Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:13 »
Ik heb vandaag een nieuwe weizen gebrouwen, zelfde ingrediënten. Heb toch maar besloten de vergistingstemperatuur niet te verhogen maar een 62C/30 min en een 73C/30 stap te gebruiken. In mijn originele post was dat een uur op 68 ºC, een dwaling van mijn kant denk ik, nu ik eens door mijn oude recepten ben gegaan.

Maischschema's hebben veel minder invloed op de zoetbeleving dan vaak gedacht wordt. Zoals Ingo terecht opmerkt hebben de niet vergistbare suikers een lage zoetkracht.
Andere factoren zoals de gebruikte gist, bitterheid en enthoeveelheden van de gist hebben veel meer invloed op het eindresultaat.
2
Brouwproces / Re: Eindkleur giststarter gemaakt met moutextract poeder dark
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:00 »
Het leek allemaal goed te komen. Ik heb redelijk wat gist kunnen opkweken. Misschien wel iets té veel voor mijn batch.
Gisteren gebrouwen. Ik heb opzettelijk het aantal liters beperkt gehouden om voldoende kopruimte te hebben (Westmalle-gist...).
15 liter met een sg van 1086, naast mout circa 18% suiker (donkere candi syrup).
Al binnen twee uur zag ik actie in het waterslot bij een starttemperatuur van 25 ºC.
Omdat ik - gezien de grote schuimontwikkeling van deze gist - de eerste keer niet te warm wilde vergisten, ben ik direct gaan koelen richting 20 ºC.
Maar al snel viel dit niet mee omdat de warmteontwikkeling in het vat (de gist werd al snel zéér actief) het koelen compenseerde (terwijl mijn koelkast op de hoogste stand stond).
Ondertussen zag ik het schuim ondanks de grote kopruimte (15 liter op een 25 liter vat) angstvallig dicht richting deksel gaan.
Uiteindelijk is het gisteravond gelukt op de  20 ºC te komen zonder schuim in mijn waterslot.

Vannacht en vanochtend heeft 'ie lekker staan doorbubbelen zonder problemen. Wel veel water uit mijn waterslot gegooid...
Ik dacht dat ik het zo wel redelijk onder controle had. Maar wat schept mijn verbazing toen ik zojuist zag dat 'ie er alsnog een behoorlijk rotzooitje van had gemaakt: mijn waterslot helemaal vol met schuim, het kapje eraf geknald, tegen de bovenkant van mijn koelkast en een laag smurrie op mijn vergistingsvat.

Zojuist de boel een beetje schoon gemaakt en een nieuw schoon waterslot erin geprikt, maar al direct liep die ook half vol met schuim.
Het gist gedraagt zich grillig: soms gebeurt en even helemaal niets en dan ineens start 'ie met een enorme power.
Is dit bekend van de Westmalle-gist? Is dit okay? Of moet ik actie ondernemen (als zou ik zo gauw niet weten welke actie...)?

Ik ben nu niet (meer) in de positie (qua materialen) om een blow off te maken...

Dat is inderdaad een bekend verschijnsel. De gistcellen van de Westmalle gist vormen een netwerkwerk waarin koolzuurbellentjes vastgehouden worden. Hierdoor ontstaat een zogenaamd gistdek. Er zijn meer gisten die dit doen maar gist van Westmalle doet het wel vrij extreem.
3
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Inentings percentage voor starter met gistslurrie
« Laatste bericht door Bobb Gepost op Vandaag om 21:49 »
Ik neem aan dat je gistachtig, zwavelig en vleesachtig en misschien een beetje verband rubber waargenomen hebt. Dat zijn kenmerkende aroma's van autolyse.

autolyse kan plaatsvinden zonder een bacteriële besmetting. De kweek met deze oude gist slurrie, die waarschijnlijk al een beetje aan het ontleden was zou dus gewoon goed kunnen komen.
4
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Inentings percentage voor starter met gistslurrie
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:28 »
Nu na bijna 45uur  begint er eindelijk iets van gisting op te treden.  Begin SG appelsap was 1048.  Nu 1030.
Duurt wel lang moet ik zeggen. Zou die 1 cm3 gistslurrie die ik voor de ent gebruikt heb, teveel dode cellen bevatten?Hoe langer je slurry bewaard des te minder levende gistcellen aanwezig zijn.
Door geduld te hebben komt het allemaal goed (lees meer levende cellen).
5
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Inentings percentage voor starter met gistslurrie
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:12 »
Ja even koken blijf ik dan doen, maar hoe zie je aan je starter dat er ergens al een besmetting heeft plaatsgevonden?
Ik ben zelf nogal bezorgd over die gistslurrie die ik 6 weken bewaard heb ik een Petfles .. en niet zo fris meer ruikte.
De Petfles is weliswaar ontsmet en in de koelkast bewaard... maar ziet er toch niet fris uit.Ik neem aan dat je gistachtig, zwavelig en vleesachtig en misschien een beetje verband rubber waargenomen hebt. Dat zijn kenmerkende aroma's van autolyse.
6
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 20:56 »
Uit veiligheidsoogpunt heb ik nooit binnen de 2 weken gebotteld, vandaar. En als ik overhevel kan ik de slurry weer gebruiken voor de tripel die op het programma staat.

Een hogere vergistingstemperatuur zorgt voor een veel snellere hoofd- en nagisting. Dat betekent dat de tijden die je normaal aanhoudt anders zijn. Als het gaat om het brouwen van bier is het goed de vergisting te volgen en afhankelijk daarvan te handelen. Maar een paar dagen langer bij 20 ºC laten staan voordat je naar een lagere temperatuur gaat voor het bevorderen van het uitzakken van de gist kan geen kwaad. In die paar dagen bij 20 ºC kan het bier helemaal uitgisten. 
7
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door leo.baltus Gepost op Vandaag om 20:04 »
Bedoel je weizen of echt alle bieren?


Er zijn genoeg  donkere zware bieren die op een hoger eind SG zitten.
Het eind SG is namelijk sterk afhankelijk van het begin SG. Een hoog begin SG zorgt ook voor een hoog eind SG.

Voor een lijst met eind SG's  gerelateerd aan bierstijlen zie https://www.brewersassociation.org/edu/brewers-association-beer-style-guidelines/
Als je de lijst bekijkt dan zie dat er heel wat bierstijlen zijn met een hoger eind SG dan 1012.

Ok, alle bier was een beetje kort door de bocht :)

Maar er zijn veel bieren, onafhankelijk van alcoholgehalte, die een eind SG hebben van 1012.

Heb er net nog een Brand bock en Brand ipa bij gepakt. Smakelijk maar ik merk dat die karamel me te veel wordt. Densiteit: 1018
Ieder zijn ding natuurlijk. Daar gaat het me niet om.

Maar bijv. brand zwaar blond: 1012 (hallo Jacques, lekker bier!)

Mijn punt is dat mijn Weizen te droog is in vergelijking met een commerciële en het eind SG gelijk is aan dat van mij maar dus zoeter/voller.
Gezien mijn ervaringen met caramouten concludeer ik dat als je een eind SG van 1012 wil, niet veel cara-mout moet gebruiken. Dan is er dus 'iets' dat wel zoetigheid geeft zonder de densiteit te verhogen. Ik wil graag begrijpen wat dat is en hoe je dat kunt veroorzaken. Zoals lier opmerkt is een Irish Red Ale (heerlijk!) vaak zoetig, geldt ook voor de meeste Bitters. Ook hier laag eind SG, toch vol/zoetig. En: ik krijg het niet voor elkaar.

Ik heb vandaag een nieuwe weizen gebrouwen, zelfde ingrediënten. Heb toch maar besloten de vergistingstemperatuur niet te verhogen maar een 62C/30 min en een 73C/30 stap te gebruiken. In mijn originele post was dat een uur op 68 ºC, een dwaling van mijn kant denk ik, nu ik eens door mijn oude recepten ben gegaan.

 
8
Brouwproces / Re: Eindkleur giststarter gemaakt met moutextract poeder dark
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 19:27 »
Ja die 2 heftige schuimperiodes zijn herkenbaar.
9
Apparatuur / Re: Ispindel verbinden alternatief voor ubidots
« Laatste bericht door beermenke Gepost op Vandaag om 19:08 »
Met gratis brewspy kun je ook de vergisting volgen maar dat is heel summier
10
Brouwproces / Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 18:51 »
Hoe lang vergist je (hoofd-, navergisting en lagering)? Wat voor zwavelsmaak?

Zonder de antwoorden te hebben: Bij mijn eerste weizen (Munich Classic Als gist) was de vergisting na 2 dagen klaar, 6 dagen navergisting zonder activiteit. En toen gebotteld: rook en smaakte toen behoorlijk naar verbrande lucifers. Is na 10 weken in de fles nog goed gekomen, maar het liefste drink je een weizen lekker vers.

De keren erna een week extra laten staan, dus na 2 weken gebotteld: geen zwavelsmaak en -geur meer. Het is redelijke vluchtig en verdampt dus uit de vloeistof.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10