraag.
Het meest verbaasd was ik nog wel over de smaak. Uiteraard moet deze nog verder evalueren maar ik durf te stellen dat dit tot nu toe de beste is die ik heb gemaakt.
Wat mij vooral opviel was de karamelachtige smaak die naar voren komt.
Is het de choco mout die hier voor zorgt?
Ik kan namelijk niet duiden welk ander ingrediënt anders verantwoordelijk is voor deze smaak.
Kortom ik ben heel benieuwd hoe deze zich verder gaat ontwikkelen maar zo het er nu uit ziet heb ik met oud en nieuw heel lekker bier  :proost2:

Groet Patrick.

RobinB

Dus 5 dagen vergist, drie dagen hergist en dan nu al veel koolzuur en schuim?
Hou dan de koolzuurdruk-ontwikkeling maar goed in de gaten!

Wat was het SG bij bottelen en hoeveel suiker heb je toegevoegd?

patrick1975

Eind SG was 1015. Dit SG was na 3 dagen bereikt en was 2 dagen later niet verder gezakt.
Bottelsuiker 5 gram per liter.
Voor een te hoge druk ben ik niet zo bang.
De gist tijd van 5 dagen is naar mijn ervaring met de S33 gist niet ongewoon.
De schuimkraag was zelfs al heel fijn van structuur terwijl normaal wanneer het zo jong is het meer op zeepsop lijkt.

RobinB

Hoeft inderdaad niet verkeerd te zijn, de vergistingsgraad lijkt normaal.
Een beetje allertheid kan echter ook geen kwaad. ;)

patrick1975

Dat is een feit  :duimop:

En die hint van caramel kan die zoals ik denk van de chocomout wat een gebrande mout is komen of is iets anders daarvoor verantwoordelijk ?
Ik vind de smaak wel echt bij het bier passen overigens.

RobinB

Van chocomout proef ik eerder gebrandheid, maar dat zou je kunnen ervaren als karamel.
Mogelijk gecombineerd met jongbiersmaken?

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.