Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Grainfather G70

Gestart door Rinus, 27-12-2021 21:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rinus

Op 28 december 2021 zal de Grainfather G70 geleverd worden, via dit topic zal ik mijn ervaringen gaan delen.
Er zal 95% overlap zijn met het topic over de Grainfather G40 welke via dit topic gevolgd kan worden;
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43993.msg660272.html#msg660272

Er zijn zeker verschillen tussen beide apparaten, waarbij niet alleen het volume het verschil is, maar vooral ook de moutpijp is compleet anders.
De verwachting is dat de fabrikant ook voor de G70 de moutpijp gaat aanpassen, echter na contact met de fabrikant blijkt dat dit zeker nog wel tot een jaar kan gaan duren....
Ondertussen zijn de verschillen tussen G40 en G70 toch wel interessant om te volgen via deze topics...Luie Donder

Veel brouwplezier, ben benieuwd naar de ervaringen.

RinusGisteren is de G70 geleverd, was wel even schrikken, zo'n vrachtwagen met een pellet voor je deur  :groots:
Uitpakken was een feest, verbazingwekkende kwaliteit, alles van echt dik stevig RVS. Maar daardoor wel erg zwaar allemaal.
De tegenstroom koeler is ook veel groter dan ik had verwacht.
Tot slot heb ik nog een 3 walsen moutmolen erbij gekregen, ik had al een 2 walsen, maar deze 3 walsen molen is ook wel even next level zeg!
De volgende stap is de bediening uitproberen en de ketel voor de eerste keer goed schoonmaken want er kan nog wat vettigheid aan het metaal zitten heb ik begrepen.

Ik vrees nu wel een verbouwing van mijn brouw ruimte, deze ketel vraagt wel veel meer ruimte en ik kan deze niet meer schoonspoelen door buiten ondersteboven te houden. Dit vraagt echt om een CIP opstelling. Dus nog wat extra investeringen. Water leidingen aanleggen en afvoer voorzien, is toch wel even een verbouwing, dus voorlopig zal ik nog niet echt operationeel zijn, wellicht binnenkort toch nog een laatste geklungeld brouwdagje...

Jacques

Het zijn inderdaad flinke ketels met een behoorlijk gewicht. Ik begreep van Berry van Unibrew dat zij er voor kiezen om de ketels niet met de gewone pakketdienst te vervoeren om het risico op beschadiging te beperken. De bestelwagens van de besteldiensten zijn niet berekend op zulke grote en zware dozen. Wanneer zo'n doos uit de stelling valt gaat het een en ander mis ondanks de solide uitvoering.

Rinus

Vandaag weer een stapje verder met de G70.

- Moutkorf schoon gemaakt (ik deed dat met de Brewmonk altijd in de vaatwasser, de moutkorf van de G70 past wonder boven wonder ook gewoon in de vaatwasser.
- De Nederlandse vertaling (beta) van de app is zo krom als een hoepel, ik heb hem op Engels talig gezet
- Ik maakte mij wat zorgen over het peilglas, omdat daar geen heet wort doorheen stroomt, dus kans op infecties. Er is een aansluiting meegeleverd waarop je de circulatie kunt aansluiten, dus kan ik een aantal minuten gedurende de kook het peilglas desinfecteren, gelukkig geen issue dus.
- De pomp is zeer krachtig, het schoonmaken ging zeer goed, er ontstaat zowat vanzelf een draaikolk tijdens het afpompen
- Verwarmen van 20L van 7C tot 40C verliep ruim binnen de 15 minuten

De eerste indruk valt mij niet tegen, de volgende stap zal toch een echte brouw dag mogen worden, met gebruik van de tegenstroom koeler.

Hoe dat ik de temperatuur van de tegenstroom koelen kan gaan bijhouden is iets wat ik zelf mag oplossen vrees ik, wel jammer dat Grainfather daar geen oplossing voor heeft voorzien.
Er bestaat een "wortometer" maar voor zowel de G40 als de G70 is geen aansluiting voor de temperatuur sensor voorzien, gemiste kans zou ik zeggen, want dat was er wel met de oudere generatie. (of ik moet iets missen?) Zou het een xTC zijn of een DS18B20?


Rinus

De Grainfather app werkt prima, het is wel erg basic, je kan bijvoorbeeld niet het vermogen van het element zien.
Ik ben persoonlijk wel geïnteresseerd in wat de PID regelaar aan het doen is, maar dat is wellicht teveel gevraagd.
Tot nu toe heb ik steeds op de Brewmonk 50 de maisch stappen handmatig ingesteld, maar ik wil nu toch ook wel meer naar een "recept" de instellingen daarvoor vragen nogal wat effort is mijn voorlopige conclusie...

Ik gebruik ook Brewfather, maar die ondersteunen de GF40/70 WiFi ook nog steeds niet...

Jacques

Citaat van: Rinus op 02-01-2022  20:31 uIk gebruik ook Brewfather, maar die ondersteunen de GF40/70 WiFi ook nog steeds niet...

Ik heb een verzoek ingediend bij de ontwerper van Brewfather hierin te voorzien voor de G40.
Het lijkt mij verstandig dat jij dit doet voor de G70.

Rinus

Citaat van: Jacques op 02-01-2022  22:22 uIk heb een verzoek ingediend bij de ontwerper van Brewfather hierin te voorzien voor de G40.
Het lijkt mij verstandig dat jij dit doet voor de G70.
Ik heb het verzoek inmiddels ingediend en daarbij tevens gevraagd om de GF Conical fermentors (WiFi) te ondersteunen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.