Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Filteren tijdens brouwproces

Gestart door Cort!01, 05-03-2021 23:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Cort!01

Hallo,

Ik brouw al enige tijd met de Easybrew-30 dit gaat goed. Ik heb echter een vraag m.b.t. de helderheid van het uiteindelijke bier. Ik wil het bier helder in het glas krijgen, maar dat is vrij lastig. Ik heb al getest met een 10" (inch) bierfilter, met een 1 micron vervangbare filter. Echter deze zit vrij snel verstopt. Het reinigen van zo'n filter is lastig zelfs niet te doen. Wie heeft voor mij de gouden tip om een helder bier te brouwen.

Kijk ook eens op www.huisbrouwerijcortenbach.nl

Herman

Hevelen na de hoofdgisting verlost je van veel gist. Als je dat niet wilt is langer wachten e/o coldcrash voor het bottelen een alternatief. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan minder gistkoek in mijn vat, dan wordt het bier sneller helder. Dit bereik je m.i. het beste middels overhevelen. Mijn flesjes gebotteld bier hebben bijna geen zichtbaar depot en zijn na pakweg 4 weken na het bottelen (kraak)helder.

brouwerwaldonk

Citaat van: Cort!01 op 05-03-2021  23:29 uIk brouw al enige tijd met de Easybrew-30 dit gaat goed. Ik heb echter een vraag m.b.t. de helderheid van het uiteindelijke bier. Ik wil het bier helder in het glas krijgen, maar dat is vrij lastig. Ik heb al getest met een 10" (inch) bierfilter, met een 1 micron vervangbare filter. Echter deze zit vrij snel verstopt. Het reinigen van zo'n filter is lastig zelfs niet te doen. Wie heeft voor mij de gouden tip om een helder bier te brouwen.
Helder bier in je glas krijg je als doorheen heel het brouwproces zorgt voor helder wort.
Na het maischen filteren met een hevelfilter zodat je geen drafdeeltjes of trub moet meekokenBij begin koken pH op 5,1 brengen met fosforzuur en voeg tijdens het koken IERS MOS toe.
Koelen met een dompelkoeler met hopbloemen los in de ketel. Zo kun je weer helder wort overhevelen van onder de laag hopbloemen naar je gistvat met een droesemkapje op de hevelbuis. Die laag hopbloemen verstopt nooit, houdt toch alle trub tegen en laat geen trub door de laag komen.Na de hoofdgisting overhevelen met droesemkapje om geen gistkoek mee te hevelen en zo minder gist te hebben bij het lageren.Na het lageren nogmaals overhevelen met droesemkapje op de hevelbuis naar de bottelemmer en je zal geen last meer hebben van gist als je het flesje in je glas giet, en kan je genieten van een heldere pint.Nu hoor ik je denken oei en wat met oxidatie, als je laat aflopen onder vloeistof oppervlak zal er niets oxideren.

Rob.Erto

In het filmpje op de website worden hoppellets gebruikt. Dan is de werkwijze van Waldonk al niet meer mogelijk. In dat geval overstappen op hopbloemen.

beermenke

Laat de natuur z'n werk doen.
Na koelen, bezinken en hevelen naar gistvat, na hoofdgisting overhevelen naar volle fles of gebruik cct met gistaflaat. Hevel naar bottelemmer. Altijd kraakheldere bieren na hergisting op fles. Geen toevoegingen of andere hulpstoffen voor mij. Succes

Jacques

Citaat van: Cort!01 op 05-03-2021  23:29 uHallo,

Ik brouw al enige tijd met de Easybrew-30 dit gaat goed. Ik heb echter een vraag m.b.t. de helderheid van het uiteindelijke bier. Ik wil het bier helder in het glas krijgen, maar dat is vrij lastig. Ik heb al getest met een 10" (inch) bierfilter, met een 1 micron vervangbare filter. Echter deze zit vrij snel verstopt. Het reinigen van zo'n filter is lastig zelfs niet te doen. Wie heeft voor mij de gouden tip om een helder bier te brouwen.

Zonder een bierfilter kun je prima helder bier krijgen.
- Gebruik geen ongemoute granen.
- Voeg brouwzouten toe aan het beslag (de calciumionen zorgen voor het beter flocculeren van de gist).
- Zorg voor een pH tussen de 5,0 en 5,2 tijdens het koken.
- Kook voldoende lang (minimaal 60 minuten.
- Voeg Iers mos toe aan het kokende wort.
- Neem weinig trub mee naar je gistvat (je wort hoeft niet kraakhelder te zijn, voor een goede vergisting is licht troebele wort beter...)
- Kies voor een gistras dat een hoge flocculatie heeft.
- Zorg er voor dat je maar een klein beetje gist in je bier hebt als je bottelt.
- En na het bottelen: geduld, geduld en geduld...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.