Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Edolem op 27-06-2022 10:07 u

Titel: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Edolem op 27-06-2022 10:07 u
Hoi,

Dit jaar bestaat ons kleine brouwerijtje 5 jaar. We zijn in een ruimte start met een kaasmaker. Nu willen op het einde van het jaar een soort crossover maken met hem. Hij is kaas aan het maken waar hij onze quadrupel gebruikt heeft in het pekelbad. Dat gaan we binnenkort proeven, maar dat werkt.
Nu willen wij graag iets doen met verwijzing naar zijn kazen.
We zaten nu dus te denken aan het gebruik van wei/melkwei in het bier. Wei bevat nog eiwitten/vetten en is in het proces om te verzuren. Verhitten hoger dan 85 graden zou de deeltjes laten klonteren.
Heeft iemand ervaring ermee? Hoe gebruiken jullie het?
Tips?
NB... op dit moment denk ik dat het in het proces van maischen tot aan de kook niet haalbaar is toe te voegen, aangezien de deeltjes vrijkomen bij de kook. In de nagisting?
Wie heeft hints en tips?
Titel: Re: bier met wei / melkwei
Bericht door: PP op 27-06-2022 10:19 u
De frisdrank Rivella wordt ook gemaakt met wei. Bevat veel kunstmatige zoetstoffen.
Mix Rivella eens met een van je bieren; krijg je een indruk.

De pH correctie zou je met wei kunnen uitvoeren.
Afhankelijk van de hoeveelheid wei zal het bier redelijk tot zuur worden; daar zou ik het brouwsel ook op baseren qua type bier.
De meeste eiwitten wil je niet ("verdwijnen" tijdens het brouwproces); vet al helemaal niet (dat stop je in de kaas).

Creatief idee, groet Paul

Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Edolem op 27-06-2022 20:53 u
Nou ja... in mijn beleving is melkwei vooral water met opgeloste lactose, vetten en eiwitten. Als ik de vetten en eiwitten eruit laat gaan, blijft lactose en water over. niet echt de combinatie die ik zoek; dan wordt het een beetje smal?
Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Theo Mol op 28-06-2022 09:57 u
Citaat van: Edolem op 27-06-2022  20:53 uNou ja... in mijn beleving is melkwei vooral water met opgeloste lactose, vetten en eiwitten. Als ik de vetten en eiwitten eruit laat gaan, blijft lactose en water over. niet echt de combinatie die ik zoek; dan wordt het een beetje smal?
Ongetwijfeld zijn er uitzonderingen maar de meeste gisten die we voor bier gebruiken zetten lactose niet om in alcohol. Lactose werd wel gebruikt voor zoete bieren als oud bruin.
Misschien kun je het in die richting zoeken.
Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: PP op 28-06-2022 19:48 u
Weibier is al commercieel gebrouwen, zie bijv. https://indebuurt.nl/utrecht/winkelen/deze-glutenvrije-weibieren-gaan-perfect-samen-met-een-kaasje~152602/

M.n. met de mineralen uit wei gecombineerd met de lactose zoetheid en het melkzuur kun je variƫren.
Daar bier arm is aan mineralen zullen de wei mineralen een duidelijk invloed op de smaak hebben.

Proeven en brouwen zou ik zeggen! Groet, Paul
Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Staple op 29-06-2022 14:53 u
In kaas zit vaak zout. Heb je al gedacht of je dit in het bier wil?
Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Edolem op 03-07-2022 10:29 u
Niemand van jullie heeft dit al gemaakt?
Dus geen tips over, wanneer te gebruiken en hoeveelheden?
Alvast bedankt?
Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Gerb op 03-07-2022 14:08 u
Mijn stelregel bij het gebruik van vreemde ingrediƫnten is altijd: smaakt het vanzichzelf niet lekker, dan wordt het bier ermee ook niet lekker.

Hoe vind jij de smaak van wei?
Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Staple op 04-07-2022 09:03 u
Toevallig iemand gesproken dit weekend die een vergist vruchtenwater maakt met wei. Hierbij gebruikte hij zeer spaarzaam wei. Op 1 liter zo'n paar lepels volgens mij.
Titel: Re: Bier met wei / melkwei
Bericht door: Edolem op 06-08-2022 19:01 u
We hebben het nu als spoelwater toegepast. Dan blijft eigenlijk alleen water en lactose over.
Best aardig