Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Perry XX stout uit 1937

Gestart door MaartenM, 13-08-2022 11:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

MaartenM

vandaag brouw ik de Perry XX Stout (1937) uit "Let's brew":

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept1937 Perry XX Stout
Kenmerkrecept uit "Lets Brew"
Brouwdatum13/08/2022
BiertypeStout (Irish Dry (IRL))
Aantal liters23
Gewenst begin SG1053 (5,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater33,4 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater18,5 liter
Spoelwater14,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur238 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid52 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, Maris otter77,5 %4,300 kg5 EBC
Chocolade mout (CM)10,2 %0,567 kg900 EBC
Brown, GoldSwaen6,1 %0,340 kg220 EBC
Crystal malt II6,1 %0,340 kg200 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northdown8,2 %40 gr90 minuten41 EBU
Challenger5,2 %30 gr15 minuten9 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter27°C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheidmespunt

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C75 minuten3,3 l/kg
278°C5 minuten3,3 l/kg

ik heb een 1 staps 1 L giststarter gemaakt volgens https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=30136.0#gsc.tab=0 ik ben van plan in plaats van met gekookte wort hem los te klutsen met afgekoeld bier wat het gistingsvat ingaat.

Pieter1954

Succes ermee en ik ben heel benieuwd naar het resultaat.

MaartenM

22 L zit in het vat met een SG van 1062 vlg refractometer en 1061 volgens spindel

MaartenM

Tjonge, vergisting al op 85% (1.022 vlg ispindel). Heb geprobeerd gist af te tappen maar de irish ale lijkt geen plakker 😂. Ik heb de temperatuur verhoogd van 19 naar 22 graden.

MaartenM

Vandaag gebotteld bij een eind SG van 1.014 met 3,75 g suiker per liter. Door de hogere eindtemperatuur bij de vergisting (22 gr) ging het bottelen zonder schuimproblemen. In 7.3 sec de fles vol en ondertussen de vorige fles kroonkurken. Ging super snel en zonder geknoei

Fractus

Fijn dat je alle updates deelt! Ben benieuwd naar het eindresultaat  :beersmiley:

Rinus

Citaat van: MaartenM op 27-08-2022  20:02 uVandaag gebotteld bij een eind SG van 1.014 met 3,75 g suiker per liter. Door de hogere eindtemperatuur bij de vergisting (22 gr) ging het bottelen zonder schuimproblemen. In 7.3 sec de fles vol en ondertussen de vorige fles kroonkurken. Ging super snel en zonder geknoei

Een hogere temperatuur geeft toch juist meer schuim bij het bottelen?

MaartenM

Dan is er minder koolzuur in het bier opgelost :)

Rinus

Citaat van: MaartenM op 29-08-2022  15:25 uDan is er minder koolzuur in het bier opgelost :)
Ja dat klopt, ik heb toch andere ervaring, daarom koel ik altijd terug voordat ik ga bottelen, misschien kwam dat door andere omstandigheden en doe ik dat nu uit gewoonte, maar wellicht onnodig?!

Toch iets om te overpeinzen....

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.