Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats?

Gestart door biersmurf, 06-06-2010 18:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

biersmurf

Beste brouwers,

Heb dan ook eens een vraag.
Namelijk bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats?
Kon dit nergens op het forum vinden (zoekfunctie gebruikt)
Ik koel direct in de kookketel d.m.v. een koelspiraal.

Oscar

Citaat van: biersmurf op 06-06-2010  18:03 uNamelijk bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats?

Onder de 60°C

biersmurf

Hoi Oscar,

Duidelijk en kort antwoord.
Ik neem maar even aan dat dan de koudebreuk begint.
Heb je een advies om tot hoe laag de temperatuur moet zijn om alles kwijt te raken?
Ik heb het dan niet over de rest die achterglijft als chil hase

Oscar

Citaat van: biersmurf op 06-06-2010  20:05 uHeb je een advies om tot hoe laag de temperatuur moet zijn om alles kwijt te raken?

Als je verse gist gebruikt hoef je je om de koude breuk geen zorgen te maken, bij het veelvuldig hergebruiken van gist wel. Echter wil je niet alles kwijt omdat dit volgens de theorie een lege smaak aan je bier zal geven...Of te wel je gaat een voorloper van bepaalde smaak-componenten verwijderen.

Waarom wil je deze koude trub kwijt ?  :weetniet:

biersmurf


Ok, duidelijk kende de door jou aangehaalde theorie niet en dacht dat het beter zou zijn zoveel als mogelijk is te verwijderen

Jacques

Onderzoeken die al weer zo'n 10 jaar geleden zijn uitgevoerd hebben aangetoond dat het bijna geheel verwijderen van de koude trub geen kwaliteitsverlies met zich meebrengt. Een heel klein beetje trub is voldoende om de gist te voorzien van voldoende vetzuren voor de gistgroei.
De aanwezigheid van koude trub zou overigens geen probleem zijn volgens een aantal gerespecteerde schrijvers van wetenschappelijke boeken over het brouwen van bier.

biersmurf

Hoe moet ik dit nu lezen ???
Wel zoveel als mogelijk weghalen (er blijft toch altijd  wel wat achter)
Of gerust wat meenemen van de koude trub (voorkomen lege smaak)

Jacques

Volgens dat onderzoek van 10 jaar terug krijg je geen minder smakend bier als je de koude trub verwijder.

Tegenwoordig verwijder ik een gedeelte van de koude trub. Naar mijn idee zijn mijn bieren hierdoor een stuk helderder en zuiverder van smaak geworden.
Maar het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan een bier met wat meer vetzuren. Als je heel veel vetzuren in je wort hebt zitten kan het bier een zeepachtige smaak krijgen. Dat is een smaakafwijking. Vaak is het zo dat als een smaakstof zo rond de smaakdrempel zit dat deze bijdraagt aan de volheid van de smaak. Wat koude trub laten zitten is daarom denk ik niet verkeerd.

Oscar

Citaat van: Jacques op 06-06-2010  22:06 uVolgens dat onderzoek van 10 jaar terug krijg je geen minder smakend bier als je de koude trub verwijder.

Maar deze krijg je niet geheel weg... zelfs bij 5°C is nog zo'n 14% van de koude trub in opgeloste vorm aanwezig...

biersmurf

Citaat van: Oscar op 06-06-2010  22:23 uMaar deze krijg je niet geheel weg...zelfs bij 5°C is nog zo'n 14% van de koude trub in opgeloste vorm aanwezig...

Naar dit antwoord was ik dus op zoek ;D
Volgens mij zoveel als mogelijk weghalen.

Als er wat meekomt geen probleem
Als je alles weg probeert te halen lukt je dit toch niet.

Heren, dank.

Jacques

Citaat van: Oscar op 06-06-2010  22:23 uMaar deze krijg je niet geheel weg... zelfs bij 5°C is nog zo'n 14% van de koude trub in opgeloste vorm aanwezig...

Vandaar ook dat ik in het eerste bericht van mijn het had over het bijna geheel verwijderen van de koude trub. De hoeveelheid die overblijft is voldoende voor de gist.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.