Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Algemene vragen hobbybrouwen => Topic gestart door: wilfred3871 op 07-06-2021 00:02 u

Titel: Koolzuurgehalte in een RIS?
Bericht door: wilfred3871 op 07-06-2021 00:02 u
Vraagje,

Wat zou het koolzuurgehalte moeten zijn van een Russian Imperial Stout.
De biertypengids van BKG is verwarrend want:

Uiterlijke kenmerken
Lichtblond tot geel/goudkleurig. Tweeschijn tot troebel, bepaald door de manier van inschenken.
Romige, volle, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog. /i]

Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkerig en sterk alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is laag tot medium.


[/color]

 :-\ Wie snapt het nog. Mijn gevoel zegt laag tot medium.
Titel: Re: Koolzuurgehalte in een RIS?
Bericht door: biking rebel op 07-06-2021 08:19 u
Laag tot medium is het juiste antwoord. Uiterlijke kenmerken zijn van een andere bierstijl.
Titel: Re: Koolzuurgehalte in een RIS?
Bericht door: wilfred3871 op 07-06-2021 11:26 u
 ::) Ik denk dat ik gisteren al zat te slapen. Want een RIS die lichtblond is?? Dan gaat er echt iets niet goed. Ik heb iets verkeerd geplakt. Neemt niet weg dat wat er in de biertypegids staat eveneens verwarrend is.

Uiterlijke kenmerken RIS
Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende,
mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim.
Koolzuurgehalte is tamelijk hoog[/colo
r].

Titel: Re: Koolzuurgehalte in een RIS?
Bericht door: Kramer op 07-06-2021 17:32 u
Als je de Amerikanen vertrouwt kan je de BJCP volgen: https://dev.bjcp.org/beer-styles/13f-russian-imperial-stout/ (https://dev.bjcp.org/beer-styles/13f-russian-imperial-stout/).

"Carbonation may be low to moderate, depending on age and conditioning."

Dat vind ik zelf een goede richtlijn, moderate voor 'normale' RIS en low voor barrel aged varianten.
Titel: Re: Koolzuurgehalte in een RIS?
Bericht door: Jacques op 07-06-2021 22:19 u
::) Ik denk dat ik gisteren al zat te slapen. Want een RIS die lichtblond is?? Dan gaat er echt iets niet goed. Ik heb iets verkeerd geplakt. Neemt niet weg dat wat er in de biertypegids staat eveneens verwarrend is.

Uiterlijke kenmerken RIS
Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende,
mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim.
Koolzuurgehalte is tamelijk hoog[/colo
r].

Ik denk dat sprake is van een verschrijving. Vermoedelijk wordt alcoholgehalte bedoeld in plaats van koolzuurgehalte.
Titel: Re: Koolzuurgehalte in een RIS?
Bericht door: wilfred3871 op 09-06-2021 18:41 u
We hebben het hier over uiterlijke kenmerken. Alcoholgehalte is geen uiterlijk kenmerk.
Titel: Re: Koolzuurgehalte in een RIS?
Bericht door: Jacques op 09-06-2021 22:28 u
We hebben het hier over uiterlijke kenmerken. Alcoholgehalte is geen uiterlijk kenmerk.

Koolzuurgehalte is ook geen uiterlijk kenmerk...  ;)
Schuimvorming en schuimhoudbaarheid wel, maar dat is wat anders ondanks dat er een relatie bestaat tussen schuimvorming en koolzuurgehalte. Niet ieder bier met veel koolzuur heeft immers een goede schuimhoudbaarheid. En er zijn bieren met relatief weinig koolzuur die wel een mooi blijvend laagje schuim hebben zoals stouts...

Net even gekeken naar andere bierstijlen. Ook daar wordt gesproken over koolzuurgehalte onder het kopje uiterlijke kenmerken bij andere bierstijlen...  :nut: