Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gistproces start niet op

Gestart door Gerjan58, 01-08-2021 08:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerjan58

Als beginner heb ik weer het probleem met opstarten van het gistproces. Na 30 uur is er nog niets gebeurd. Kan ik nog ingrijpen en hoe? Mijn gebruikte gist is Brewferm top. Graag advies.

Derp

De vraag is wat algemeen. Kun je aangeven:
- wat voor bier is het, en begin SG
- hoe oud was de gist (staat op het zakje) en hoe bewaard
- hoe heb je de gist toegevoegd? Droog, gehydrateerd, starter?
- bij welke wort temperatuur toegevoegd?
- bij welke temperatuur vergist je en is het een gecontroleerde vergisting of gewoon in een kamer?
- hoe heb je het wort belucht?
- wat voor gistvat is het en is deze zeker weten lekdicht?

Gerjan58


- wat voor bier is het, en begin SG
blond, SG begin 1060
- hoe oud was de gist (staat op het zakje) en hoe bewaard
25-mei-2023
- hoe heb je de gist toegevoegd? Droog, gehydrateerd, starter?
zoals op verpakking gemengd met water 25 C
- bij welke wort temperatuur toegevoegd?
25 C
- bij welke temperatuur vergist je en is het een gecontroleerde vergisting of gewoon in een kamer?
20C
- hoe heb je het wort belucht?
roeren met lepel
- wat voor gistvat is het en is deze zeker weten lekdicht?
plastic emmer luchtdicht afgesloten

Derp

Klinkt an sich alsof alles prima moet zijn. Ik zou toch gokken op een lek in je vat waardoor de druk weg kan op een andere manier dan via je waterslot. 30 uur vertraging is wel vrij lang vind ik.

Met de gegeven informatie is het op afstand moeilijk troubleshooten, ik zou even kijken of het vat wel echt dicht is (water met starsan op spuiten) en als het eind vandaag nog niet begonnen is met bubbelen het vat openmaken en kijken of je activiteit ziet (bubbels, schuim op het oppervlak, maak ook even een foto als je dat doet). Zo nee dan zal je extra gist toe moeten voegen.

Gerjan58


Derp

Ziet er wel naar uit dat de gist bezig is, het is geen krausen te noemen maar er drijven wel gistvlokken.

Heuvinger brouwerij

Handig is ook in te vullen uit welke plaats/regio je woont.
Soms blijkt er een ervaren hobbybrouwer een straat verder op te wonen.

Jacques

Citaat van: Gerjan58 op 01-08-2021  14:15 uIk heb het vat geopend en gist toegevoegd.
https://myalbum.com/album/6AUQ6A68JuJZ

Als ik naar de foto kijk is volgens mij de vergisting al klaar...
Brewferm Top is een snelle vergister. Zo te merken sluit je gistvat niet goed af.

Heb je een hydrometer? Meet dan eens het SG.

Gerjan58

Ik heb de SG waarde gemeten en die is gedaald van 1060 tot 1020.

Bram86

Dan is die al een heel eind klaar en heb je toch ergens een lek.

Derp

Ah kijk eens. Over een dag of 3 a 4 nog eens meten en als deze dan nog steeds exact 1.020 is kan je bottelen. SG moet ongeveer die tijd stabiel zijn. Maar dat wist je vast.

Jacques

Citaat van: Gerjan58 op 01-08-2021  18:20 uIk heb de SG waarde gemeten en die is gedaald van 1060 tot 1020.

Dan zit je nu op een vergistingsgraad van 66,7%. Dat is dicht bij de voor Brewferm Top gebruikelijke vergistingsgraad van 70%.

Omdat je een gistvat hebt die niet luchtdicht is, is het verstandig niet te lang te wachten met bottelen. Oxidatie van je bier kan zorgen voor vervelende smaakafwijkingen.

Vergelijkbare Topics (7)

34084

Reacties: 4
Gelezen: 1394

20132

Reacties: 7
Gelezen: 4516

37902

Reacties: 22
Gelezen: 3810

30557

Reacties: 3
Gelezen: 1723

9599

Gestart door Oscar


Reacties: 29
Gelezen: 14175

24-06-2008 19:21 u
door oranjeboombiertje

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.