Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Voorstellen en een aantal vragen

Gestart door tdb, 21-10-2015 14:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdb

Goedemiddag allemaal!

Ik ben al enkele weken aandachtig toeschouwer op dit interessante en leerrijke forum. Stilaan tijd dus om mezelf ook even voor te stellen.
Ik ben een beginnende hobbybrouwer uit België.
Dit weekend heb ik mijn eerste tripel (blik) gebotteld. Ook al is het maar een eerste stap naar het volgraan brouwen. Ik heb me er toch al goed mee geamuseerd. Ideaal om kennis te maken met de vergisting, het bottelen en het hygiënisch werken. Nu word ik echter geconfronteerd met het minst leuke van het brouwen namelijk het wachten:-). De tripel staat nu op kamer temperatuur te rijpen. Eind volgende week ga ik er toch al eens eentje koud zetten. Ik ben echt te benieuwd ;-)

Ik ben zeker van plan door te gaan met brouwen.
 Nu op naar de volgende stap: brouwen met moutextract. Ik vond in een boek een recept voor een Amerikaanse IPA. Men gebruikt hierbij de volgende hoppen: Citra en Simcoe. Hebben jullie nog andere goede alternatieven? Gebruik ik best hopbloemen of hopkorrels? Hopzakjes gebruiken?
 In het recept staan verschillende hopgiften. Bij de laatste hoppgift staat net na het uitschakelen toevoegen. Moet de hop dan ook mee in het vergistingsvat tijdens de gisting? Of enkel heel kort tussen moment van uitzetten vuur en overhevelen wort naar vergistingsvat?

 Bij dit recept vertrekt men voor het koken met 27 liter wort om uiteindelijk 23 liter bieropbrengst over te houden. Ik zou maar 9 liter bier willen overhouden. Klopt het dat ik dan met ongeveer 11 liter moet starten om uiteindelijk ongeveer 9 liter over te houden? Bijkomende vraag: moet ik de ingrediënten dan baseren op de 11 liter of op de uiteindelijke 9 liter?

 Andere tips/tricks steeds welkom!
 Alvast Bedankt!

Flogiston

Citaat van: tdb op 21-10-2015  14:41 uEind volgende week ga ik er toch al eens eentje koud zetten. Ik ben echt te benieuwd ;-)

Heb zelf geen ervaring met blikbrouwen, maar volgens mij is dit toch echt te vroeg!  :nut:

tdb

Ja het is tegen beter weten in hoor :-)

wilbertd

Citaat van: tdb op 21-10-2015  14:41 uMen gebruikt hierbij de volgende hoppen: Citra en Simcoe. Hebben jullie nog andere goede alternatieven? Gebruik ik best hopbloemen of hopkorrels? Hopzakjes gebruiken?

Hopbloemen of korrels, het is om het even en iedereen heeft hierin zijn eigen voorkeur.
Zelf houdt ik het op bloemen en hopzakjes vind ik onnodig geknoei.

Over hop valt heel wat te vertellen, maar het meest belangrijke wat je moet weten is dat elk hop zijn eigen bitterheid en aroma heeft.
In principe kun je elk soort hop voor elk soort bier gebruiken, maar het levert niet altijd een smakelijk bier op. De hop geeft zijn bitterheid af tijdens het koken; hoe langer je kookt, hoe bitterder. Het 'alfazuur-gehalte' verteld je hoe bitter de hop zelf is en dus hoe bitter het je bier kunt maken. Een hop met een hoog 'alfazuur-gehalte' wordt ook wel bitterhop genoemd.

Als je voornamelijk aroma wilt kies je een hop die bekend staat om zijn aroma, deze wordt vaak ook eenvoudig aangeduid als 'aroma hop'
Een aroma hop wil je juist niet lang koken want dan verdwijnt al het aroma, je kookt deze heel kort, of niet en voegt deze bijvoorbeeld toe aan de vergisting.

CiteerIn het recept staan verschillende hopgiften. Bij de laatste hoppgift staat net na het uitschakelen toevoegen. Moet de hop dan ook mee in het vergistingsvat tijdens de gisting? Of enkel heel kort tussen moment van uitzetten vuur en overhevelen wort naar vergistingsvat?

Verschillende hopgiften dus voor de verschillende hopsoorten en doeleinden (bitterheid en/of aroma). Een 'vlamuit' hop neem je niet mee het gistvat in.

CiteerBij dit recept vertrekt men voor het koken met 27 liter wort om uiteindelijk 23 liter bieropbrengst over te houden. Ik zou maar 9 liter bier willen overhouden. Klopt het dat ik dan met ongeveer 11 liter moet starten om uiteindelijk ongeveer 9 liter over te houden? Bijkomende vraag: moet ik de ingrediënten dan baseren op de 11 liter of op de uiteindelijke 9 liter?

Je stelt je ingrediënten uiteraard af op de hoeveelheid bier die je uiteindelijk wilt hebben.
Ik raad je aan gratis brouwsoftware te downloaden (bijvoorbeeld BrouwVisie) deze verteld je alles wat een ingrediënt doet met de bitterheid, kleur en alcohol gehalte. Er handig om je eigen recept samen te stellen.

Hier nog wat goede extract recepten (maar in principe kun je volmout recept vertalen naar extract)
https://byo.com/mead/item/31-20-great-extract-recipes

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.