Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: illsn-z op 15-08-2022 11:30 u

Titel: Vijgen brown ale
Bericht door: illsn-z op 15-08-2022 11:30 u
Aangezien de vijgen in mijn tuin goed rijp zijn wil ik hier een bier mee gaan brouwen. Na wat zoek werk op het web uitgekomen op het idee om hier een brown ale mee te gaan maken. Maar ga ik de vijgen vers toevoegen tijdens het koken in een hopzakje of tijdens de nagisting. Of kan ik ze beter eerst drogen en dan pas toevoegen. Hieronder vind je mijn eerste opzet van het recept maar mocht je een ander idee hebben hoor ik dit natuurlijk ook graag.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk58
Naam receptVijgen brown ale
Brouwdatum15-08-2022
BiertypeBrown Ale
Volume15,0 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Heerlen, Nederland6,25 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
32 mg/l8 mg/l77 mg/l194 mg/l25 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC83,3 %
0,500 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC10,4 %
0,200 kgSpecial WWeyermann290 EBC4,2 %
0,100 kgChocolademoutDingemans900 EBC2,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,9 gE.K. Goldingpellets5,2%60 min.22,8 IBU
10,0 gE.K. Goldingpellets5,2%5 min.1,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gVijgenspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Titel: Re: Vijgen brown ale
Bericht door: brouwerwaldonk op 15-08-2022 11:51 u
Ik zou die er vers bij doen in de kookketel. Met vooraf te drogen krijg niets meer aroma.
Titel: Re: Vijgen brown ale
Bericht door: Snelbier op 15-08-2022 12:08 u
Citaat van: illsn-z op 15-08-2022  11:30 uAangezien de vijgen in mijn toen goed rijp zijn wil ik hier een bier mee gaan brouwen. Na wat zoek werk op het web uitgekomen op het idee om hier een brown ale mee te gaan maken. Maar ga ik de vijgen vers toevoegen tijdens het koken in een hopzakje of tijdens de nagisting. Of kan ik ze beter eerst drogen en dan pas toevoegen. Hieronder vind je mijn eerste opzet van het recept maar mocht je een ander idee hebben hoor ik dit natuurlijk ook graag.

Meerdere vijgen-topics gevonden, oa https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=35882.0#gsc.tab=0
Wél koken geeft meestal minder smaak, maar minste problemen met besmettingen en klaren van het bier.
Geen voorkeur te vinden bij diegenen die vijgen gebruikten.
Hoeveelheid vijgen is een ander punt. Je recept stelt 20 g op 15 L?
Als ik de bestaande recepten bekijk mag je eerder aan 20 g/L denken, dus ruim 300 g?
Lijkt misschien veel, maar de verse vrucht bevat veel vocht.
Proost, Snelbier
Titel: Re: Vijgen brown ale
Bericht door: illsn-z op 15-08-2022 15:21 u
Citaat van: Snelbier op 15-08-2022  12:08 uMeerdere vijgen-topics gevonden, oa https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=35882.0#gsc.tab=0
Wél koken geeft meestal minder smaak, maar minste problemen met besmettingen en klaren van het bier.
Geen voorkeur te vinden bij diegenen die vijgen gebruikten.
Hoeveelheid vijgen is een ander punt. Je recept stelt 20 g op 15 L?
Als ik de bestaande recepten bekijk mag je eerder aan 20 g/L denken, dus ruim 300 g?
Lijkt misschien veel, maar de verse vrucht bevat veel vocht.
Proost, Snelbier

Deze topics heb ik ook gevonden maar niet de juiste antwoorden in kunnen vinden ter betrekking tot een recept. Bedankt voor je feedback.
Titel: Re: Vijgen brown ale
Bericht door: oneman op 15-08-2022 20:02 u
Ik zou hetzelfde doen wat ik met ander fruit ook doe: invriezen om het sap goed vrij te laten komen en de meeste beestjes doden. Vijgen zou ik in kwarten snijden en dan in een diepvriesvak invriezen. Na hoofdgisting laten ontdooien en dan bij het bier doen.

oneman