Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Welk vat kies je voor Barrel aging?

Gestart door orangeloo, 20-11-2015 19:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

seed7

Alleen maar Amerikaanse producten, hier nog niet gezien, maar met een oude (ongeloogde) stoelpoot en wat fantasie kan veel. Als je een eiken plank met een gatenzaag bewerkt heb je zowel "wieltjes" als een gatenplank,

http://www.blackswanbarrels.com/honey-comb-barrel-alternative/

(overigens, als je met een zaag allemaal sleufjes in die poot zaagt en die dan in je gistend bier hangt kun je de gist vangen. Poot drogen en tzt in je volgende batch hangen, gaat'ie 'vanzelf' weer aan de gang)Ingo

McMelloW

Citaat van: seed7 op 25-11-2015  00:11 uAlleen maar Amerikaanse producten, hier nog niet gezien, maar met een oude (ongeloogde) stoelpoot en wat fantasie kan veel. Als je een eiken plank met een gatenzaag bewerkt heb je zowel "wieltjes" als een gatenplank,

http://www.blackswanbarrels.com/honey-comb-barrel-alternative/

(overigens, als je met een zaag allemaal sleufjes in die poot zaagt en die dan in je gistend bier hangt kun je de gist vangen. Poot drogen en tzt in je volgende batch hangen, gaat'ie 'vanzelf' weer aan de gang)

Ingo
In een vat komt het bier alleen met langshout in aanraking.
Met de gatenzaag methode creëer meer kopshout. Kopshout heeft een ander effect op je bier dan langs hout. Hierdoor zouden er juist meer tannies vrijkomen. De vraag is of je dat graag wilt.

Jacques

Citaat van: homoeccentricus op 24-11-2015  22:56 u"Oak contains volatile compounds that evaporate from chips and powder because of their higher surface to volume ratio. To confirm this for yourself, cut a piece of oak and smell the freshly-cut surface. Compare it to the older surfaces. Chips and sawdust have lost virtually all of what you smell from the freshly cut surface long before you buy them. In addition, powder often causes beer to foam and in some cases takes a while to settle completely. " (http://byo.com/malt/item/1187-oak-alternatives)

Dus hoe minder de oppervlakte blootgesteld aan de lucht, hoe meer aroma bewaard blijft.

Maar ook hoe langzamer zij hun aroma vrijgeven...

Een grotere complexiteit kan ook bereikt worden door meerdere soorten snippers te gebruiken. Dat levert mooie resultaten heb ik ervaren. Er zijn meer wegen naar Rome.

Overigens bewaar ik de snippers die ik hier in huis heb in gevacuümeerde zakken. Dat doe ik ook met speciaal mouten en dergelijke Een vacuümapparaat is heel goed bruikbaar voor ons hobbybrouwers.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.