Zwaar bier: dextrose tijdens koken toegevoegd i.p.v. na hoofdvergisting

Gestart door bramvandersommen, 31-12-2017 13:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: Juindorper op 03-01-2018  21:18 uAls je voldoende gist ent verloopt de vergisting uitstekend.
Ik zie geen enkele aanleiding om moeilijk te gaan lopen doen door achteraf een suikeroplossing te maken en vervolgens onnodig je gistvat te openen.

Wat ik overigens mis in deze discussie is of dat het ook een beter bier oplevert. Of wil men per se die laatste tiende procentjes alcohol er uit peuteren?

Voldoende gist enten zorgt er voor dat alle sneller gaat. Vele handen maken licht werk.  :) Dit zal zeker ook gelden als onder druk gepresteerd moet worden.

We hebben het overigens niet over en tiende procentje. In de tweede door mij genoemde test is het verschil 1,1% volume alcohol. Toch aanzienlijk.

EBC

Citaat van: Jacques op 03-01-2018  23:05 uVoldoende gist enten zorgt er voor dat alle sneller gaat. Vele handen maken licht werk.  :) Dit zal zeker ook gelden als onder druk gepresteerd moet worden.

We hebben het overigens niet over en tiende procentje. In de tweede door mij genoemde test is het verschil 1,1% volume alcohol. Toch aanzienlijk.

Gestrooid of gehydrateerd? ;) Dat maakt bij zware bieren echt verschil, en zou een verklaring kunnen zijn.
Ik was laatst bij Anders. Daar hydrateren ze ook, omdat ze anders dubbel zoveel gist moeten gebruiken voor hetzelfde resultaat.

Jacques

Citaat van: EBC op 03-01-2018  23:15 uGestrooid of gehydrateerd? ;) Dat maakt bij zware bieren echt verschil, en zou een verklaring kunnen zijn.
Ik was laatst bij Anders. Daar hydrateren ze ook, omdat ze anders dubbel zoveel gist moeten gebruiken voor hetzelfde resultaat.

Ik raad je aan het verslag te lezen van mijn laatste test...

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35777

Juindorper

Citaat van: Jacques op 03-01-2018  23:05 uVoldoende gist enten zorgt er voor dat alle sneller gaat. Vele handen maken licht werk.  :) Dit zal zeker ook gelden als onder druk gepresteerd moet worden.

We hebben het overigens niet over en tiende procentje. In de tweede door mij genoemde test is het verschil 1,1% volume alcohol. Toch aanzienlijk.
Ik vind die tests nogal veel van elkaar verschillen en vermoed dat er in enkele gevallen inderdaad te weinig gist is geent want zelf behaal ik hele andere resultaten.
Zo had ik laatst nog een quadrupel met 17,5% suiker toegevoegd tijdens koken.
SG zakte van 1102 naar 1009 in 8 dagen tijd wat neerkomt op een SVG van 91%.
De gebruikte gist is opgekweekt uit een flesje Rochefort.

Wat mij betreft zou die vergistingsgraad zelfs best wat lager mogen.


 

Jacques

Citaat van: Juindorper op 05-01-2018  22:20 uIk vind die tests nogal veel van elkaar verschillen en vermoed dat er in enkele gevallen inderdaad te weinig gist is geent want zelf behaal ik hele andere resultaten.
Zo had ik laatst nog een quadrupel met 17,5% suiker toegevoegd tijdens koken.
SG zakte van 1102 naar 1009 in 8 dagen tijd wat neerkomt op een SVG van 91%.
De gebruikte gist is opgekweekt uit een flesje Rochefort.

Wat mij betreft zou die vergistingsgraad zelfs best wat lager mogen.

De enthoeveelheid zal zeker een rol spelen.
Maar ook als je een enthoeveelheid geeft zoals dat hoort zie je dat je een iets hogere vegistingsgraad krijgt.
In jouw geval is heb je overigens een prima vergistingsgraad gehaald. 12,5 % alcohol! Begrijpelijk dat je geen hogere SVG wilt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.