Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: koentjuh_666 op 22-10-2008 08:09 u

Titel: Uitgevlokte eiwitten filteren
Bericht door: koentjuh_666 op 22-10-2008 08:09 u
In een boekje dat ik gebruikt heb staat:
"Ook zorgt het koken en de hop ervoor dat de aanwezige eiwitten uitvlokken (aan elkaar hechten), zodat ze eruit gefilterd kunnen worden."

Is het ook bij hobbybrouwers gebruikelijk om na de hopkook te filteren?


Gr. Koen
Titel: Re: Uitgevlokken eiwitten filteren
Bericht door: Jacques op 22-10-2008 08:36 u
Ja. want we wilen zo wel de hoprestanten als de eiwitten kwijt. Die eiwitten kunnen zorgen voor problemen bij de vergisting. Tijdens het koken ontstaan grote eiwitvlokken, de zogenaamde hitte trub.

Na het filteren wordt het wort weer troebel doordat eiwitten die eerst in oplossing waren alsnog uitvlokken. Het gaat dan om kleine eiwitvlokken, de zogenaamde koude trub.
Vrij algemeen wordt aangenomen dat je deze niet hoeft te verwijderen en dat de aanwezigheid van de koude trub zelfs kan bijdragen aan het goed verlopen van de vergisting.

Hobbybrouwers kunnen zowel de hitte trub en koude trub in één keer verwijderen als het wort eerst gekoeld wordt voordat gefilterd wordt.
Zelf filter ik mijn hete wort direct gevolgd door het koelen met behulp van een platenkoeler. De koude trub laat ik dus gewoon zitten.
Titel: Re: Uitgevlokken eiwitten filteren
Bericht door: koentjuh_666 op 26-10-2008 17:52 u
wat zou u mij aanraden?
ik gebruik het recept van de winnaar van ONK 08 (A1)