Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Discussie nav prijswinnende quadrupel OBBK 2016

Gestart door Oxhead, 01-10-2016 21:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oxhead


Citaat van: JeroenF op 01-10-2016  16:30 uOBBK 2016 D2

Biertype: Quadrupel
2e plaats met 84 punten (54 deelnemers in D-klasse).

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens

Naam brouwer: Jeroen Free
Brouwdatum: 6 december 2014
Botteldatum: 2 januari 2015

Aantal liter bier: 30
Aantal liters wort: 34.5 (gerekend na koken)
Begin SG:  1089
Eind SG:  1014
Berekende kleur:  85 EBC
Berekende bitterheid:  27 IBE

Mout
7250 gram Pilsmout 3 EBC
1250 gram Tarwemout 3 EBC
420 gram Cara Crystal  120 EBC
Totaal: 8920 gram storting

Suiker
2400 gram donkere kandij suiker

Water
Brouwwater:  35.7 liter
Spoelwater:  14.3 liter
Totaal:  50 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling
Osmosewater 100%
Toevoegingen:
Calciumchloride:  5.1 ml
Calciumsulfaat: 1.4 gram
Kalk CaCO3:  8.3 gram
Melkzuur 80%: 7.2 ml

Waterprofiel na toevoegingen:
Ca: 82 ppm  (calcium)
Cl: 16 ppm  (chloride)
SO4:  16 ppm (Sulfate)

Maischschema:
Temperatuur in °C:  60 / 63 / 73 / 78
Tijd in minuten :      15 / 30 / 25 / 5

Kooktijd

Totale kooktijd wort: 90 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 50 Liter

Wort Benodigd voor koken:  34.5 liter
Verdamping tijdens koken:  7.5 liter
Wort over na koken: 34.5 liter

Hop
Hallertau Perle, bloemen  5,7% alfazuur,  96 gram, FWH, 90 minuten meekoken, 25 IBE
Hallertau Perle, bloemen  5,7% alfazuur,  22 gram, 10 minuten meekoken, 2 IBE

Ca. 31 liter wort verdeeld over 2 gamellen (2 * 15.5 liter).

Gist

Gamel 1: 2e Prijs OBBK 2016 D2
Wort 10.5 liter
Wyeast:  1762 Belgian Abbey II
Giststarter:  30 ml gistslurry (opgekweekt uit vorig brouwsel)
Hoofdgisting:  Start bij 20 gr C en oplopend (zonder koeling) gedurende 6 dagen
Nagisting:  21 dagen bij 21 °C met eiken snippers (ca. 20 gram) doordrenkt met rum.

Gamel 2: (niet ingezonden)
Wort 20.5 liter
Wyeast:  1762 Belgian Abbey II
Giststarter:  60 ml gistslurry (opgekweekt uit vorig brouwsel)
Hoofdgisting:  Start bij 20 gr C en gekoeld, na 3 dagen temperatuur oplopend tot 22°C in 3 dagen
Nagisting:  21 dagen bij 21 °C.

Bottelen
kristalsuiker 9 gr/l
Hergisten op fles: 21 dagen bij 23 gr C
Daarna koel bewaren in koelkast.


Succes met deze brouw
Jeroen Free
 :degroeten:

Gefeliciteerd Jeroen. Mooi recept, geinspireerd op Rochefort?  :brouwen:

Haagse Wouter

Wat een mooi simpel recept!
Zo'n soort recept wil ik binnenkort ook proberen.

Maar het heeft dus meer dan een jaar geduurd voor deze op smaak was bij jou?

JeroenF

Hallo beste Marco en Haagse Wouter.

Inderdaad geïnspireerd op Rochefort.
Door osmosewater te gebruiken heb ik het gewenste waterprofiel verkregen door toevoegingen van brouwzouten.
De berekeningen zijn gedaan met het programma: EZ_water calculator.
Water van Rochefort staat stijf van de kalk en is qua samenstelling uniek in de wereld.
De waterbron is de Tridaine, zonder dit water is het niet mogelijk een juiste Rochefort na te brouwen.
Ook mijn Quadrupel is niet geheel 100% Rochefort maar benadert hem best goed.

Het is best moeilijk om een goede Quadrupel te brouwen. Hou het recept simpel en laat de juiste gist bij de juiste temperatuur zijn werk doen.
Gebruik donkere kandij suiker voor de estertjes en de hogere alcoholen. Tevens wordt het juist wat doordrinkbaarder (minder mes en vork bier).

Deze quadrupel was wat scherp in het begin (alcoholisch). Door deze een tijd in de koeling te bewaren is het toch een heel mooi zacht bier geworden.
De rum met eiken snippers waren subtiel aanwezig en gaven een mooie ondersteuning aan dit bier.

De volgende Quadrupel zal minder sterk zijn (start op 1.078).

Zo zie je maar weer, gewoon je bieren een tijdje laten rusten doet wonderen.

Groetjes,

JeroenF

Haagse Wouter

Dank je wel voor de tips Jeroen!
Gewapend met die kennis zal ik is kijken of ik zo'n sterke jongen ooit is kan brouwen.

Sjoerd

Beste Jeroen, ik weet niet of ik je in dit topic deze vraag mag stellen, maar ben wel benieuwd hoe je zelf je niet ingezonden gamel 2 beoordeeld. Groet Sjoerd

JeroenF

Beste Sjoerd

Het bier uit gamel 2 had wat minder Rochefort karakter, smaken en geur waren minder aanwezig. Waarschijnlijk heeft het te maken met de temperatuur van de hoofdvergisting.

Onlangs een andere Quadrupel gebotteld die ook met Rochefort gist was vergist waarbij de temperatuur van de hoofdvergisting was opgelopen tot 28° C. Het is een heerlijk bier geworden. Schijnbaar kan deze gist goed overweg met hoge temperaturen. Ik was geïnspireerd door de zuster Agatha van Martin (MO).

Groet.

Jeroen

 :biersmile:

MO

Haha leuk maar Zr Agatha wordt al jaren vergist met de nottingham, gewoon bij 20 - 22 grC.
Vroeger bij de Maasland brouwerij gebruikten we de Rochefort gist en een hogere temperatuur.
Misschien had het bier iets meer diepte maar er waren bij de Maasland brouwerij veel meer andere factoren (niet noodzakelijkerwijs allemaal positief) die hun invloed hadden op de daar gebrouwen bieren.

Brambo

Gewoon een vraag omdat ik binnenkort een rochefortkloon ga brouwen.
Zou een deel kandijsuiker vervangen door kandijsiroop misschien nog dichter bij een Rochefort brengen?
Ik denk toch echt wel de siroop te proeven in een Rochefort.

Sjoerd

Jeroen, je maakt me nieuwsgierig naar het recept van je zeer geslaagde quadrupel, mogelijk kan je het posten in het receptentopic. Groet Sjoerd

Eric v B

Citaat van: Sjoerd op 26-11-2016  00:00 uJeroen, je maakt me nieuwsgierig naar het recept van je zeer geslaagde quadrupel, mogelijk kan je het posten in het receptentopic. Groet Sjoerd
Bedoel je het recept dat in het eerste bericht van dit topic staat?  :weetniet:

Mthijs

Allereerst gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

Een vraag waar ik, als beginner, niet uitkwam: Je geeft aan 50 liter water te hebben gebruikt om 30 over te houden. Nu wordt er natuurlijk eea verdampt tijdens het koken, maar zoveel?

In het recept staat ook:
Wort Benodigd voor koken:  34.5 liter
Verdamping tijdens koken:  7.5 liter
Wort over na koken: 34.5 liter


En uiteindelijk wordt er 31 liter vergist.

Ik snap het niet meer.....  :weetniet:

Kan iemand dit uitleggen? Dan kan ik er weer van leren. Hoop dit recept zelf ook te gaan maken, maar dan voor 20 lieter, dus van alle ingredienten neem ik dan 2/3.

Groet, Matthijs

Mario72

Mathijs, je vergeet dat je mout ook al 9 liter water opneemt.

Sjoerd

Ik bedoel de zeer geslaagde quadrupel met Rochefortgist tot 28 graden zoals Jeroen in zijn reactie schrijft. Groet Sjoerd

Mthijs

Bedankt Mario, daar had ik inderdaad niet aan gedacht!

Sander van Dijk



Citaat van: Mthijs op 26-11-2016  16:05 uHoop dit recept zelf ook te gaan maken, maar dan voor 20 lieter, dus van alle ingredienten neem ik dan 2/3.

Gewoon brouwsoftware gebruiken. Dat maakt het leven makkelijker[emoji1]
Je kunt dan het volledige recept invoeren. Je moet dan mogelijk nog iets aanpassen i.v.m. je mogelijk lagere rendement. Daarna kun je de optie schalen met volume aanvinken en het aantal liters aanpassen.




Mthijs


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.