Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Te weinig gist voor hergisting?

Gestart door Hoppenbrouwers, 29-10-2013 14:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Deze vraag sluit een beetje aan op het vorige topic maar ik vroeg me af of het mogelijk was om zo zuiver te filteren dat je geen restgist meer overhevelt voor hergisting op fles.
Ik heb nu een tweetal bieren gemaakt die ik wat langer gelagerd had en vervolgens zeer helder bier overgehevelt had. Op fles ook kraakhelder en nagenoeg geen sediment. Kan er nu dan nog genoeg actieve gist in zitten om alle bottelsuiker om te zetten?

Bv. Mijn pils van een tijd terug is zeer licht en helder maar heeft minder CO2 dan ik zou verwachten van een 5 g/l bottelsuikergift.

Oscar

Citaat van: Hoppenbrouwers op 29-10-2013  14:45 uIk heb nu een tweetal bieren gemaakt die ik wat langer gelagerd had en vervolgens zeer helder bier overgehevelt had. Op fles ook kraakhelder en nagenoeg geen sediment. Kan er nu dan nog genoeg actieve gist in zitten om alle bottelsuiker om te zetten?

Ja!

RobinB

Eens.

Alleen bij heel zwaar bier en / of zeer lange lagertijd zou ik bottelgist overwegen.

Hoppenbrouwers

Enig idee waarom hij dan merkbaar minder gecarboniseerd was dan andere bieren met dezelfde hoeveelheid bottelsuiker?

RobinB

Kan vanalles zijn, zomaar een greep;
- de hergisting is nog niet afgerond
- er was voor de hergisting al minder CO2 verzadiging dan de eerdere brouwsels
- de eerdere brouwsels hebben nog wat nagegist op de fles
- enz.

5 g/liter is ook niet erg veel, zeker niet als het bier al aardig ontgast was bij bottelen. :)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.