Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ris gestopt met gisten

Gestart door Aapjee1980, 22-11-2022 10:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Aapjee1980

Hoi,

Wij hebben als beginnende brouwers een RIS proberen te brouwen, we zijn nu twee keer tegen het probleem opgelopen dat hij stopte met gisten. We hebben dit recept als basis gebruikt

https://www.debrouwkeuken.nl/recepten/russian-imperial-stout-ris/

De SG waarde was de eerste keer 1089 de tweede keer 1090 als start, het gist dat we gebruikten was de eerste keer safale s4 en de tweede keer angelyeast. Beide keren gestart met 11 gram gist. Hebben jullie een idee wat er mis kan zijn gegaan?

biking rebel

Citaat van: Aapjee1980 op 22-11-2022  10:46 uHoi,

Wij hebben als beginnende brouwers een RIS proberen te brouwen, we zijn nu twee keer tegen het probleem opgelopen dat hij stopte met gisten. We hebben dit recept als basis gebruikt



Welke waarde heb je gemeten aan het einde, waarmee heb je gemeten en wat had je verwacht? Ook rekening gehouden met het verschil in vergistingsgraad tussen verschillende gisten?

Aapjee1980

We hadden 1010 als eind SG verwacht, de vergistingsgraad van de S4 is lager dan de angel yeast is lager we hadden het vermoeden dat het aan de vergistingsgraad lag van het gist.

Snelbier

Citaat van: Aapjee1980 op 22-11-2022  11:19 uWe hadden 1010 als eind SG verwacht, de vergistingsgraad van de S4 is lager dan de angel yeast is lager we hadden het vermoeden dat het aan de vergistingsgraad lag van het gist.
Eind-SG 1010 is te laag ingeschat  :police:  Zou 87% svg betekenen, haal je niet met dit recept en gist.
Recept stelt SG-end=1018. Betekent ~80% SVG (vergistingsgraad), lijkt al reëler.
Met veel donkere mouten daalt vergistingsgraad nog, dus hoger SG-end. Brouwsoftware rekent dat niet mee.
Grof geschat zal je SG-end rond 1022 uitkomen met S04-gist.
AngelYeast (welk type?) ken ik niet, maar ga ervan uit dat deze max 4pt lager komt..

SG meten, na 3-4 dagen nogmaals.  Als SG stabiel blijft kan je er van uitgaan dat gist klaar is.
Waterslot-bubbels zegt niet zoveel. Teveel kans op lekjes waardoor je de tragere nagisting niet ziet bluppen.
Proost, Snelbier.

Toevoeging: Zie reactie #1 : HOE is gemeten? Refractie-meter of 'dobber'?
 Refractie-meting heb je software voor nodig, niét zomaar af te lezen tijdens vergisting.

biking rebel

Citaat van: Aapjee1980 op 22-11-2022  11:19 uWe hadden 1010 als eind SG verwacht, de vergistingsgraad van de S4 is lager dan de angel yeast is lager we hadden het vermoeden dat het aan de vergistingsgraad lag van het gist.
Waarmee heb je gemeten, wat heb je gemeten, wat is de vergistingsgraad van beide giste, en wat is die van diegen die in het recept gebruikt wordt etc. Als je hulp wilt is het wel handig om meer informatie te geven, anders blijft het ;D ... gissen

Overigens, ik zou de Brouwkeuken mijden als je goede recepten zoekt.

Hai

Citaat van: biking rebel op 22-11-2022  13:08 uWaarmee heb je gemeten, wat heb je gemeten, wat is de vergistingsgraad van beide giste, en wat is die van diegen die in het recept gebruikt wordt etc. Als je hulp wilt is het wel handig om meer informatie te geven, anders blijft het ;D ... gissen

Overigens, ik zou de Brouwkeuken mijden als je goede recepten zoekt.
Waarom?  Waar zijn dan wel goed te vinden?

Snelbier

Citaat van: Hai op 22-11-2022  13:29 uWaarom?  Waar zijn dan wel goed te vinden?
HIER natuurlijk: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?board=5.0
Bijna off-topic, maar kon het niet laten.  Proost, Snelbier  :proost:

Jacques

Citaat van: Aapjee1980 op 22-11-2022  10:46 uDe SG waarde was de eerste keer 1089 de tweede keer 1090 als start, het gist dat we gebruikten was de eerste keer safale s4 en de tweede keer angelyeast. Beide keren gestart met 11 gram gist. Hebben jullie een idee wat er mis kan zijn gegaan?

Hoeveel liter wort hebben jullie gebrouwen?
Was dat daadwerkelijk 10 liter of was het meer of minder?
Als je meer liters hsd dan heb je wat te weinig gist geënt.

Verder hebben bieren met veel donkere mouten de neiging om een lage vergistingsgraad te halen.

hansHalberstadt

Het bier is gestopt met gisten en jij denkt dat het SG lager zou moeten zijn, dus neem ik aan dat je het huidige SG weet, maar niemand hier weet bij welk SG het dan gestopt is, ook niet na een aantal keer vragen. Meedenken kan wel, maar dan moet je wel de noodzakelijke info geven waar om gevraagd wordt. Donkere mout geeft een lagere vergistinggraad van al snel niet meer dan 68-70% dus van 1090 naar 1030 of iets in die buurt is al vrij normaal.

Bvk1983

Citaat van: Aapjee1980 op 22-11-2022  10:46 uWe hebben dit recept als basis gebruikt

https://www.debrouwkeuken.nl/recepten/russian-imperial-stout-ris/

Een maischschema van ruim 2 uur? Voegt dat wat toe?

hansHalberstadt

Citaat van: Bvk1983 op 23-11-2022  11:49 uEen maischschema van ruim 2 uur? Voegt dat wat toe?
De beta amylase knipt vanaf de randen 2 waardige suikers af en de alfa amylase knipt op willekeurige plekken grotere suikers af. bij 66 graden werken allebei de enzymen, dus als je dat maar lang genoeg laat doorgaan dan krijg je als het goed is veel vergistbare suikers. Of dat na 1.5 uur nog wat oplevert (want dat is hoe de stap in het recept staat) is de vraag. Dan zou je testjes moeten doen met vergistingsgraad bepalen.

Aapjee1980

Citaat van: Snelbier op 22-11-2022  11:57 uEind-SG 1010 is te laag ingeschat  :police:  Zou 87% svg betekenen, haal je niet met dit recept en gist.
Recept stelt SG-end=1018. Betekent ~80% SVG (vergistingsgraad), lijkt al reëler.
Met veel donkere mouten daalt vergistingsgraad nog, dus hoger SG-end. Brouwsoftware rekent dat niet mee.
Grof geschat zal je SG-end rond 1022 uitkomen met S04-gist.
AngelYeast (welk type?) ken ik niet, maar ga ervan uit dat deze max 4pt lager komt..

SG meten, na 3-4 dagen nogmaals.  Als SG stabiel blijft kan je er van uitgaan dat gist klaar is.
Waterslot-bubbels zegt niet zoveel. Teveel kans op lekjes waardoor je de tragere nagisting niet ziet bluppen.
Proost, Snelbier.

Toevoeging: Zie reactie #1 : HOE is gemeten? Refractie-meter of 'dobber'?
 Refractie-meting heb je software voor nodig, niét zomaar af te lezen tijdens vergisting.
Citaat van: Snelbier op 22-11-2022  11:57 uEind-SG 1010 is te laag ingeschat  :police:  Zou 87% svg betekenen, haal je niet met dit recept en gist.
Recept stelt SG-end=1018. Betekent ~80% SVG (vergistingsgraad), lijkt al reëler.
Met veel donkere mouten daalt vergistingsgraad nog, dus hoger SG-end. Brouwsoftware rekent dat niet mee.
Grof geschat zal je SG-end rond 1022 uitkomen met S04-gist.
AngelYeast (welk type?) ken ik niet, maar ga ervan uit dat deze max 4pt lager komt..

SG meten, na 3-4 dagen nogmaals.  Als SG stabiel blijft kan je er van uitgaan dat gist klaar is.
Waterslot-bubbels zegt niet zoveel. Teveel kans op lekjes waardoor je de tragere nagisting niet ziet bluppen.
Proost, Snelbier.

Toevoeging: Zie reactie #1 : HOE is gemeten? Refractie-meter of 'dobber'?
 Refractie-meting heb je software voor nodig, niét zomaar af te lezen tijdens vergisting.

We hadden het met een refrecto gemeten goede tip van de software morgen ga ik de dobber weer gebruiken.

Aapjee1980

Citaat van: Jacques op 22-11-2022  21:07 uHoeveel liter wort hebben jullie gebrouwen?
Was dat daadwerkelijk 10 liter of was het meer of minder?
Als je meer liters hsd dan heb je wat te weinig gist geënt.

Verder hebben bieren met veel donkere mouten de neiging om een lage vergistingsgraad te halen.

We hadden 20 liter gemaakt en waarschijnlijk ook wat te weinig gist gebruikt nadat ik wat research op basis van je comment heb gedaan.

Jacques

Citaat van: Aapjee1980 op 23-11-2022  22:44 uWe hadden 20 liter gemaakt en waarschijnlijk ook wat te weinig gist gebruikt nadat ik wat research op basis van je comment heb gedaan.

Dan heb je veel te weinig gist geënt. De gist moet zich dan te vaak delen waardoor je een tekort krijgt aan voedingstoffen.
Lees ook https://www.hobbybrouwen.nl/site/veel-gestelde-vragen/gestokte-vergisting/

biking rebel

Voor de laatste keer (dat de rest blijft reageren zonder alle feiten te kennen  :nut: ): welke waarde heb je gemeten? Op die vraag is nog steeds geen antwoord gegeven...

Snelbier

Citaat van: biking rebel op 23-11-2022  23:32 uVoor de laatste keer (dat de rest blijft reageren zonder alle feiten te kennen  :nut: ): welke waarde heb je gemeten? Op die vraag is nog steeds geen antwoord gegeven...
SG is in ieder geval gemeten met refractie, en zo te lezen niét gecorrigeerd.
Ben ook benieuwd wat een goede meting nu aangeeft..
Proost, Snelbier.

hansHalberstadt

Citaat van: Aapjee1980 op 23-11-2022  22:43 uWe hadden het met een refrecto gemeten goede tip van de software morgen ga ik de dobber weer gebruiken.
Met de refracto heb je waarschijnlijk rond de 11-12.5 Brix gemeten en geconcludeerd dat het SG ca 1040-1060 was terwijl het in het echt 1030 of zelfs iets boven de 1020 geweest zal zijn.

Aapjee1980

Citaat van: biking rebel op 23-11-2022  23:32 uVoor de laatste keer (dat de rest blijft reageren zonder alle feiten te kennen  :nut: ): welke waarde heb je gemeten? Op die vraag is nog steeds geen antwoord gegeven...

Het jongbier had met de refracto meting 1090 en hij was tijdens de laatste meting 1045.

Aapjee1980

Citaat van: hansHalberstadt op 24-11-2022  12:52 uMet de refracto heb je waarschijnlijk rond de 11-12.5 Brix gemeten en geconcludeerd dat het SG ca 1040-1060 was terwijl het in het echt 1030 of zelfs iets boven de 1020 geweest zal zijn.


Ik leer zo steeds meer dank je wel voor de Brix tip!

hansHalberstadt


hansHalberstadt

PS, de reden om in de linker screenshot de 11.5 Brix in te vullen is omdat je zei dat het eind SG 1045 was volgens de refractometer. Omdat de refractometer geijkt is voor suikeroplossing moet je dan net doen alsof die afgelezen 1045 hoort bij wort dus dan vul je het in als 'gemeten Brix voor de gisting' en past dat aan totdat je 'SG vlak voor gisting' dan 1045 aangeeft. Dan kom je dus op 11.5 Brix en dat is dus de eind Brix die je meet op de refractometer. (simpeler is natuurlijk om gelijk 11.5 Brix af te lezen als eindBrix en dat gelijk zo in te vullen)
Daarna vul je het nog een keer in (zie rechter screenshot) maar dan als gemeten Brix einde gisting en voor de gemeten Brix begin gisting voer je dan de Brix waarde in die je meet met de refractometer begin gisting. Je ziet dan dat in dat geval de gemeten eind Brix waarde van 11.5 (die dus overeen komt met SG=1045 op de andere schaal van je refractometer) in werkelijkheid dus een SG is van 1019.6

Aapjee1980

Ris is nu top thx hans! en de rest

Jacques

Citaat van: Aapjee1980 op 02-12-2022  21:38 uRis is nu top thx hans! en de rest

En jij bedankt voor de terugkoppeling.

Snelbier

Citaat van: Aapjee1980 op 02-12-2022  21:38 uRis is nu top thx hans! en de rest
Ook bedankt voor de terugkoppeling  :proost: .
Ben wél benieuwd waar SG nu is ge-eindigd. Blijft altijd een vraag wat de donkere mouten doen, en zwaar bier.
Gist maar 1 zakje gebruikt? Of toch nog andere dingen gedaan..
Groet, Snelbier

hansHalberstadt

Citaat van: Snelbier op Gisteren om 13:38Blijft altijd een vraag wat de donkere mouten doen
Mijn ervaring is dat donkere mouten in hoeveelheden zoals hier gebruikt al snel 5% lagere SVG opleveren, dus waar ik met een licht bier op 75% kom kom ik bij een heel donker bier rond de 70% of soms nog lager.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.