Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#1
Boekbesprekingen / Re: Ronald Pattinson - The Ho...
Laatste bericht door Menhir - Vandaag om 15:26
Begrijp het nog niet helemaal. Het schema is als volgt:

Maisch 1   65,6°C  10,4 ltr
Maisch 2   74,4°C   6,6 ltr
Maisch 3   65,0°C   7,6 ltr

Maischen bij 65,6°C
Spoelen bij 81,7°C

Hoe moet ik dit in de praktijk uitvoeren?
#2
Boekbesprekingen / Re: Ronald Pattinson - The Ho...
Laatste bericht door Herman - Vandaag om 15:16
Citaat van: Menhir op Vandaag om 14:53Ik heb een vraag over dit boek. Mooi boek met veel info. Ik begrijp alleen de maisschemas niet. Hij geeft de temperaturen in een schema aan, maar ook verschillende waterhoeveelheden en de temperaturen lopen op en af. In de toelichting op de recepten vind je niets. Moet ik zelf uitzoeken hoelang een temperatuur aangehouden wordt? Iemand die het weet?
De maischschema's zijn gebaseerd op eenstapsmaisch. Daarnaast worden ook de originele maischschema's op basis van meerstaps infusie gegeven, waarbij je door toevoeging van heet water of spoelen met heet water van de ene naar de volgende stap gaat. Met behulp van software kun je dit evt. narekenen.
#3
Boekbesprekingen / Re: Ronald Pattinson - The Ho...
Laatste bericht door Menhir - Vandaag om 14:53
Ik heb een vraag over dit boek. Mooi boek met veel info. Ik begrijp alleen de maisschemas niet. Hij geeft de temperaturen in een schema aan, maar ook verschillende waterhoeveelheden en de temperaturen lopen op en af. In de toelichting op de recepten vind je niets. Moet ik zelf uitzoeken hoelang een temperatuur aangehouden wordt? Iemand die het weet?
#4
Discussie over recepten / Re: Poging tot RIS
Laatste bericht door Goldin - Vandaag om 14:44
@Timdehart Bedankt voor de tip. Ik ga dan eerst 5kg pale ale maischen en daarna de rest van de pale ale + mouten.
#5
Stel je voor / Re: Even voorstellen : Rene
Laatste bericht door tdp - Vandaag om 14:33
Welkom René,

al een mooie start gemaakt, zo te horen. Pils komt vrij nauw, elke brouwfout wordt afgestraft. En dan heb je nog de persoonlijke voorkeur! Heb zelf vaak Duitse pils in huis, meestal Pott's of Jever, maar voor veel van mijn vrienden is die te bitter, die hebben liever Hertog Jan of Grolsch (blijven trouwe Tukkers ;)).

Vragen staat natuurlijk vrij, het gebruik maken van de zoek functionalteit kan ook veel antwoorden geven (en nog meer vragen soms ;))

Groet,
Teun
#6
Prikbord / Drukvaten
Laatste bericht door jurriaanba - Vandaag om 14:33
Zie marktplaats voor fotos en uitleg. Bij ophalen mag een forumlid ze voor 7,50 hebben of als iemand golden naked oats heeft, wil ik het wel ruilen tegen 2 kilo van die mout. Ophalen rotterdam.
https://link.marktplaats.nl/m1874786550?utm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios
#7
Discussie over recepten / Re: Poging tot RIS
Laatste bericht door Timdehart - Vandaag om 14:22
Tip voor bij de dubbel maisch van een RIS.
Voeg pas aan de tweede mout stort de geroosterde mouten toe.
In mijn ervaring geeft dit een iets zachtere bitterheid/geroosterde smaak.
#8
Apparatuur / Re: Terugkoelen
Laatste bericht door hansHalberstadt - Vandaag om 12:12
ik weet niet of het een principe schets is of een aan te schaffen opstelling. De koeler zit er als het goed is ook al bij. bv de grainfather heeft al een prima tegenstroomkoeler die je zo kunt gebruiken.

In mijn eigen situatie heb ik een 2 ketelsysteem op gelijke hoogte, dus gebruik ik zowizo al pompjes.
-2x  12v caravan pompje antiserie + complementaire PWM control om filersnelheid te regelen bij spoelen.
-12v caravan pompje voor spoelwater verwarmen en toedoenen
-230V chuggerpomp 120 graden voor koelen en overpompen van het bier naar het bottelvat en om te bottelen zonder hoogteverschil
ik gebruik een platenkoeler voor het koelen.

Wat ik vooral merk is dat in de zomer als het kraanwater warmer is (op dit moment is het hier na eerst de leiding doorstromen met 10 liter water nog steeds 21 .5 graden)
Dat betekent dus dat er geen koelcapaciteit is als je verder wilt koelen dan 21 graden en als je daar in de buurt komt ook nog eens het koelwaterverbruik explosief stijgt.

dus je koelwater verder afkoelen met ijs helpt zowizo al heel veel in de zomer om het waterverbruik te beperken en de tijdsduur van het koelen sterk terug te brengen.
#9
Algemeen / Re: Biergilde het Groene Hart ...
Laatste bericht door Fractus - Vandaag om 12:10
Grapjas  :clownsmile:

Nee ik zat net even te zoeken en kijk ook met een schuin ook naar de IBU in Utrecht, ook zo'n illuster gezelschap wat officieel geen gilde is maar wel regelmatig samenkomt. Vanaf Bodegraven sta ik in 20 minuten op Utrecht Centraal, dus dat is ook een optie. Eerst maar eens weer brouwen, want sinds de verhuizing is het allemaal op een laag pitje terecht gekomen. Eerste brouwsel staat nu in de vergistingskast na een jaartje pauze :)
#10
Algemeen / Re: Biergilde het Groene Hart ...
Laatste bericht door Josss - Vandaag om 11:42
N
Citaat van: Fractus op Vandaag om 11:27Ik hou het in m'n achterhoofd Martijn, bedankt! De verbinding naar Zoetermeer met het OV is tamelijk belabberd

26 km op de fiets heen 38 a 46 km terug ?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.