Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


RVS & Koper

Gestart door Twonky, 29-04-2011 19:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Twonky

Laatst las ik op een site waar ze RVS bouwketels verkochten dat je daar beslist niet met een koperen koelspiraal in mocht, en dat dat eigenlijk alleen met een RVS model zou mogen?

Er stond verder geen uitleg bij, is dit ergens op berust, of juist te promotie van de verkoop van hun eigen spulletjes?

En nee vraag me niet waar ik het gelezen had, want dat weet ik niet meer, maar zou voor de vraag toch niets uit maken?

Ik ben benieuwd naar jullie inzichten.

Zwaai
 :degroeten:

Nerro

Het idee is dat het minst edele metaal (rvs in dit geval) dan als offeranode dient. Dat is echter alleen van belang als het edele metaal oxidatie ondergaat omdat er dan pas een elektrochemische reactie optreed. Dat gebeurt niet of in zo'n beperkte mate dat het heus geen problemen zal geven. Als koper zo makkelijk geoxideerd zou raken zouden we allemaal kopervergiftiging krijgen en dat valt allemaal ook wel mee. Al met al lijkt een redelijk kortstondig contact van een koperen koelspiraal in een rvs pan me niet zo'n probleem.

Twonky

Inderdaad dat was me van de MAVO ook nog bijgebleven ;-)
Maar ik was niet van plan om de koelspiraal in de ketel weg te zetten, en tijdens het koelen is het inderdaad zo'n kortstondig moment, dat kan toch geen probleem zijn?

Nerro

Zo lang de metalen allemaal oxidatievrij zijn is er niets aan de hand. Ik meen zelfs dat eventueel vrijkomende metaalionen worden opgenomen door de gist die daarna toch bezinkt.

hansHalberstadt

Voor zover ik weet treedt het probleem ook alleen maar op als er elektrisch contact is tussen het koper en het RVS, immers er moet stroom kunnen lopen door het metaal om de metaalionen te vormen, net zoals een batterij. zolang je de polen niet met elkaar verbind gebeurt er ook niets. Je zou dus het koper kunnen isoleren van het RVS, bv door een plastic afstandhouder of zoiets.
HansH

goom

Dit ruikt naar electrochemie.

Ronnie

Lees eerst eens iets over de REDOX REACTIE
http://nl.wikipedia.org/wiki/Redoxreactie

en over REDOX Potentiaal
http://nl.wikipedia.org/wiki/Redoxpotentiaal

Praktisch voorbeeldje, ik probeer het heel simpel uit te leggen opdat iedereen het snapt:
er bestaan van die tuinbouw amateur pH metertjes waarvan je de dubbelelektrode in de grond stopt. Afhankelijk of uw grond alkalisch of zuur is zal het galvanometertje in de ene of andere richting wijzen.
Die elektrodes zijn in zink (Zn) en aluminium (Al) die hebben respectievelijk een redox potentiaal van -0,76 en -1,66.
Bijna een volt verschil dus. Volgens het media (water, grond...) zal het naargelang de pH van dat media een grotere of kleiner positieve of negatieve spanning afleveren. Dat werkt zolang de elektrodes vers proper zijn (dus na elke meting laagje afschuren). Hiermee probeer ik duidelijk te maken dat naargelang de pH van de grond één van de 2 metalen zink of alu, in de grond gemigreerd zijn, in het medium dus.

Als ik nu het redox potentieel zou weten van RVS was ik al een stap verder om te zien of "kortsluiting" in uw warm pH 5 "wortbatterij" kwaad kan.

RVS is een legering van:
hoofdzakeleijk Ijzer (Fe) met potentiaal van - 0,41 V
Chroom (Cr) met potentiaal van + 1,33 V (groot verschil!!)
en Nikkel (Ni) met potentiaal van - 0,23 V

Maar wat is nu het redox potentiaal van zo een legering?  :weetniet: Als je de samenstelling van 18/10 inox kent, wie kan dat dan berekenen ???

en dat staat dan tegenover dat de koperkoeler elektrode die een potentiaal van + 0,16 Volt heeft.
In gedistilleerd water geen probleem, maar in een warm, nogal zurig midden kan er dus interactie zijn tussen de metalen. Missschien maakt de hoge + 1,33 Volt van de chroom veel goed en is reactie tamelijk neutraal?

In ieder geval: isoleren kan je niet perfect: de brouwinstallatie staat op de grond, is misschien geaard (via een motor of zo) en uw koelwater is gegarandeerd geaard via de pomp, regenput of waterleiding..

Ronnie

En er is ook nog iets hoopgevend:
CiteerWanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroom(III)oxide (ook genaamd: dichroomtrioxide) (Cr2O3), de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). Bovendien herstelt het zichzelf wanneer het beschadigd wordt.
zie op wikipedia bij RVS : http://nl.wikipedia.org/wiki/Roestvast_staal#18.2F8_en_18.2F10

Uw RVS isoleert zichzelf een beetje als het ware..

dus: geen schrik hebben, zo een vaart zal de kopermigratie in uw wort niet lopen voel ik  :)

erikgroothuis

Hoe doet moeder dat met de soeppan? Daar blijft de lepel ook wel in (metaal, geen hout met de hondsdagen).

Allemaal geen probleem lijkt mij.

Spijkers op laag water, dat roest pas!

Erik :brouwen:

hansHalberstadt

Citaat van: Ronnie op 01-05-2011  12:05 uLees eerst eens iets over de REDOX REACTIE
http://nl.wikipedia.org/wiki/Redoxreactie

en over REDOX Potentiaal
http://nl.wikipedia.org/wiki/Redoxpotentiaal
Als ik nu het redox potentieel zou weten van RVS was ik al een stap verder om te zien of "kortsluiting" in uw warm pH 5 "wortbatterij" kwaad kan.

je kunt het gewoon meten met een (hoogohmige en gevoelige) voltmeter.
zal il op het werk wel eens doen. Hoe dan ook, 2 verschillende metalen bebben bijna per definitie een verschillende potentiaal.
HansH

Ronnie

Citaat van: erikgroothuis op 01-05-2011  13:12 uHoe doet moeder dat met de soeppan? Daar blijft de lepel ook wel in (metaal, geen hout met de hondsdagen).
Daar is het toch meestal RVS lepel met RVS pan. Of emaille met RVS lepel. Of porseleinen lepel.
Alu komt steeds minder voor en Cu zelden.
Hondsdagen hebben daar niks mee te maken: door de plotse temperatuur stijging ontwikkelen de omgevings bacterieën zich vlugger is de soep.

@ Hans: inderdaad, meten. Simpel, nog niet zover gedacht.  :)
Zoals je zegt zal er alleszins een potentiaal zijn, want na het koelen komt die koperen hevelfilter of die koelspiraal zo maagdelijk schoon rose uit het wort. Maar hoeveel Cu is daar nu van weg ?  ???

hansm

Hier staat een rijtje normaalpotentialen van metalen. Het valt op dat de normaalpotentiaal van RVS (Cr-Ni-Stähle en Cr-Stähle) veel lager is dan die van koper. Dat betekent dus dat er contactcorrosie kan optreden in een alkalitische electrolitische vloeistof (zoals wort).

Ik weet niet in hoeverre de oxidehuid van het RVS dit tegenhoudt.

 :degroeten:

Ronnie

Citaat van: hansm op 03-05-2011  12:17 u... Dat betekent dus dat er contactcorrosie kan optreden in een alkalitische vloeistof (zoals wort). Ik weet niet in hoeverre de oxidehuid van het RVS dit tegenhoudt.
Wort is wel wat alkalisch bufferend heel in het begin van (in)maischen wanneer het water sterk alkalisch is, maar eenmaal aangepast of een tijdje aan het maischen zit je toch aan de zure kant? (pH 6 en lager).

Langs alle kanten horen we van specialisten dat we van het RVS geen schrik moeten hebben.

hansm

Sorry, was niet helemaal juist.

Dit is een definitie van contactcorrosie:

"Contactcorrosie, ook bekend als bimetaalcorrosie of galvanische corrosie, kan optreden bij contact van twee verschillende metalen in aanwezigheid van een elektrolyt (elektrolyten zijn waterige oplossingen van zuren, zouten of basen).
Zij is het gevolg van een spannings- of potentiaalverschil tussen beide metalen en de daarmee gepaard gaande elektrische stroom (kathodische stroom)."

Alkalitisch was dus een verkeerde term  :verbergen:

 :degroeten:

Vergelijkbare Topics (7)

22250

Gestart door ym


Reacties: 8
Gelezen: 2951

9095

Reacties: 6
Gelezen: 12070

37489

Reacties: 32
Gelezen: 9261

2727

Reacties: 2
Gelezen: 8531

04-07-2005 17:34 u
door pladijs

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.