Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Eerste poging Tripel
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Vandaag om 00:04 »
Klinkt goed! Ben benieuwd hoe die smaakt straks  :biersmile:
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Hoe gaat dit smaken?
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Gisteren om 23:29 »
Ziet er uit als een prima weizen! Niks mis mee  :biersmile:

Als je hem te fris vindt komt dat waarschijnlijk door de gist.

Gefeliciteerd met toch een mooi resultaat!
3
Grondstoffen / Re: Voordelige CO2 patronen (16 g, schroef)
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:08 »
Voedselveilig?

Is er CO2 te koop in 16 g patronen dat niet voedselveilig is?
4
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Wyeast 3944
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:49 »
Negen dagen na brouwdatum.
Ziet er lekker fris uit! ;D ;D ;D ;D ;D



Ziet er inderdaad goed uit.
5
Grondstoffen / Re: Citroensap (uit een flesje) en rabarber toevoegen tijdens het vergisten.
« Laatste bericht door D.R.K. Gepost op Gisteren om 22:37 »
Je zou nog een filter zakje kunnen zetten op het uiteinde van je hevelslang als je het naar je bottelvat hevelt. Als deze fijn genoeg is dan haal je alles er wel uit.

Ik gebruik dit zelf voor het filteren als ik een koudgehopt biertje gebrouwen heb.
6
Ik heb eerder een bier met Rabarber gebrouwen. Heb het toen vers uit de moestuin gewassen en in stukken ingevroren. Een aantal weken later ontdooid en na de hoofdvergisting toegevoegd. Ik moet zeggen dat dit geen onverdeeld succes was. Bij mij bleven er rabarbervezeltjes in het bier te vinden. De smaak vond ik zelf ook niet geweldig, maar mijn schoonouders waren er helemaal weg van. Daar is de rest van de batch naartoe gegaan. 

Voor infectie hoef je denk ik niet al te bang te zijn met de invriesmethode, maar het zou interessant zijn als een methode vindt waarmee het bier helder blijft en de smaak goed.

Dank voor de tips. Ik neig nu ook om het slechts te bevriezen en niet te pasteuriseren of te koken. Ik herken het probleem met vezeltjes, dit heb ik eerder gehad met mango. Mijn siphon met droesemkapje voorkomt een deel en door de stukken niet te klein te snijden hoop ik dat het grotendeels vrij van vezels en stukjes blijft in het eindresultaat.
7
Wat voor soort smaak voegt rabarber toe aan je bier?

Rabarber heeft een zurige, maar zeer eigen, smaak. Vaak wordt het met zoetigheid gecombineerd (zoals aardbei of appels). Het gaat een klein beetje richting de kruisbes. Ik hoop dat dit dus bijdraagt aan het zure van het bier en zijn unieke smaak dan nog behouden blijft.
8
Een aantal tips/ reacties:
1. Controleer het conserveermiddel van het citroensap. Alle citroensap is naar mijn idee biologisch; de conserveermethoden verschillen (er zijn ook varianten met sulfiet).
2. De rabarberdelen zou ik pasteuriseren. Sap en rabarberdelen na afkoelen toevoegen.
3. Waarom voeg je rabarber toe? Persoonlijk ben ik geen fan van de grote hoeveelheden oxaalzuur die aan een voedingsproduct wordt toevoegt.
Als nagerecht bereid wordt vaak kalk toegevoegd om het oxaalzuur voor een deel te neutraliseren.
Een klein deel van het oxaalzuur zal in je bier neerslaan als kristallen (= biersteen); de rest pas bij consumptie.

Groet, Paul

Dank voor de tips. Hetgeen over oxaalzuur kende ik niet, ik gebruik vaak rabarber in de keuken maar heb nog nooit kalk gebruikt hierbij (niet bewust toegevoegd). Ik ben ook niet bekend met de smaak van oxaalzuur. Het bier moet natuurlijk zuur worden, dus als het slechts zuur is hoeft dat geen probleem te zijn.



Verder gebruik ik citroensap die 100% uit citroen bestaat, zonder toevoeging. Volgens mij is dit gepasteuriseerd in de fles gegaan.
9
Wat voor soort smaak voegt rabarber toe aan je bier?
10
Grondstoffen / Re: Kardemom pitjes / peulen
« Laatste bericht door Rinus Gepost op Gisteren om 21:09 »
Als medetechneut leg ik dat altijd graag uit: iSpindel in vergistingsvat in klimaatkast. De iSpindel voert via wifi data aan een Influx database. Influxdb staat op een Nas met Linux (Debian) met daarop ook Grafana. Grafana haalt de info op uit influx en maakt er een mooi plaatje van.
Aha Grafana, dat heb ik al eens eerder gezien, bedankt voor de uitleg. Inderdaad een mooi plaatje!
Ik zal zo in de wintermaanden mij maar eens gaan verdiepen in dit soort data verwerking, nu even nog niet aan toe. Ik heb wel een NAS, maar die is nu alleen in gebruik voor wat foto opslag.
Op dit moment zijn mijn ispindels via een nautilis relay verbonden met Brewfather, op zich voor nu prima.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10