Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wanneer overzetten in mandfles

Gestart door heijligers, 04-05-2012 11:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

heijligers

Afgelopen dinsdag (1-5) heb ik 26 liter Dubbel (start SG 1065) in de hoofdvergisting gezet met 3 zakjes S-33 op 21 graden.
T-control Brouwerij HeijligGerst
De vergisting kwam erg vlug op gang en ook weer snel tot rust. Toen heb ik na 2 dagen conform recept 500 gram suiker (in oplossing) toegevoegd. De vergisting ging direct weer vol gas verder om even snel weer tot rust te komen.

Is het nu al tijd om over te zetten in de mandfles? Bij vorige brouwsels deed ik dat altijd pas veel later, maar toen kon ik de vergisting nog niet zo goed volgen.

Gerb

Dat kun je bepalen aan de hand van de dichtheid. Ik hou zelf altijd aan dat de vergisting ongeveer op 60% zit. Dan is het grootste gedeelte van de vergisting geweest en kan het bier nog wat koolzuur vormen in de lagering. Dit ter voorkoming van kaam e.d. Dus: wat is de dichtheid?

heijligers

Ik ben al weer een brouwsel verder en heb net mijn jongbier overgezet van gistvat naar mandfles.

Hieronder het recept:
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlonde (drooghop)
Kenmerkbrouwsel 23
Brouwdatum19-5-2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,7%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,4 liter
Maischdikte2,7 l/kg
Maischwater21,4 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur13 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Tarwemout (jan-2012)10,0 %787 gr3 EBC
Pilsmout 3 EBC (jan-2012)80,0 %6296 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC (jan-2012)10,0 %787 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)(jan-2012)3,3 %25 gr20 minuten4 EBU
Saaz (CZ)(jan-2012)3,3 %25 gr10 minuten2 EBU
Hallertauer Perle(jan-2012)8,9 %29 gr90 minuten20 EBU
Amarillo(jan-2012)9,7 %25 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale S-04
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C70 minuten2,7 l/kg
275°C10 minuten2,7 l/kg

Opmerkingenspoelwater aangezuurd met 5 ml fosforzuur 37%

gespoeld met 90 graden water

bij koken 3 gram gistvoeding toegevoegd

Begin SG was 1073 (vorige week zaterdag)
SG zat nu op 1021, temperatuur zit nog in de lift van 18-23 met 1gr.dag.
Bij het overzetten zag ik dat de gist (S 04) bijna allemaal op de bodem lag maar niet plakkerig (het lijkt of deze snel uitzakt).

Aangezien de vergistingsgraad pas 72% is en het waterslot al even rustig is, vraag ik me af of ik niet te vroeg of met te weinig gist heb overgezet naar mandfles?? Had ik niet beter het gistvat kunnen schudden of zo?

RobinB

S04 is een typische flocculente gist die snel uitzakt.
Schudden kan helpen indien er (voldoende) gist meegekomen is.

Hevelen ja of nee is een kwestie van smaak.
Indien je het wel doet moet je het niet te vroeg doen (verstoort de hoofdgisting) en niet te laat (geen nagisting meer in de fles).

Eventueel kan je wat suiker toevoegen (10 - 20 g) om door CO2 vorming zuurstof uit je kopruimte te verdrijven, maar dat is dan waarschijnlijk alleen voor je eigen gemoedsrust (ook wat waard) in plaats van dat het echt beter is voor je bier. :)

heijligers

Citaat van: RobinB op 27-05-2012  16:29 uHevelen ja of nee is een kwestie van smaak.
Indien je het wel doet moet je het niet te vroeg doen (verstoort de hoofdgisting) en niet te laat (geen nagisting meer in de fles).
Bedoel je met "nee" dat je het bier pas van de gistkoek afhaalt voor het afvullen?

RobinB

Yep. Dat kan ook goed, mits je het er niet wéken op laat staan (6+).

Meestal hevel ik wel, maar das gewoon mijn werkwijze.

heijligers

En wanneer hevel je dan?
Net als de hoofdvergisting over het hoogtepunt is?

RobinB

Ik poog het altijd op basis van de vergisting te doen inderdaad, dan wanneer de activiteit bijna is gaan liggen, maar er nog wel geregeld een blupje is.
In de praktijk komt dat neer op vrijdag of zaterdag , als ik de zondag ervoor brouw.

Vergelijkbare Topics (7)

36501

Reacties: 9
Gelezen: 1817

34540

Gestart door Joreb


Reacties: 9
Gelezen: 3519

561

Gestart door MacWilly


Reacties: 18
Gelezen: 13575

32650

Reacties: 11
Gelezen: 2941

29947

Reacties: 13
Gelezen: 3571

02-11-2015 17:53 u
door homoeccentricus

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.