Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Advies over recept vol donkerblond bier

Gestart door ppuk, 28-12-2017 10:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ppuk

Dag allemaal,

Ik wil morgen een donkerblond biertje met redelijk volle body gaan brouwen. Wat vinden jullie van het recept?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMolligeDonkerBlonde
Brouwdatum26-12-2017
BierstijlBlond
Volume23,4 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,94 lWater uit Voorburg
1,06 lGedemineraliseerd water
0,40 gCaSO4
1,80 mlFosforzuur
14,23 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l8 mg/l57 mg/l169 mg/l50 mg/l57 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,20 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC34,8 %
1,50 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC23,7 %
1,00 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC15,8 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC7,9 %
0,50 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC7,9 %
0,63 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,0 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,0 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%60 min.19,5 IBU
20,0 gSaazpellets3,8%10 min.2,1 IBU
10,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%10 min.1,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist


ppuk

Zoals het bier nu smaakt is het wat saai. Niet bitter genoeg en te weinig diepgang. De gist is doorgegaan tot SG 1010 en dat had ik niet verwacht, uiteindelijk kom ik ergens op 7,5% uit. Het lijkt me leuk om wat zoete en bittere sinaasappelschil samen met gevijzelde koriander in een liter water te koken en dit aan de bottelemmer toe te voegen voordat ik ga bottelen. Curacaoschil heb ik nog liggen maar daar heb ik geen ervaring mee. Heeft iemand suggesties hoeveel te gebruiken voor deze hoeveelheid? Of is dit idee gedoemd om te mislukken?

Haagse Wouter

Citaat van: ppuk op 10-01-2018  18:30 uZoals het bier nu smaakt is het wat saai. Niet bitter genoeg en te weinig diepgang. De gist is doorgegaan tot SG1010 en dat had ik niet verwacht, uiteindelijk kom ik ergens op 7,5% uit. Het lijkt me leuk om wat zoete en bittere sinaasappelschil samen met gevijzelde koriander in een liter water te koken en dit aan de bottelemmer toe te voegen voordat ik ga bottelen. Curacaoschil heb ik nog liggen maar daar heb ik geen ervaring mee. Heeft iemand suggesties hoeveel te gebruiken voor deze hoeveelheid? Of is dit idee gedoemd om te mislukken?

Dan heb je een lichte tripel ;).

Een suikerstort zou ik trouwens niet doen voor zo'n soort bier. Daardoor mis je wellicht de body?

ppuk

Dat zou best kunnen. Om er wat meer smaak in te krijgen heb ik onderstaande 5 minuten gekookt in 75 cl water en voorzichtig door het bier geroerd:
15 gram koriander
20 gram sinaasappelschil bitter
60 gram Cascade 6.9 alpha

Over een weekje weet ik of het geholpen heeft :-)

ppuk

Het is een heerlijk fris biertje geworden met een licht bittere ondertoon, heel lichte aanwezigheid van koriander en mooie frisheid van de hop. Ik heb mazzel gehad :-)

Vergelijkbare Topics (7)

29482

Gestart door duonra


Reacties: 25
Gelezen: 10246

9511

Gestart door Oscar


Reacties: 53
Gelezen: 18654

34837

Gestart door Thom


Reacties: 7
Gelezen: 2471

17507

Gestart door Frans007


Reacties: 62
Gelezen: 27878

24208

Gestart door Homme


Reacties: 23
Gelezen: 10033


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.