Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Stoute Piet!

Gestart door ciesvandekwis, 10-11-2014 19:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Vandaag dit lekker potje gebrouwen, had uiteindelijk 23 liter ipv 20, niet erg.

Met de Sint en de bijna afschaffing van zijn zwarte vriend in het verschiet, moét dit wel een schot in de roos zijn.
Doel is een licht en zeker niet te bitter stoutje, waarbij ik de choco en roostmout cold heb gesteepen en toegevoegen op  einde maischen?

Ik heb zo'n stoutje graag ook wat zoeter, zeker met zo'n dosis roostmouten. Zijn er ervaringen met toevoegen van lactose tijdens de gisting? Zo ja dosering?

BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB)  - Datum Export: 31/10/2014

Naam van het bier                        : Oatmeal Stout
Type van het bier                        : stoute piet
Brouwvolume                              : 20 liter
Extractie-efficiëntie                    : 78%
Voorspelling begindensiteit              : 1053,0 SG /13,1 °P /13,4 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1018,7 SG /4,8 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,6%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 33 IBU  /  107 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Palemout 7                           8       2,300        49,7 %
CaraMunich (Cara 120)                120     0,880        19,0 %
Tarwemout                            3       0,450        09,7 %
Havervlokken / havermout             4       0,500        10,8 %
Black 1400                           1400    0,250        05,4 %
Chocolademout (Mout roost 900)       900     0,250        05,4 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 16,5 liter aan 68 °C
              63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
              72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 16,3 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  14,0%   15      0'        29,3
Willamette (A)                PELL  5,0%    20      60'       3,8

VERGISTING
Gistnaam           : Fermentis S-04 korrel
Gisteigenschappen  : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie.

Volume giststarter: 1,0 liter maak met : 150 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,0 liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 12 gram

ciesvandekwis

Gisteren geproefd, is heel licht en tegelijk smaakvol. Is inderdaad op een weekje in de fles uitgegist (gebotteld met 5 g suiker/L omdat ik vreesde dat het eind SG 1019 misschien wat aan de hoge kant was). Heeft echter naar mijn zin onvoldoende CO2. Na enkele slokken die meevallen, heb je op 't einde toch wat zin in meer prik.

Idee is om dit te proberen: een paar flessen openen, half suikerklontje extra erin en terug doppen. Iemand daar ervaring mee? Extra bottelgist nodig? Volgens mij zit er nog voldoende actieve gist in.

Erik Z

Volgens mij zit er na een week nog voldoende gist in om wat suiker toe te voegen. Ik denk dat het wel zal lukken. Succes!

ciesvandekwis

Gisteren even geprobeerd. Er is een twist aan dit : je krijgt een "Mentos-fontein". Het is dus kwestie van héél snel (2tal sec.) het dopje er terug op te duwen en stevig terug aan te kurken.
Ik heb er zo'n 6-tal gedaan in de afwasbak, wat nodig was, de helft spoot er wel wat bier langs de randen. Even onder de kraan afspoelen nadien is wel nodig  :P.

Gerb

Ik zou na een week nog geen conclusies trekken. Hoe heb je vastgesteld dat alle suiker is omgezet?  Ik zou zeker nog een paar weken wachten voordat je noodgrepen uit gaat halen.

Wanneer je suiker aan de fles wilt toevoegen, kun je het best eerst een siroop maken. Dan voorkom je dat je het koolzuur vrijkomt bij het inmengen van de suiker.

homoeccentricus

Inderdaad, suikerstroop lijkt me ook beter. Probeer ook eens de flesjes zoveel mogelijk af te koelen, tot net boven het vriespunt. Dan blijft de CO2 beter in het bier. Dat is de aangewezen methode om hop pellets aan bier in flesjes toe te voegen.

Erik Z

Ik stond op het punt om te schrijven dat je de suiker moest oplossen in water, maar ik dacht misschien lukt het wel met een suikerklontje. Jammer dat ik het niet geschreven heb. Je moet de flessen wel schudden en warm wegzetten, misschien in je gistingskast? Lekker een paar weken warmhouden en af en toe schudden.

Vergelijkbare Topics (7)

24102

Reacties: 9
Gelezen: 3812

11130

Reacties: 32
Gelezen: 11376

25205

Reacties: 21
Gelezen: 5796

7362

Gestart door Edwin


Reacties: 41
Gelezen: 11022

15622

Gestart door VEMP


Reacties: 26
Gelezen: 7620

43534

Gestart door D.R.K.


Reacties: 5
Gelezen: 910


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.