Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#91
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Trub na koelen
Laatste bericht door Broewerke - 03-10-2022 12:03 u
Na koelen laat ik een of 2 uurtjes bezinken. Op oppervlakte al iets gist maar dat is meer voor het idee dan dat het boosaardige gisten tegen gaat. Hevel over naar gistvat en zo komt er al weinig trub mee. Niks filteren  In gistvat na vergisten weinig bezinksel.  Na vergisten laat ik de hevel tot op de bodem en heb rvspijp met siliconenslang. In het begin zuigt ie iets trub mee dat gooi ik weg en daarna heb ik helder bier en amper bezinksel in de flesjes. Dus bij mij doet tijd en hevelwerking dienst.
#92
Apparatuur / Re: Grainfather G40
Laatste bericht door jwf - 03-10-2022 11:55 u
Citaat van: Jacques op 02-10-2022  22:20 uZat jouw onderste filterplaat nog steeds op zijn plek na het koken?
Ik heb de rand onder de filterplaat een heel klein beetje vervormd zodat deze op zijn plek blijft zitten.
Wanneer de filterplaat niet goed afsluit verstopt de pomp door hopresten en trub.

Verder raad ik je aan om het kraantje niet helemaal open te zetten tijdens het maischen. De eerste paar keren dat ik mijn G40 gebruikte had ik ook last van de pomp niet goed wilde werken. Nu ik vanaf het begin de kraan niet verder dan voor de helft open zet heb ik dat probleem niet meer.

Ik ben blij met de aanpassing van de G40 dat je voortaan het vermogen kunt dimmen. Voor deze aanpassing ging het koken als een vulkaan. Erg heftig en er verdampte veel meer dan 10% per uur. Het hele heftige koken niet noodzakelijk. Met de huidige energieprijzen is dat wel zo fijn...

Dank voor de tips. Filterplaat leek nog op zijn plek te zitten, maar kan tijdelijk verschoven zijn geweest door het tegenblazen. Er leek wel wat hopgruis/trub in de vloeistof die uit de pomp kwam te zitten.

Ik ga de pomp vanavond openmaken om te kijken of 'ie nu schoon is.

jwf
#93
Prikbord / Re: Uitverkoop: vaten, accesso...
Laatste bericht door Fractus - 03-10-2022 11:08 u
Dat is in de buurt, PM gestuurd :)
#94
Prikbord / Re: Uitverkoop: vaten, accesso...
Laatste bericht door Goudenbrouwsel - 03-10-2022 10:43 u
Hi Fractus, ophalen kan in omgeving Gouda.
#95
Prikbord / Re: Gezocht: Vintage houten bi...
Laatste bericht door Pieter1954 - 03-10-2022 10:37 u
Ik heb ook nog 2 lege kratjes Westvleteren staan. Statiegeld hiervoor is € 15 per stuk.
#96
Prikbord / Re: Uitverkoop: vaten, accesso...
Laatste bericht door Fractus - 03-10-2022 10:27 u
Hi Goudenbrouwsel, daar zitten zeker nuttige spulletjes tussen! Waar zou men dit op kunnen halen?
#97
Brouwproces / Re: Gestokte vergisting
Laatste bericht door Aeronsje - 03-10-2022 08:52 u
Citaat van: Jacques op 02-10-2022  21:44 uJa. Slurry is uitgezakte gist dat onder in je gistvat zit na de vergisting.
Slurry dat je wilt gebruiken als gistvoeding kun je in een jampotje bewaren bij kamertemperatuur. De gist hoeft niet in een goede conditie te blijven, het gaat om de voedingsstoffen. Zet het dekseltje losjes op de jampot zodat CO2 en H2S kunnen ontsnappen.
Het bewaren slurry is natuurlijk ook mogelijk in een koelkast. Maar dat wordt meestal gedaan als je de gist later nog een keer wilt opkweken.

Goeie informatie dit. En dit kook je mee? Kan bijna niet geloven dat dit de smaak niet beïnvloed zo een ranzige drol die eruit komt..

Hoeveelheid maakt niet uit dan neem ik aan?
#99
Grondstoffen / Re: HOP van in de tuin
Laatste bericht door brouwerwaldonk - 03-10-2022 07:16 u
Citaat van: bello op 30-09-2022  01:59 uIk heb vandaag mijn hop in de tuin geplukt.
Ik heb zoals hier gezegd een thee gemaakt van hop die ik heb gekocht vorig jaar en deze van de tuin.
Deze die ik kocht, is bitterder dan deze van de tuin. Ook donkerder van kleur.
Maar deze die ik kocht, is geperst en moeilijk de hoeveelheid te bepalen, deze van de tuin nam ik 4 hopbellen.
Door te wegen kan je met de regel van 3 exact bepalen hoeveel je moet gebruiken in beide gevallen.
#100
Apparatuur / Re: Verkleuring of aanslag tap...
Laatste bericht door MrCrown - 02-10-2022 23:44 u
Citaat van: Jacques op 02-10-2022  23:34 uOok bij mij zit de kraan er tijdens het brouwen. Maar het wort stroomt er niet doorheen en het gaat om een klein oppervlak. De contacttijd is hooguit 3 tot 4 uur, dat is relatief kort.

In het verleden was al het brouwapparatuur van koper en we gebruiken nog steeds koperen waterleidingen... Veel koppelstukken zijn van messsing.

Verder worden koperionen opgenomen door gistcellen. In je uiteindelijke bier zit nagenoeg geen koper. Zoals ik al schreef is het geen gezondheidsrisico. Maar als je liever een rvs kraan hebt is dat natuurlijk prima.

Dag Jacques,

Dank je wel voor het antwoord.
Doordat de grainfather een koperen tegenstroomkoeler heeft, controleer ik altijd mijn bier met strips waarmee je leidingwater of vijver kunt controleren op metalen. Koper, ijzer en lood zitten niet in meetbare hoeveelheden erin.

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.