Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Suggesties voor recept op basis van ingrediënten?

Gestart door David Steeman, 23-08-2012 09:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

David Steeman

Ik had graag een beetje hulp bij het samenstellen van mijn volgende recept. 't Is een beetje een omgekeerde werkwijze, het maakt me niet veel uit welk bier er uit komt, maar ik wil het wel doen met de ingrediënten die ik nog liggen heb:

Pilsmout >20 kg
Munichmout 15 4 kg
Havervlokken 1 kg
Chocolademout 900EBC 1 kg

Magnum bitterhop 200 g
Saaz aromahop 200 g
Hallertau Hersbrucker   aromahop 50 g

Graag had ik een goed doorsmakend biertje (moutig of gistig) dat niet te heel zwaar is (rond de 6%). Ik vergist altijd met opkweekgisten dus op dat vlak zijn er vele mogelijkheden.

Ik dacht zelf aan iets simpels, 25% pilsmout, 74% munichmout en 0,5% chocolademout tot SG 1066 / 37 EBC, en dan hoppen tot 16 IBU. Eventueel tot 3 g/l kouphop met Saaz. Vergisten met een Chimay, Westmalle of misschien zelfs een saison-gist om es zot te doen.

Of zijn er originelere dingen mogelijk?

William

Als ik de mouten en de hop zie denk ik direct aan een Alt of een Vienna maar de gist zal het toch teveel een Belgische sausje geven.

De suggestie die jezelf doet lijkt me nog niet zo gek als je dat combineert met een lage vergistingstemperatuur. De koupdhop zal dan wat minder last hebben van het gistaroma. Ik zou hem wel wat steviger hoppen (25 IBU). Zo wordt het een mooie moutige maar wel hoppige Belgisch Pale Ale.

seed7

Er met een ondergister en de Hallertau een "Schwartzbier" van maken?

s7.

Ronnie

Wolfke,
Je vraag met deze moutresten doet me denken aan iets dat ik es gebrouwen heb enkele jaren geleden in mijn Achouffe en McChouffe periode  :)

Ik zou niet meer Munichmout percent nemen dan in onderstaand voorbeeld.
Vergeet niet: Munich mout heeft geen reserve enzymen en dat neemt af naarmate de ouderdom, en als het overschot wegwerken is, dan denk ik aan opwerken tegen dat de volgende collectieve samenaankoop via de gilde er aankomt.
Van een mouter weet ik: Vers heeft Munichmout net genoeg enzymen om zichzelf om te zetten.
Het teert dus best op nog (bijna) evenveel pilsmout, want als die een jaar oud is begint ie ook wat van z'n poer te verliezen, afhankelijk hoe en waar je die bewaart hebt natuurlijk.
Voor de chocolademout moet je geen schrik hebben: goed verpakt gaat ie jaren mee. Altijd zo goed mogelijk de lucht uit de zakken en dicht tapen.
Afin dat zijn dingen die ik hier niet moet vertellen en je weet dat allicht al.

Het recept is samengesteld met brouwplanner en 'k heb het es speciaal voor jouw opnieuw ingeput in de V.5 versie (die je kan downloaden op 't Vlaams forum).

RECEPT voor de MCJoef Light:

BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: V5.0 24/02/2012)  - Datum Export: 23/08/2012

Naam van het bier                        : McJoef light
Type van het bier                        : Light versie Schotse Chouffe
Brouwvolume                              : 40 liter
Extractie-efficiëntie                    : 79%
Voorspelling begindensiteit              : 1053,7 SG /13,3 °P /13,7 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,6 SG /2,1 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 40 IBU  /  75 EBC

******************** MOUTSTORT ***************************************
Moutsoort                         EBC     kg       % Gewicht
---------                         ------  -------  ---------
Pilsmout 3                        3,0     3,300    36,7 %
Munich mout 15                    15,0    5,000    55,7 %
Chocolademout (Mout roost 900)    900,0   0,130    01,4 %
Bruine (basterd)suiker            30,0    0,550    06,1 %

******************** MAISCHEN EN SPOELEN *****************************
Gekozen Profiel: (M) Medium
Te storten maischwater : 30,1 liter aan 68 °C
              63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose)>)
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) >)
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 32,3 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

******************** HOPPEN ******************************************
Totale kooktijd : 80 minuten

hop                           Vorm  alfa%  gram  na...min  IBU
----------------------------  ----  -----  ----  --------  ----
Hallertau Hersbrücker (A)     BLM   3,0%   40 FirstWortHop 6,0
Magnum (Hallertau M.) (B)     BLM   14,0%  35    5         30,4
Hallert.Hersbrücker (A)       BLM   3,5%   25    70        1,4
Saaz CZ  (A)                  BLM   4,5%   25    70        1,9

******************** KRUIDEN / ZOUTEN ********************************
Kruid                      Aantal  Eenheid  na..min  opmerkingen
-------------------------  ------  -------  -------  -----------------
gedroogde sinaasschil      10,0    g         70     
Kruidnagel                 1,0     stuk      70     
Jeneverbes (Juniperus)     3,0     g         70     

********************* VERGISTING *************************************
Gistnaam           : 3522 Belgian Ardennes
Gisteigenschappen  : Fenolen zorgen voor een zachtfruitigheid en een complexe kruidigheid / Achouffe

Giststarter ==> Volume giststarter = 2,0 liter
-----------
         giststarter : - 310 gram moutextract met 6 gram gistvoeding in
                       - 2,1 liter water koken + pH aanpassen
Noteer dat je een Achouffe gist of de WY3522 eerst goed op 19..21°C doet gisten, als ie begint te slabakken op 't laatst MOET je hem naar 25°C dwingen en zet vervolgens elke dag de thermostaat 1°C hoger.
De Wy 3522 gaat zeer goed tegenwoordig. Of uit een (grote) fles Achouffe opkweken (steeds minder gistbodem tegenwoordig! , gaat moeilijker).
Ook met een Chimay opkweek is ie niet mis.

De First Hop Wort geef je wanneer het wort in de kookketel zo een 80 tot 85°C bereikt heeft. Dan geeft ie minder IBU dan bij start koken toevoegen en geeft met die Herzbrucker een prachtige smaakcomponent.een

David Steeman

Merci voor de suggesties alvast!

Weet je Ronnie, dat vind ik een excellent idee, ik ben wel te vinden voor een goeie Chouffe dus ruwweg in de buurt uitkomen lijkt me niet verkeerd.

Zoveel zorgen maak ik me niet om de versuikering, alle mouten zijn behoorlijk vers dus dat komt wel in orde. De Munich zou voldoende enzymen moeten hebben voor zichzelf, en er is nog steeds een overschot van 25% pilsmout mocht dat niet lukken. Ik wil trouwens opzettelijk een zo groot mogelijk aandeel Munich gebruiken omdat ik die smaak wil leren kennen.

Ik hou wel van een stevig gehopt biertje zoals de recente tripel hoppen (Duvel, Chouffe Houblon), dus ik heb 3g/L Saaz toegevoegd als koudhop. Ik heb nog geen ervaring hiermee dus ik weet niet of dat veel dan wel weinig is. Momenteel staat een experimentje te lageren van een Speciale Belge waarvan één derde niet is gekoudhopt, één derde met 1g/L Saaz, en één derde met 3g/L. Als het drinkbaar is binnen een week of 3 dan kan ik proeven naar welke mijn voorkeur uitgaat, in ieder geval is ondertussen dit recept dan al gebrouwen dus ik hoop dat 3g/L goed is :-)

Overigens heb ik als beginnende brouwer de voorkeur voor een éénstapsmaisch om de zaak eenvoudiger te houden, dus die heb ik toegevoegd (66°, 90min).

Ik gebruik reeds de (overigens excellente) BrouwPlanner, ik was enkel vergeten dat een exportfunctie heeft voor posten op het forum, maar bij deze mijn voorstel tot recept:
BROUWPLANNER RAPPORT - (Versie:)  - Datum Export: 23/08/2012

Naam van het bier                        : Belgian Strong Pale Ale
Type van het bier                        : Recept 6
Brouwvolume                              : 20 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1066,5 SG /16,2 °P /16,8 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,4 SG /3,1 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,3%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 38 IBU  /  75 EBC

******************** MOUTSTORT ***************************************
Moutsoort                         EBC     kg       % Gewicht
---------                         ------  -------  ---------
Pilsmout 3                        3,0     1,500    25,4 %
Munich mout 15                    15,0    4,000    67,8 %
Chocolademout (Mout roost 900)    900,0   0,200    03,4 %
Kristalsuiker                     0,0     0,200    03,4 %

******************** MAISCHEN EN SPOELEN *****************************
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Te storten maischwater : 19,7 liter aan 71 °C
              66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch >)
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 14,0 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1015 SG (Of 4,1 °P of 4,2 Brix)

******************** HOPPEN ******************************************
Totale kooktijd : 70 minuten

hop                           Vorm  alfa%  gram  na...min  IBU
----------------------------  ----  -----  ----  --------  ----
Magnum (Hallertau M.) (B)     BLM   14,0%  23    0         34,7
Hallertau Hersbrücker (A)     BLM   5,1%   50    65        3,8
Saaz CZ  (A)                  BLM   4,5%   60    koud      0,0

******************** KRUIDEN / ZOUTEN ********************************
Kruid                      Aantal  Eenheid  na..min  opmerkingen
-------------------------  ------  -------  -------  -----------------

********************* VERGISTING *************************************
Gistnaam           : Opkweek Westmalle(FL)
Gisteigenschappen  : Gekend, krachtig, gisting kan fruitig ruiken.

Giststarter ==> Volume giststarter = 1,5 liter
-----------
         giststarter : - 240 gram moutextract met 6 gram gistvoeding in
                       - 1,6 liter water koken + pH aanpassen
Of

Korrelgist ==> Hoeveelheid korrelgist = 14 gram
----------



Ronnie

OK, goed dat je het wat straffer maakt.
't is wel donker om een pale-ale te zijn, en je zal de chocolademout zo proeven, da's dan toch geen pale ale hé  :)
Ik zou je voor koudhopping willen aanraden zeker niet boven de 3 g te gaan. Met 2 g/liter 1 week heb ik een zeer goede ervaring. Je zou gerust 1g Saaz + 1g herzbrucker daarvoor kunnen gebruiken.
Langer dan 14 dagen geeft te harsachtige results.
Optimaal proeven kan je pas na 6 weken na bottelen idien koudhop is gedaan, vind ik.

Ik ga dit experiment in de gaten houden! jammer, maar ik kan maar af en toe inloggen,
ik zit een tijdje op een vreemde lokatie en ik bol hier op een wifi die ik maar af en toe ontvang,
dus ik weet niet zeker of ik na het getyp kan posten  :(

Van de Moortgat bieren vind ik de Chouffe Houblon super boven de Duvel tripel Hop die volgens mij veel te veel CO2 druk heeft voor zo 'n zwaar bier.
saluutjes, Ronnie

David Steeman

Citaat van: Ronnie op 23-08-2012  18:40 uOK, goed dat je het wat straffer maakt.
't is wel donker om een pale-ale te zijn, en je zal de chocolademout zo proeven, da's dan toch geen pale ale hé  :)
Ik denk inderdaad dat wat straffer beter zal passen. Sja, BPA, ik heb het beestje maar een naam gegeven maar heb daar niet veel verstand van, welke stijl zou beter de lading dekken denk je?

Als je de chocolademout proeft, dan hoop ik niet dat je de bitterheid bedoeld? Die lijkt me onaangenaam dus dat wil ik niet, dan verminder ik de stort van de chocolade met de helft. Wordt iets lichter dan, misschien past BPA dan wel weer  8)

Citaat van: Ronnie op 23-08-2012  18:40 uIk zou je voor koudhopping willen aanraden zeker niet boven de 3 g te gaan. Met 2 g/liter 1 week heb ik een zeer goede ervaring. Je zou gerust 1g Saaz + 1g herzbrucker daarvoor kunnen gebruiken.
Ik hou wel van een extreem biertje, maar ik zal zien wat de 3g/l Saaz in het andere bier geeft.
Misschien dat ik deze es enkel met de Herzbrucker koudhop en iets conservatiever aan 2g/l. Ik probeer combinaties wat te mijden, ik ben een beginnende brouwer dus probeer zoveel mogelijk mogelijk eenvoudige recepten te gebruiken zodat ik de smaak van de individuele ingrediënten kan leren kennen.

Citaat van: Ronnie op 23-08-2012  18:40 uOptimaal proeven kan je pas na 6 weken na bottelen idien koudhop is gedaan, vind ik.
Goh mijn doel is om binnen twee weken al een paar flesjes te kunnen opentrekken op de buurtbbq. Dat zou net moeten lukken als ik van 't weekend bottel en nog 2 weken nagist. Maar ik ben akkoord dat het beter zou zijn om 2wk na te gisten en een maandje te rijpen.

Citaat van: Ronnie op 23-08-2012  18:40 uIk ga dit experiment in de gaten houden!
Je bedoelt de 3 verschillende koudhoppen in de Speciale Belge? Wel als het past dan hou ik drie flesjes apart en kom ik ter gelegener tijd es langs in de Reynaertgilde dan kunnen we es proeven. Ik heb nog wel wat andere brouwsels staan waarvoor een proefadvies welkom zou zijn. Bij ons in de gilde zijn er niet zo veel brouwers. Moet je mij binnen een maandje maar es uitnodigen :-)

Ronnie

Citaat van: waaslandwolf op 24-08-2012  07:48 uJe bedoelt de 3 verschillende koudhoppen in de Speciale Belge? Wel als het past dan hou ik drie flesjes apart en kom ik ter gelegener tijd es langs in de Reynaertgilde dan kunnen we es proeven. Ik heb nog wel wat andere brouwsels staan waarvoor een proefadvies welkom zou zijn. Bij ons in de gilde zijn er niet zo veel brouwers. Moet je mij binnen een maandje maar es uitnodigen :-)

Ja, 't lukt me weer om op die wifi in te loggen..
Net over een maand rond de 23e kom ik naar 't home QTH  :)
Je zou kunnen komen op zaterdag 13 okt vanaf 10.30 u tot 12.30 u. Dan is er elkaars bier proeven, vergelijken.
zie http://www.reynaertwijnenbiergilde.be/agenda.html op die datum.
Daags nadien is het op zondagnamiddag vergelijken van elkaars Chouffe Houblon kloonpogingen,
zie http://www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/viewtopic.php?f=9&t=302
73's.

David Steeman

Citaat van: Ronnie op 24-08-2012  10:20 uJa, 't lukt me weer om op die wifi in te loggen.. Net over een maand rond de 23e kom ik naar 't home QTH  :)
Gelukkig dat je wifi gevonden hebt of je moest een maand afkicken van het forum :-)

Citaat van: Ronnie op 24-08-2012  10:20 uJe zou kunnen komen op zaterdag 13 okt vanaf 10.30 u tot 12.30 u. Dan is er elkaars bier proeven, vergelijken.
Wel dat lijkt mij een prima gelegenheid! Ik heb het in mijn agenda gezet. Hoeveel volk wordt er verwacht, kwestie van het juiste aantal flesjes proefbier mee te brengen?

Ik had op 1 september naar het VHM willen komen en had dat in mijn agenda gezet, maar spijtig genoeg heb ik dan ook al mijn vrienden uitgenodigd voor een BBQ. Volgende keer beter...

Citaat van: Ronnie op 24-08-2012  10:20 uQTH, 73's.
Ik heb zo de indruk dat je frank gevallen is wie ik ben :-)

David Steeman

Uiteindelijk heb ik deze gebrouwen:

BROUWPLANNER RAPPORT - (Versie:)  - Datum Export: 27/08/2012

Naam van het bier                        : Belgian Strong Pale Ale
Type van het bier                        : Recept 6
Brouwvolume                              : 35 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1059,7 SG /14,7 °P /15,1 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,1 SG /2,7 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,5%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 41 IBU  /  72 EBC

******************** MOUTSTORT ***************************************
Moutsoort                         EBC     kg       % Gewicht
---------                         ------  -------  ---------
Pilsmout 3                        3,0     3,500    38,6 %
Havervlokken / havermout          3,7     1,570    17,3 %
Munich mout 15                    15,0    3,200    35,3 %
Chocolademout (Mout roost 900)    900,0   0,300    03,3 %
Bruine kandijsuiker               10,0    0,500    05,5 %

******************** MAISCHEN EN SPOELEN *****************************
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Te storten maischwater : 33,7 liter aan 58 °C
              54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust>)
              63,0°C gedurende 60 min (ß amylase (maltose)>)
              72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) >)
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 22,7 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

******************** HOPPEN ******************************************
Totale kooktijd : 70 minuten

hop                           Vorm  alfa%  gram  na...min  IBU
----------------------------  ----  -----  ----  --------  ----
Magnum (Hallertau M.) (B)     BLM   14,0%  40    0         37,4
Saaz CZ  (A)                  BLM   5,1%   80    65        3,7
Saaz CZ  (A)                  BLM   4,5%   184   koud      0,0

******************** KRUIDEN / ZOUTEN ********************************
Kruid                      Aantal  Eenheid  na..min  opmerkingen
-------------------------  ------  -------  -------  -----------------

********************* VERGISTING *************************************
Gistnaam           : Opkweek Westmalle(FL)
Gisteigenschappen  : Gekend, krachtig, gisting kan fruitig ruiken.

Giststarter ==> Volume giststarter = 20,0 liter (slurry van vorig brouwsel)
-----------

ciesvandekwis

Ik heb beetje dezelfde vraag, heb nog liggen:

15 kg pilsmout 3 (ebc)
200 g caracrystal 120
290 g tarwe 3
560 g special b 350
800 g biscuit 50
200 g choco 800

0,5 liter 1 week oude Westmalle slurry


hoppen:
Target
magnum
fuggles
herzbrucker
Saaz

500 g havervlokken die ik eens wil leren smaken, ik dacht eerder aan iets (niet te zwaar) blonds, dus hoogstens wat biscuit, en tarwe opgebruiken, special B en crystal maakt het misschien te donker?

Misschien enkel pils, tarwe, haver, suiker?

Iemand een idee/suggestie voor 15 - 20 liter?

Ik dacht zo aan 15% haver  + pilsmout , haver verstijfselen heb ik nog nooit gedaan: eerst in kookpot apart koken (in hoeveel water?) en dan bij rest beslag doen?

ciesvandekwis

ik heb in BrouwVisie een poging gedaan met niet teveel verschillende dingen. Enig idee of dit iets wordt? Evt nog kruiden bij?

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                     : haverblond
Brouwdatum                : 8/10/2012
Biertype                  : Blond(e)
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1045 (4,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 28.23 liter
Maischdikte               : 4.50 l/kg
Maischwater               : 17.13 liter
Spoelwater                : 11.10 liter
Kooktijd                  : 75 minuten
Berekende kleur           : 6 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 53 EBU (Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               81.2 %         3091 gr        3 EBC                                                                     
Havervlokken                 9.4 %          357 gr         4 EBC                                                                 
Kristalsuiker                9.4 %          357 gr         0 EBC                                                                 

Massa hop--------------------------------------------------------------
Magnum (USA)       14.0 %    20 gr          FWH            51 EBU                                                                   
Saaz (CZ)          3.3 %     15 gr          5 Min.         2 EBU                                                                   

Gist----------------------Westmalle slurry---------------------------------------------
Gistsoort                 : slurry
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 400 ml
Beluchtingstijd           : 1 uur
Temperatuur               : 20°C

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam           : Algemeen Maischschema
Stap 1 : 67°C      65 Min.      4.50 l/kg
Stap 2 : 78°C      5 Min.      4.50 l/kg

Jacques

Haver geeft een wat zachte smaak aan een bier. Een bitterheid van meer dan 50 EBU bij een begin SG van 1045 past daar naar mijn idee niet zo goed bij. Ik zou de hopgift halveren.

Qua maischschema zou ik gaan voor:
 67°C      45 min
 73°C      15 min
Spoelen met water van 95 ºC. De temperatuur van het beslag komt dan ook op 78 ºC uiteindelijk uit. 
Je bent dan wat sneller klaar en het bier heeft wat meer body.

ciesvandekwis

Citaat van: Jacques op 07-10-2012  09:48 uHaver geeft een wat zachte smaak aan een bier. Een bitterheid van meer dan 50 EBU bij een begin SG van 1045 past daar naar mijn idee niet zo goed bij. Ik zou de hopgift halveren.

Qua maischschema zou ik gaan voor:
 67°C      45 min
 73°C      15 min
Spoelen met water van 95 ºC. De temperatuur van het beslag komt dan ook op 78 ºC uiteindelijk uit. 
Je bent dan wat sneller klaar en het bier heeft wat meer body.

Ok, bedankt!

ciesvandekwis

Ondertussen is dit bier zo ongeveer uitgegist, kwam van 1045 naar 1009 nu.
Is het een goed idee om eens een deel te dryhoppen? 9 liter van de 18 bijvoorbeeld.

Zo ja, wat zou hier bijpassen als dryhop?

Ik heb nog in huis:
Target
Magnum
Fuggles
Herzbrucker

Vergelijkbare Topics (7)

40323

Reacties: 23
Gelezen: 2811

13943

Reacties: 22
Gelezen: 5552

28173

Reacties: 1
Gelezen: 1311

9183

Reacties: 42
Gelezen: 14056

26614

Reacties: 10
Gelezen: 3713

38432

Reacties: 7
Gelezen: 1599

25586

Reacties: 2
Gelezen: 2162


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.