Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Laarbeekse Quadrupel

Gestart door Alfa, 25-06-2010 14:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Alfa

Hallo,

Er is alweer een nieuwe brouwer geboren, ik ben nog maar een goeie 2 maand bezig maar hierover begin ik wel eens een nieuw draadje in het deel "Stel je voor".

Ondertussen zit ik al 4 brouwsels ver en ga ik binnenkort beginnen aan mijn 5de, hetgeen een Quadrupel zou moeten worden. Alle tips zijn welkom!

Chocolade of andere zwart gebrande mouten heb ik er bewust uitgelaten om geen te gebrande smaak te krijgen.
Ook ben ik nog aan het overwegen om de hoeveelheid te verdubbelen en dan op te splitsen in 2 batches van 10 liter, ééntje met de kandijsuiker en ééntje waar ik de kandijsuiker vervang door maple syrup.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLaarbeekse Quadrupel
Kenmerk
Brouwdatum26/06/2010
BiertypeQuadrupel
Aantal liters10
Gewenst begin SG1102 (10,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater18,0 liter
Maischdikte3,6 l/kg
Maischwater14,0 liter
Spoelwater4,0 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur57 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid19 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC65,0 %2876 gr3 EBC
Crystal malt10,0 %443 gr130 EBC
Special B8,0 %354 gr391 EBC
Kandijsiroop bruin12,0 %531 gr10 EBC
Munchenermout 15 EBC5,0 %221 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding4,1 %10 gr10 minuten3 EBU
Hallertauer Perle9,1 %10 gr60 minuten16 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3787 Trappist High Gravity
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
157°C10 minuten3,6 l/kg
262°C45 minuten3,6 l/kg
372°C20 minuten3,6 l/kg
478°C1 minuten3,6 l/kg


Sjakie

Heb geen tips maar wel een paar vragen die een tip kunnen zijn.

Ik zie dat je vloeibare gist gebruikt.
Maar 1 pakje gaat dit bier met een sg van 1102 niet echt halen.

Ik zou hem zelf iets meer hop geven. ongeveer 25 EBU. Maar als je dat niet lekker vind dan moet je dat niet doen.
Met 19 EBU zal hij denk wel erg zoet worden.

Inmaischen op 57 graden is ook iets wat ik niet zou doen.
Waarom wil je 10 min op die temp. blijven?

Gerb

Dat ziet er goed uit. Probeer wel een giststarter te maken. Volgens mij is een goede Quadrupel niet te zoet, van het soort onvergist wort-zoet, dus zorg voor voldoende vitale gist.

De maple syrup voegt niet heel veel toe. Ik heb het ook eens gebruikt, maar het is echt heel subtiel. Zeker voor z'on zwaar bier. Er zijn meerdere soorten van deze siroop, waarbij het suikergehalte uiteen loopt. Degene met meer suiker zijn langer gekookt, dus donkerder en hebben een wat pannenkoekenstroopsmaak (zei iemand Scrabble?). maar goed een experiment is nooit gek. Je leert ervan.

Alfa

De 57 gradenstap heb ik eigenlijk gewoon over genomen uit een ander quadrupelrecept (kan me nu wel niet herinneren hetwelk). Dus die kan gerust eruit gelaten worden als hij geen nut heeft.

De bitterheid ga ik zo laten of toch maar een klein beetje verhogen want het is wel de bedoeling van een vrij zoet en zwaar bier te brouwen.

Een starter zal ik dan ook maar overwegen maar hier heb ik nog geen ervaring mee dus dat zal nog wat opzoeken en experimenteren worden.

Caspar

Ik vind het wel een heftig recept... persoonlijk zou ik het aandeel kristalmouten halveren en 20 SG punten lager gaan zitten. Maar op zich wordt dit ook wel een interessante quadrupel / Barley Wine, gedurft ;D !

Gewoon een pakje Wyeast erin kiepen met zo'n hoog begin SG is echter wel gegarandeerde gestokte vergisting bij SG 1040 ;) .

RobinB

Citaat van: Caspar op 25-06-2010  15:34 uGewoon een pakje Wyeast erin kiepen met zo'n hoog begin SG is echter wel gegarandeerde gestokte vergisting bij SG 1040 ;) .

Klopt!
Maar dan heeft ie wel z'n zoete bier! ;D :D

Zweed

Ik weet niet hoe goed je je systeem kent natuurlijk, maar voor zo'n groot bier is de kans reëel dat je efficiëntie iets lager ligt dan normaal. Ik veronderstel dan dat die 75% de standaard waarde is. Het zit er dus wel in dat je OG op 1090 eindigt ipv 1100. Wat nog altijd niet slecht is. Ik ben er mee eens dat je best een starter maakt, ca. 1,5 l, of er twee pakjes inkiepert. Zware bieren zijn echt wel lastig voor de gist, en een gestopte gisting voorkomen is beter dan te genezen. Vergeet ook niet goed te beluchten, dat kan bij zo'n bier veel verschil maken. Succes!

SeekingBeer

Zo zwaar heb ik het nog nooit gebrouwen maar met zulk zwaar spul heb je echt veel gist nodig en een giststarter, die 57 ºC stap kan er rustig uit met de moderne mouten.
Misschien eerst naar de 63 ºC en dan 45 min op 68 ºC? (Uit maisch op 73 ºC of warmer.)

Alfa

Het recept is gewijzigd en de giststarter staat klaar! Zaterdag brouwdag!
De kandijsiroop ga ik nog voor de helft vervangen door maple syrup (rekening houdend met het percentage suiker van de maple syrup natuurlijk), de moutstort is lichtjes gewijzigd, het maïschema is veranderd en het brouwrendement aangepast want ik reken toch op redelijk grote verliezen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLaarbeekse quadrupel
Kenmerk
Brouwdatum26/06/2010
BiertypeQuadrupel
Aantal liters10
Gewenst begin SG1102 (10,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater18,3 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater14,0 liter
Spoelwater4,3 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur51 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid19 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC65,0 %3065 gr3 EBC
Crystal malt10,0 %471 gr130 EBC
Special B5,0 %236 gr391 EBC
Kandijsiroop bruin12,0 %566 gr10 EBC
Munchenermout 15 EBC8,0 %377 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding4,1 %10 gr10 minuten3 EBU
Hallertauer Perle9,1 %10 gr60 minuten17 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3787 Trappist High Gravity
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C20 minuten3,4 l/kg
268°C30 minuten3,4 l/kg
372°C10 minuten3,4 l/kg
478°C1 minuten3,4 l/kg


korek

Het recept heb ik nix op aan te merken, wel het maischschema: 63 graden minimaal 45 min., 68 gr. helemaal niet, wel 66 gr. 20 min. en uitmaischen op 72 graden.

ernie_

Pfiew, Quadrupel is geen makkelijke.

Ik wens je veel succes

Herman

En? Hoe is het bier geworden?

Vergelijkbare Topics (7)

24369

Reacties: 31
Gelezen: 7713

35038

Reacties: 3
Gelezen: 1237

6256

Gestart door Adrie


Reacties: 26
Gelezen: 9570

33171

Reacties: 12
Gelezen: 2526

45200

Gestart door Bvk1983


Reacties: 5
Gelezen: 358

727

Reacties: 24
Gelezen: 12842

22777

Gestart door MM


Reacties: 11
Gelezen: 4536


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.