Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Pendelaar op 31-07-2022 19:24 u

Titel: Platenkoeler versus dompelkoeler
Bericht door: Pendelaar op 31-07-2022 19:24 u
Vandaag weer een brouwdag gehad. Een redelijk simpele tripel. Toch twijfel ik nog steeds wat te gebruiken voor het koelen.Bij het koelen met een dompelkoeler zie je mooi de eiwitten en dergelijk neerslaan en als je dan voorzichtig een hevel plaatst, deze hang ik dan in het schonere gedeelte van het wort, komt er volgens mijn idee minder "rotzooi" in het gistvat. Echter duurt het allemaal wat langer. Om tijdwinst te pakken maak ik ook weleens gebruik van een platenkoeler die ik voed middels een kraan op de pan. Echter heb ik het idee dat ik dan meer "rotzooi" in mijn gistvat krijg daar het wort geen tijd krijgt om neer te slaan. Wellicht een volgende keer een combinatie: het wort even de tijd geven zodat alles een beetje naar de bodem zakt en dan maar hopen dat mijn kraan in het schonere gedeelte hangt. Iemand nog een suggestie ?
Titel: Re: Platenkoeler versus dompelkoeler
Bericht door: JanDeGraaff op 01-08-2022 09:55 u
Om met een spiraalkoeler goed snel te kunnen koelen, moet ik het wort continu door roeren. Die wervelingen zorgen dat de trub in suspensie blijft bij mij. Ik moet dan nog best lang wachten tot het neergeslagen is; tijd die ik niet wil nemen omdat ik de afgekoelde wort zo snel mogelijk in een vergistvat wil hebben...

Je zou, voor de platenkoeler, eerst een goeie whirlpool kunnen maken en zo de resten die er dan zijn in een conus kunnen laten neerslaan. Op die manier scheelt het iets, maar niet de vaste delen die bij afkoelen neerslaan.

Overigens is het al vaker gezegd hier; trub hoeft geen nadelig effect op de vergisting of op de uiteindelijke helderheid van je bier te hebben.
Titel: Re: Platenkoeler versus dompelkoeler
Bericht door: Broewerke op 01-08-2022 10:56 u
Elk koelsysteem heeft voor en nadelen, capaciteit, tijdsduur, schoonmaken en ontsmetten. Ieder kiest wat voor hem of haar systeem het prettigst werkt. Ik heb allerlei geprobeerd en ben uitgekomen bij de spiraalkoeler. De eventuele nadelen van verbruik water en of tijdsduur heb ik opgelost dmv recirculatie spoelwater en laat na koelen enkele uurtjes bezinken. Voldoet voor m'n 15 liter brouwsels prima.
Titel: Re: Platenkoeler versus dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 01-08-2022 14:28 u
Citaat van: JanDeGraaff op 01-08-2022  09:55 uOm met een spiraalkoeler goed snel te kunnen koelen, moet ik het wort continu door roeren. Die wervelingen zorgen dat de trub in suspensie blijft bij mij. Ik moet dan nog best lang wachten tot het neergeslagen is; tijd die ik niet wil nemen omdat ik de afgekoelde wort zo snel mogelijk in een vergistvat wil hebben...
Alles begint met helder wort hebben na het maichen (wat met een goede hevelfilter altijd zo is) dan begin je het koken met helder wort. Als je dan de pH correct zet en IERS MOS laat meekoken zal het trub heel snel neerslaan, kwestie van enkele minuten Waarna je alweer helder wort hebt na het koken die kan overhevelen naar het gistvat.

Wort na het maischen
(https://myalbum.com/photo/viUTchjCObfm/540.jpg)

Wort na het koken
(https://myalbum.com/photo/6EDXIyfVBJP7/540.jpg) 

Als ik mijn dompelkoeler uit de kookketel haal zie ik direct het helder worden van het gekoelde wort, die donkere strepen.
Het uitvlokken van de trub (de eiwitten) is al volop bezig. De trub bezinkt dan snel naar de bodem tussen de hopbellen.
(https://myalbum.com/photo/NFEbFu829UP0/540.jpg)

Dit is geen toevalstreffen het is elke keer zo. Wie graag een goede passende hevelfilter wil mag mij contacteren
(https://myalbum.com/photo/MTHynsx1E3WF/1k0.jpg)
Titel: Re: Platenkoeler versus dompelkoeler
Bericht door: Jacques op 01-08-2022 17:18 u
Citaat van: Pendelaar op 31-07-2022  19:24 uEchter heb ik het idee dat ik dan meer "rotzooi" in mijn gistvat krijg daar het wort geen tijd krijgt om neer te slaan.


Citaat van: JanDeGraaff op 01-08-2022  09:55 uOverigens is het al vaker gezegd hier; trub hoeft geen nadelig effect op de vergisting of op de uiteindelijke helderheid van je bier te hebben.
Klopt. Het wort hoeft niet helemaal helder te zijn als het in het gistvat gaat. Beter van niet zelfs omdat in de trub ook voedingstoffen zitten voor de gist. Het gaat hierbij vooral om lipiden (vetzuren) die de gist nodig heeft voor de opbouw van celmembranen. Echter een teveel aan vetzuren is ook weer niet goed omdat dit voor smaakafwijkingen kan zorgen. Het merendeel van de tub hoort dan ook in je kookketel achter te blijven, maar niet alles...