Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bierbier

Gestart door Henk oet Paiz, 12-06-2005 16:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henk oet Paiz

Vanmiddag wordt er in de Peizer bierbrouwerij een dubbel gebrouwen met de naam "Bierbier". Het recept is een variant op mijn Barley wine die mij heel goed is bevallen. Met een begin SG van 1065 moet dit een vergelijkbare dubbel opleveren.

Hier volgt het recept:

Recipe : 30. Bierbier

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        27.00    Wort Size (LTR):   27.00
Total Grain (kg):         6.70
Anticipated OG:          1.065    Plato:             16.00
Anticipated EBC:          46.3
Anticipated IBU:          22.5
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             75    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 44.8     3.00 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
  7.5     0.50 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.033      4
 26.9     1.80 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.037     19
  9.0     0.60 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032    160
  4.5     0.30 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem België         1.032    537
  3.0     0.20 kg.  Honing                                       1.042      1
  4.5     0.30 kg.  Bruine basterdsuiker                         1.046     39


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     Challenger Eco                    Whole    6.20   8.4  First WH
 20.00 g.     Challenger Eco                    Whole    6.20   9.4  75 min.
 10.00 g.     Challenger Eco                    Whole    6.20   4.7  75 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  6.00 gm     Korianderzaad                  Spice     10 Min.(boil)
 10.00 gm     Iers mos                       Fining    10 Min.(boil)


Yeast
-----

Danstar  Nottingham


Mash Schedule
-------------

Ltr Water Per kg Grain: 3.50    Total Ltr: 21.70

Saccharification Rest Temp :  67  Time:  60
Mash-out Rest Temp :           5  Time:  78


Als gist wordt de Danstar Nottingham toegepast. Het plan is één zakje zonder beluchten toe te voegen. Zou dat voldoende zijn.

Groeten,

Henk  :proost2:

Hopmans

Hey Henk,

CiteerMet een eind SG van 1065 moet dit een vergelijkbare dubbel opleveren.
Begin SG Henk.  :)
Niet teveel gebrande mout is OK. Was nogal wat commentaar op bij het ONK.
De hoeveelheid gist kan ook nog net, maar 2x zoveel is meer richting ideaal.

Er zit ook honing en koreander in.
Wauw, dat is mijn type bier !  :lekkerbier:

 :degroeten:

Henk oet Paiz

Citaat van: Hoppie op 12-06-2005  19:48 uBegin SG Henk.  :)
....
De hoeveelheid gist kan ook nog net, maar 2x zoveel is meer richting ideaal.

 ;D bedankt Hoppie.

Ik ben van plan om de honing en suiker opgelost in water tijdens de vergisting toe te voegen, om zodoende de gist een beetje te sparen. Ben zuinig van aard, dus ik wil het zo met 1 zakje proberen. ;)

Groeten,

Henk  :proost2:

MO

een zakje is wel genoeg denk ik. het zou echter niet mijn eerste keuze zijn. je zult een heel droog bier krijgen, ondanks al die prachtige moutsoorten die je gebruikt. deze gist is wat mij betreft alleen geschikt voor zwaardere bieren. ik zou de windsor of een safale (niet de S05) gebruiken. Of een Wyeast trappist iets. Maar je zult wel niet veel keuzen hebben als je vanavond nog gaat pitchen.
Koriander zou ik persoonlijk niet doen in een dubbel, ik zou eerder voor een 30 min meekook aromahop (Hallertau of Saaz of zo) opteren.

Henk oet Paiz

Ik ben wel van plan om het bier bij kamertemperatuur weg te zetten. Heb ooit een blond gebrouwen met deze gist en dat leverde inderdaad een behoorlijk droog bier op. Met deze dubbel ben ik daar eigenlijk niet zo bang voor. Ook heb ik goede ervaringen met koriander in een dubbel. Maar goed, we zullen zien.

Groeten,

Henk  :proost2:

Hopmans

Hoi brewmates,

Ik maak ook met korrelgist altijd een 2ltr starter.
Deze maak ik altijd een paar dagen voor het brouwen.
Dus is de hoeveelheid gist meer als 2x verdubbeld.

Wat Martin zegt; makes a point.
ik vind Windsor lekker, maar Nothingham is echt voor engels bittere ales.
Als ik jou was zou ik dit bier maken met Westmalle gist.
Deze gist lekker door, en heeft ook nog een heerlijke smaak.
Nothingham vind ik een beetje kleurloos.

3gr koreander moet kunnen op 27 ltr.
Maar dat is echt persoonlijk.
ik vind het in ieder geval wel lekker.

 :degroeten:

Henk oet Paiz

De vergisting is volop aan de gang. Ik heb de temperatuur lekker op laten lopen tot zo'n 23° vandaag en volgens mij vindt de gist dat prima. Zojuist het SG gemeten en dat zit al op zo'n 1020 (vanaf 1056). Ik ga zo de honing en de bruine basterdsuiker toevoegen. Het jongbier smaakt prima en zeker niet te droog, dus dat lijkt hoopvol.

Wel een vervelend akkefietje gehad bij het meten van het SG. De injectiespuit waarmee ik dat altijd doe is doordat de dop losschoot in het gistende bier gevallen. Dat ding staat altijd met de onderkant op het aanrecht, dus hoe dat gaat aflopen..... :echtboos:

Groeten en wordt vervolgd,

Henk  :proost2:

Henk oet Paiz

Eergisteren gelagerd bij een SG van 1014. De smaak was prima, dus waarschijnlijk heeft mijn ongelukje geen nadelige gevolgen. Ook zeker niet te droog, dus de hoge temperaturen hebben waarschijnlijk het proces goed gedaan.

Groeten,

Henk  :proost2:

Silvio

Henk wil je mij is uitleggen wat het voordeel is de suiker en honing tijdens de hoofdvergisting toe te voegen i.p.v. in de laatste minuut van het kookproces, wat ik zelf wel eens gewoon ben te doen?!
Eerlijk gezegd doe ik op het moment dat de boel begint te pruttelen liever niks meer met het wort.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.