Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ervaring met Fermentis Ha-18

Gestart door DoubleW, 12-09-2018 20:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DoubleW

Wie heeft er inmiddels ervaring opgedaan met deze gist. En wat zijn de resultaten

joenedu

Hier is een topic over deze gist en hier een topic van Mark die er een RIS mee heeft gebrouwen.

Ik heb er ook een RIS mee gebrouwen die is geëindigd op 16%. Ik heb hem gebrouwen rond kerst 2017 en er zit nog steeds geen prik in nu, staat warm en draai de flessen af en toe om. Het is een alcoholisch monster geworden zonder koolzuur. Zit nog te denken om er bottelgist aan toe te voegen (dop lichten, paar druppels gist en dop er weer op) voor dat kleine beetje koolzuur maar ben er nog een beetje huiverig voor.

haicoterbeek

Citaat van: joenedu op 12-09-2018  20:32 uZit nog te denken om er bottelgist aan toe te voegen (dop lichten, paar druppels gist en dop er weer op) voor dat kleine beetje koolzuur maar ben er nog een beetje huiverig voor.
Het toevoegen van gist als er geen vergistbare suikers meer aanwezig zijn heeft weinig nut!

Hay

Citaat van: haicoterbeek op 12-09-2018  21:18 uHet toevoegen van gist als er geen vergistbare suikers meer aanwezig zijn heeft weinig nut!

Maar die zijn er juist wel, mag aannemen dat Joenedu bottelsuiker heeft toegevoegd bij het bottelen.
En aangezien er geen koolzuur is zijn deze nog niet vergist.
Gewoon bij een paar flessen uitproberen.
Ik voeg bij zwaardere bieren standaard bottelgist toe.

DoubleW

Ik denk dat er te weinig goede ervaringen nog zijn. Ik lees dat vd streek brouwerij erg positief is mogelijk hangt dat samen met het bier wat je wilt maken. Het gaat om barley wine/ris en als je hoog alc hebt is er weinig schuimkraag te beleven. Raar dat de gist ook alleen in 500 gr verkrijgbaar is. Wat zijn verder de toegevoegde enzymen: glucoamylase en verder

BrouwMark

Citaat van: joenedu op 12-09-2018  20:32 uZit nog te denken om er bottelgist aan toe te voegen (dop lichten, paar druppels gist en dop er weer op) voor dat kleine beetje koolzuur maar ben er nog een beetje huiverig voor.

Ik heb er wat korrels champagnegist in gedaan, dat heeft een heel klein beetje iets geholpen...

joenedu

Citaat van: haicoterbeek op 12-09-2018  21:18 uHet toevoegen van gist als er geen vergistbare suikers meer aanwezig zijn heeft weinig nut!
Het bier is zoet en plat, zonder koolzuur, heb inderdaad bottelsuiker toegevoegd dus er is nog suiker aanwezig.

Citaat van: Hay op 12-09-2018  21:23 uMaar die zijn er juist wel, mag aannemen dat Joenedu bottelsuiker heeft toegevoegd bij het bottelen.
En aangezien er geen koolzuur is zijn deze nog niet vergist.
Gewoon bij een paar flessen uitproberen.
Ik voeg bij zwaardere bieren standaard bottelgist toe.
Hoe voeg je bottelgist toe? Dat is denk ik iets makkelijker te doen als je nog moet bottelen (beetje gist erbij in het vat, roeren en bottelen neem ik aan). Ik heb een zakje F2, maar dat schijnt voor 'honderden liters' bier te zijn. Maar als je gaat hydrateren ga je weer verdunnen... twijfel nog erg.

Citaat van: BrouwMark op 12-09-2018  22:01 uIk heb er wat korrels champagnegist in gedaan, dat heeft een heel klein beetje iets geholpen...
Ik heb je foto gezien inderdaad, dat is al beter dan bij mij. Nu erg zoet en een hele stoot alcohol, niet echt lekker. Ben trouwens wel benieuwd of een beetje koolzuur wel helpt voor de smaak, maar denk het wel.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.